Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Mäso dlho nevydržalo. Rýchlo ho zjedli...

Dvojica manželov – sedemdesiatnikov - má na čo spomínať. A zabíjačky? Na tie zo svojho detstva si stále dobre pamätajú. „Neboli mlynčeky, mäso do klobás sa iba krájalo,“ povedal pán Jaroslav, ktorého sme navštívili na lazoch pod Poľanou. „Mne však chutili ešte viac ako tie, čo sa robia teraz.“ Mlynčeky sa pred vojnou nepoužívali, aspoň nie na lazoch. Tam sa dostali až v povojnových rokoch. Klobásy sa nielenže nemleli, ale do čriev sa nadievali pre nás možno až predpotopným spôsobom. „Cez rožok,“ dodal gazda. Potom vysvetlil, že rožkom nazývali kravský roh s dierkou na konci. Cezeň črevá plnili. Bolo to zdĺhavé, no na zabíjačke to robili aj dvaja - traja ľudia. Podľa rodiny... „Bolo nás veľa detí,“ pridala manželka pána Jaroslava, Anna. O pracovné ruky núdza nebola. Nevolali ani cudzích. Načo! Potom by im museli dať aj výslužku. A v rodine bolo hladných krkov tak či tak dosť. Rožky boli dvojaké, jedny na klobásy, druhé na hurky – ako sa v Podpoľaní a možno aj inde hovorí jaterniciam. Aké receptúry používali ľudia pred šesťdesiatimi rokmi? „Také, ako aj teraz,“ dodala gazdiná. Potom sa zamyslela a rozdiel predsa len našla. „Ryžu sme nepoznali. Aspoň si na ňu nepamätám. Namiesto ryže sme do huriek dávali geršňu.“ Na vysvetlenie – geršňa, to sú krúpy, niekde sa im hovorí i geršľa. Viac ako teraz sa robili aj takzvané krvavničky – to sú jaternice, do ktorých sa pridáva aj krv z prasaťa. „Vtedy sa všetko využilo, aj krv,“ vysvetlila gazdiná a dodala: „My deti sme obyčajne utiekli, nechceli sme chytať krv. A tak to ostalo na otca.“ Zdochýnajúce prasa však v kŕčoch dokáže človeku poriadne ublížiť – neraz sa stalo, že dokonca zlomilo nohu i statnému chlapovi. Aj práca sa rokmi zmodernizovala. Dnes sa srsť z prasaťa odstraňuje horúcou vodou a na dočistenie plynovým horákom. Pred polstoročím obložili mŕtve zviera slamou a tú jednoducho zapálili. A slanina vraj bola potom chutnejšia. Sortiment výrobkov sa odvtedy veľmi nezmenil. „Mäso, klobásy, jaternice, slanina a matej,“ vymenoval gazda. Mateja sme zámerne napísali s malým písmenom na začiatku. Matejom totiž volali tlačenku. Horšie to bolo so skladovaním. Ako vydržalo mäso v dobe, keď o mrazničkách ľudia ani nechyrovali? Jednoducho! Čo sa nezjedlo, to vyúdili a takto upravené skladovali v komore. Nie však dlho. „Pri toľkých deťoch... Keď sme zabíjali pred Vianocami, tak už na Veľkú noc sme varili posledné mäso,“ dodal domáci pán. Skladovaniu mäsa prospievali vraj aj zimy, ktoré boli tuhšie ako v súčasnosti. „Nepamätám si, že by sa na mäse našla nejaká pleseň,“ doplnila gazdiná k zabíjačkám svojej mladosti. Potom sa spomienky zvrtli na biedu, ktorú v detstve prežívali, na každodennú lopotu, na život bez televízorov, ba dokonca bez elektriny. No to už je iná kapitola.

Skryť Vypnúť reklamu

(ms)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 19 862
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 668
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 11 707
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 354
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 214
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 663
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 806
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 734
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 701
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 088
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Očkovať bude aj nemocnica vo Zvolene

Nemocnica už zaočkovala svojich zamestnancov.

Nemocnica už zaočkovala svojich prvých zamestnancov.

Vo Zvolene objavili nelegálnych migrantov

Prednedávnom objavili cudzincov aj v okrese Krupina.

Rapčan ostáva v MFK Zvolen, otázkou je dokedy. Ako to vyzerá s posilami?

Zmapovali sme aktuálnu situáciu v klube MFK Zvolen.

Hráči MFK Zvolen - ilustračné

Nový urgentný príjem nemocnice majú otvoriť v lete

Do novej techniky doteraz investovali takmer 1,5 milióna eur.

Nový urgentný príjem nemocnice.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Vráble zintenzívnia boj s pandémiou, majú veľa hospitalizovaných v Nitre

Radnica požiadala dobrovoľných hasičov, aby vydezinfikovali autobusové zastávky.

Polícia sa k sankciám za porušenie lockdownu v Nitre nevyjadruje

Kto nemá potrebné doklady, otočia ho a nevpustia do mesta.

Už ste čítali?