Sobota, 3. december, 2022 | Meniny má Oldrich

Prvá bryndziareň vznikla v Detve

Bryndza sa naozaj začala prvýkrát vyrábať v Detve. Už v roku 1787. A súčasnosť? Keď sme sa v Detve spýtali na bryndziareň a rodinu Vagačovcov, ktorá ju vlastnila, dostali sme stručnú odpoveď: „Komunisti ich vyhnali.“ Budovanie socializmu a výroba bryndze

Vagačove pokusy
Kraj okolo Detvy bol vždy chudobný. Políčka roztrúsené po kopcoch, rozľahlé pastviny so stádami oviec... Do tohto kraja často chodil Ján Vagač zo Starej Turej. V roku 1787 mal dvadsaťosem rokov, vlastnil mäsiarstvo a pod Poľanou obyčajne kupoval dobytok. Dobre ho poznali bačovia, často totiž prespal na salašoch. Hosťa obyčajne ponúkli krajcom chleba a hrudkou ovčieho syra. A keďže mali obyvatelia Starej Turej podnikanie v krvi, aj Ján Vagač, s ovčím syrom začal robiť rôzne pokusy. Vysúšal ho, rozvaľkal, nasolil... Po viacerých pokusoch a opätovnom spracovaní nakoniec docielil to, čo chcel. Vznikla bryndza. Rozhodnosť a cieľavedomosť Jánovi Vagačovi určite nechýbali, ešte v ten istý rok začal so spracovaním syra novým spôsobom. Vznikla prvá slovenská bryndziareň v Detve. Treba pripomenúť, že výroba bryndze bola vtedy veľmi namáhavá, veď všetko sa robilo ručne. Až potomkovia Jána Vagača začali používať na pohon mlynčekov benzínové a neskôr i elektrické motory.

SkryťVypnúť reklamu

Ďalší bryndziari zo Starej Turej
Už onedlho po založení bryndziarne v Detve vznikli na Slovensku ďalšie. Zakladali ich, ako inak, podnikaví obyvatelia Starej Turej (Molec, Wallo, Valovič a iní). A bryndza sa postupne rozšírila do celej monarchie. Zvýšený odbyt bryndze sa prejavoval zvýšeným dopytom po ovčom syre. Chov oviec prosperoval a zlepšovali sa aj pomery dovtedy chudobných pastierov v Detve. Najväčší rozkvet detvianskej bryndziarne prišiel až s majiteľom Alexandrom Vagačom, ktorý sa narodil v roku 1879. Dovtedy žili Vagačovci striedavo v Detve a v Starej Turej, kam sa vracali cez zimu. Alexander Vagač sa v Detve usadil natrvalo. Výrobu v bryndziarni rozšíril o produkciu bochníkových a lahôdkových syrov. Vojnové časy zasiahli aj Vagačovcov, majiteľ bryndziarne narukoval a bryndziareň viedla jeho manželka Antónia, rod. Valovičová.

Boľševici bryndziareň zničili
Po skončení vojny prišli nové starosti. Na Slovensko vpadli maďarskí boľševici a rodina si len horko ťažko zachránila holé životy. Celé dva mesiace sa ukrývali vo Zvolene, Martine a v Luhačoviciach. Škody, ktoré v bryndziarni napáchali boľševici, boli takmer nenahraditeľné, no napriek tomu výrobu už čoskoro obnovili. Povesť bryndziarne rástla a dopyt po jej výrobkoch stúpal doma i v zahraničí. Len v roku 1931 vyviezli do cudziny viac ako dvadsať vagónov bryndze. Toľko história. Nadviazať by mal pohľad na súčasnosť bryndziarne, keby nejaká bryndziareň v Detve ešte bola. Smutný je aj pohľad na Vagačov dom, na ktorom ešte aj dnes, po desiatkach rokov, vidieť bývalú prosperitu.

SkryťVypnúť reklamu

Nie je bryndza ako bryndza

S úspechom bryndze pribúdalo i výrobcov. Keďže viacerí začali bryndzu robiť aj z kravského mlieka, musel všetko vyriešiť štát, ktorý určil pravidlá vládnym nariadením z roku 1935. Podľa neho je lahôdková bryndza napríklad vyrobená z plnotučného ovčieho mlieka a musí obsahovať najmenej 50% tuku v sušine. Takáto bryndza sa mohla vyrábať a dávať do obehu iba v čase od 1. apríla do 31. októbra. Liptovská bryndza je vyrobená z tučného mlieka a musí obsahovať 40% tuku v sušine. Do obehu sa smie uvádzať po celý rok. Zimná bryndza musí zasa obsahovať najmenej 30% tuku v sušine a do obehu ju dávajú od 1. októbra do 15. apríla. Korkovica je naproti tomu odpad pri výrobe bryndze. Vyznačuje sa ostrou príchuťou a musí obsahovať najmenej 25% tuku v sušine. Toľko zákon. Ľudové pomenovania boli výstižnejšie. Napríklad „Májovka“... Ide o prvú jarnú, veľmi chutnú a jemnú bryndzu. A ešte „Jasienka“ – čo je pomenovanie pre najtučnejší druh bryndze. Vyrába sa na jeseň. Nie je taká jemná ako májovka, má pikantnejšiu a ostrejšiu chuť.

