Sobota, 31. júl, 2021 | Meniny má IgnácKrížovkyKrížovky

Družstvá sú bezmocné, bravčovina je lacná

Ceny obilovín v poslednej dobe stúpli a družstvá ich aj dobre zhodnocovali. Naopak, družstevníkom či farmárom pridáva vrásky na čele cena bravčového mäsa. „Cena bravčoviny sa doslova zrútila. Vlani sa držala dobre nad štyridsať korún za kilogram živej váhy, teraz išla na tridsaťpäť korún. To je otrasný rozdiel,“ povedal riaditeľ Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory vo Zvolene Ondrej Šmál. Počas roka sú ceny rôzne. Na začiatku idú vždy dolu, ľudia po Vianociach menej nakupujú... Veľmi ich tiež ovplyvnilo, že Rusko zastavilo dovoz bravčového mäsa z Európskej únie. A Rusko bolo veľkým odberateľom. Aj preto je mäsa prebytok a na Slovensko sa doslova tlačí mäso z Holandska či Dánska. Družstvá sú bezmocné, ceny idú dole. Za nízku cenu nechcú predávať, pretože by si nezaplatili ani náklady. Na druhej strane každý deň, kedy prasatá chovajú naviac, im náklady zvyšuje. Ani z voza, ani na voz. Navyše dlhším chovaním sa mäso znehodnocuje - ošípané naberajú viac tuku. „Robíme kroky, aby sa obnovil intervenčný nákup,“ dodal riaditeľ. Štát by podľa neho mal takýto nástroj použiť, aby chovateľov ochránil pred krachom.

Skryť Vypnúť reklamu

Cena hovädzieho mäsa na Slovensku sa drží, napriek tomu je vraj oproti okolitým krajinám nízka. Nízka z pohľadu poľnohospodárov, spotrebiteľ má na vec opačný názor. Hovädzie akoby sa z pultov predajní začalo vytrácať, pre niektoré vrstvy obyvateľov sa stalo nedostupným. „Pritom je to mimoriadne chutné a zdravé mäso. Najmä z nášho regiónu. Napríklad mäso z tristokilového býka spod Poľany, ktorý sa pásol na lúkach, to je jednoducho zážitok. Nech je pripravené akokoľvek,“ dodal Šmál. Stavy dojníc na Slovensku sa ku koncu vlaňajška znížili na 192-tisíc kusov z pôvodných 534-tisíc v roku 2001. Tým sa, samozrejme, narodí menej teliat.

(ms)

Najčítanejšie na My Zvolen

Inzercia - Tlačové správy

  1. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  2. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  3. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  4. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  5. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  8. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  2. Košická štvrť je súčasťou odpadového experimentu.
  3. Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je rizikovejšia
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  5. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  6. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  7. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  8. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 4 835
  2. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 4 821
  3. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 4 012
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 3 610
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 450
  6. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 339
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 259
  8. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 3 164
  9. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 139
  10. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 3 012
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Na zvolenskej priehrade našli utopenú ženu.

Žene už záchranári nemohli pomôcť.


4 h
Ilustračné foto.

Premávku na R1 usmerňuje polícia.


13 h
Vnútroblok na Štefánikovej.

Zvolen plánuje obnoviť vnútroblok za 800-tisíc eur.


SITA 13 h
Obchvat má odľahčiť cestu, ktorá prechádza Detvou.

Projekt pre obe etapy je už hotový.


TASR 30. júl

Už ste čítali?