Písmo:A-|A+
diskusia (0)
Dnes je bryndza zo Slatiny kvalitným a žiadaným výrobkom na trhu. Koncom mája získala prvé miesto v súťaži o najlepší výrobok s ovčiarskou tematikou, ktorá bola v Pribyline. Na olympiáde syrov v Rakúsku sa v roku 2004 umiestnila na druhom mieste. Rovnaký úspech zaznamenal i ovčí syr zo Z. Slatiny. bryndziarne Swen Harman. Takýto prienik na trh by nebol zaručený hneď – mohol by trvať aj celé roky. Kedysi, ešte v deväťdesiatych rokoch, sa vozila bryndza i do Ameriky. Ročne štyridsať až šesťdesiat ton. Pokles dolára však tomuto obchodu neprial a teraz sa americký vývoz počíta nie na tony, ale na desiatky kilogramov. A východný trh? „Ruský trh je zavalený bryndzou z Bulharska. Ide však o iný výrobok, hoci to volajú bryndza,“ dodal S. Harman. Už onedlho by mala byť bryndza chránená - regionálnou značkou bude Slovenská bryndza. Schvaľovací proces prebieha a tak, ako sme sa s Poliakmi naťahovali o oštiepok, môže prísť k tomu, že sa s niekým budeme naťahovať o bryndzu.