Najčítanejšie na My Zvolen

Inzercia - Tlačové správy

  1. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás
  2. V Danteho pekle sa našlo miesto pre každého
  3. Gizka Oňová: Pre mnohých som ideálna babka a lichotí mi to
  4. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie
  5. Mikuláš prinesie plné vrece prekvapení aj v novej rodinnej telke
  6. Konečne moderná životná poisťovňa bez nepríjemných prekvapení
  7. Deti potrebujú rodinu na optimálny vývoj
  8. Ako sa dostať k darčeku výhodnejšie? Skúste túto možnosť.
  1. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás
  2. V Danteho pekle sa našlo miesto pre každého
  3. V dôsledku nadmerného užívania alkoholu umiera čoraz viac ľudí
  4. Ikonický projekt Metropolis vyhral CIJ Awards
  5. Gizka Oňová: Pre mnohých som ideálna babka a lichotí mi to
  6. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie
  7. dm a jej zákazníci podporili inštaláciu fotovoltických panelov
  8. Zimná ríša divov Maďarska
  1. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie 11 195
  2. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás 6 439
  3. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie 5 128
  4. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to? 2 937
  5. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana? 2 738
  6. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám 2 444
  7. Gizka Oňová: Pre mnohých som ideálna babka a lichotí mi to 2 401
  8. TESCO pokračuje v raste.Otvorilo predajňu v Kysuckom Novom Meste 1 754

Blogy SME

  1. Věra Tepličková: Ako som cestovala vlakom
  2. Ľuboš Vodička: Slovenské hrady: Biely Kameň
  3. Ľubomír Maretta: Melódia
  4. Post Bellum SK: Poprava sa konala 3. decembra 1952 v ranných hodinách
  5. Tomáš Vodvářka: Výročí soudružských poprav
  6. Anton Kovalčík: Ukrajina vs. Rusko, 1 - Hladomor.
  7. Matej Farkas: Lungo a citronáda
  8. Petronela Čellárová: Ako sa mám?
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 244 581
  2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 9 033
  3. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 5 874
  4. Jana Melišová: V závoji hmly 5 428
  5. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 4 278
  6. Mária Križanová: Matematika a matikári. 3 622
  7. Ján Valchár: Prvý decembrový blog alebo láska je láska 2 288
  8. Post Bellum SK: Bez nohavíc, s krvavými stehnami i nosom musel šliapať po ulici k mame 2 228
  1. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  2. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  3. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  4. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  5. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  7. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  8. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

MY | TOP správy z regiónov

Prečítajte si výber TOP správ z regiónov.


20 h
Štúrova ulica.

Sadili na frekventovanej vydláždenej ulici.


MOJ 2. dec

Nebol to jeho prvý alkohol za alkohol za volantom.


ROS 1. dec
Romano Jilo. Ilustračné foto.

Vystúpia viaceré súbory.


TASR 1. dec

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

HIPEC sa využíva vtedy, keď zlyháva systémová liečba chemoterapiou.


2. dec

Osídlenie pochádza z mladšej doby kamennej.


23 h

Slovensko je posledná krajina v rámci Európskej únie, ktorá používa papierové testy.


1. dec

Zadržané osoby skončili v policajnej cele.


22 h

Blogy SME

  1. Věra Tepličková: Ako som cestovala vlakom
  2. Ľuboš Vodička: Slovenské hrady: Biely Kameň
  3. Ľubomír Maretta: Melódia
  4. Post Bellum SK: Poprava sa konala 3. decembra 1952 v ranných hodinách
  5. Tomáš Vodvářka: Výročí soudružských poprav
  6. Anton Kovalčík: Ukrajina vs. Rusko, 1 - Hladomor.
  7. Matej Farkas: Lungo a citronáda
  8. Petronela Čellárová: Ako sa mám?
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 244 581
  2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 9 033
  3. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 5 874
  4. Jana Melišová: V závoji hmly 5 428
  5. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 4 278
  6. Mária Križanová: Matematika a matikári. 3 622
  7. Ján Valchár: Prvý decembrový blog alebo láska je láska 2 288
  8. Post Bellum SK: Bez nohavíc, s krvavými stehnami i nosom musel šliapať po ulici k mame 2 228
  1. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  2. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  3. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  4. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  5. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  7. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  8. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu