Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Prvá bryndziareň vznikla v Detve

Bryndza sa naozaj začala prvýkrát vyrábať v Detve. Už v roku 1787. A súčasnosť? Keď sme sa v Detve spýtali na bryndziareň a rodinu Vagačovcov, ktorá ju vlastnila, dostali sme stručnú odpoveď: „Komunisti ich vyhnali.“ Budovanie socializmu a výroba bryndze

Vagačove pokusy
Kraj okolo Detvy bol vždy chudobný. Políčka roztrúsené po kopcoch, rozľahlé pastviny so stádami oviec... Do tohto kraja často chodil Ján Vagač zo Starej Turej. V roku 1787 mal dvadsaťosem rokov, vlastnil mäsiarstvo a pod Poľanou obyčajne kupoval dobytok. Dobre ho poznali bačovia, často totiž prespal na salašoch. Hosťa obyčajne ponúkli krajcom chleba a hrudkou ovčieho syra. A keďže mali obyvatelia Starej Turej podnikanie v krvi, aj Ján Vagač, s ovčím syrom začal robiť rôzne pokusy. Vysúšal ho, rozvaľkal, nasolil... Po viacerých pokusoch a opätovnom spracovaní nakoniec docielil to, čo chcel. Vznikla bryndza. Rozhodnosť a cieľavedomosť Jánovi Vagačovi určite nechýbali, ešte v ten istý rok začal so spracovaním syra novým spôsobom. Vznikla prvá slovenská bryndziareň v Detve. Treba pripomenúť, že výroba bryndze bola vtedy veľmi namáhavá, veď všetko sa robilo ručne. Až potomkovia Jána Vagača začali používať na pohon mlynčekov benzínové a neskôr i elektrické motory.

Skryť Vypnúť reklamu

Ďalší bryndziari zo Starej Turej
Už onedlho po založení bryndziarne v Detve vznikli na Slovensku ďalšie. Zakladali ich, ako inak, podnikaví obyvatelia Starej Turej (Molec, Wallo, Valovič a iní). A bryndza sa postupne rozšírila do celej monarchie. Zvýšený odbyt bryndze sa prejavoval zvýšeným dopytom po ovčom syre. Chov oviec prosperoval a zlepšovali sa aj pomery dovtedy chudobných pastierov v Detve. Najväčší rozkvet detvianskej bryndziarne prišiel až s majiteľom Alexandrom Vagačom, ktorý sa narodil v roku 1879. Dovtedy žili Vagačovci striedavo v Detve a v Starej Turej, kam sa vracali cez zimu. Alexander Vagač sa v Detve usadil natrvalo. Výrobu v bryndziarni rozšíril o produkciu bochníkových a lahôdkových syrov. Vojnové časy zasiahli aj Vagačovcov, majiteľ bryndziarne narukoval a bryndziareň viedla jeho manželka Antónia, rod. Valovičová.

Boľševici bryndziareň zničili
Po skončení vojny prišli nové starosti. Na Slovensko vpadli maďarskí boľševici a rodina si len horko ťažko zachránila holé životy. Celé dva mesiace sa ukrývali vo Zvolene, Martine a v Luhačoviciach. Škody, ktoré v bryndziarni napáchali boľševici, boli takmer nenahraditeľné, no napriek tomu výrobu už čoskoro obnovili. Povesť bryndziarne rástla a dopyt po jej výrobkoch stúpal doma i v zahraničí. Len v roku 1931 vyviezli do cudziny viac ako dvadsať vagónov bryndze. Toľko história. Nadviazať by mal pohľad na súčasnosť bryndziarne, keby nejaká bryndziareň v Detve ešte bola. Smutný je aj pohľad na Vagačov dom, na ktorom ešte aj dnes, po desiatkach rokov, vidieť bývalú prosperitu.

Skryť Vypnúť reklamu

Nie je bryndza ako bryndza

S úspechom bryndze pribúdalo i výrobcov. Keďže viacerí začali bryndzu robiť aj z kravského mlieka, musel všetko vyriešiť štát, ktorý určil pravidlá vládnym nariadením z roku 1935. Podľa neho je lahôdková bryndza napríklad vyrobená z plnotučného ovčieho mlieka a musí obsahovať najmenej 50% tuku v sušine. Takáto bryndza sa mohla vyrábať a dávať do obehu iba v čase od 1. apríla do 31. októbra. Liptovská bryndza je vyrobená z tučného mlieka a musí obsahovať 40% tuku v sušine. Do obehu sa smie uvádzať po celý rok. Zimná bryndza musí zasa obsahovať najmenej 30% tuku v sušine a do obehu ju dávajú od 1. októbra do 15. apríla. Korkovica je naproti tomu odpad pri výrobe bryndze. Vyznačuje sa ostrou príchuťou a musí obsahovať najmenej 25% tuku v sušine. Toľko zákon. Ľudové pomenovania boli výstižnejšie. Napríklad „Májovka“... Ide o prvú jarnú, veľmi chutnú a jemnú bryndzu. A ešte „Jasienka“ – čo je pomenovanie pre najtučnejší druh bryndze. Vyrába sa na jeseň. Nie je taká jemná ako májovka, má pikantnejšiu a ostrejšiu chuť.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Zelená Bratislava
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 009
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 916
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 012
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 015
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 881
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 10 685
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 387
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 664
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 566
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 550
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

HKM Zvolen ide do karantény, zrušil sa aj tréningový proces mládeže

Pozitívne prípady na ochorenie COVID-19 hlási už aj HKM Zvolen.

Gólová radosť Zvolenčanov v zápase s Trenčínom.

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Kováčová je najlepším tímom v regióne, Zvolen na okraji priepasti (+ NAJ HRÁČI JESENE)

Hodnotíme, bilancujeme a známkujeme oboch našich účastníkov Tipos III. ligy Stred za účinkovanie v lige počas jesene 2020.

Momentka z derby III. ligy medzi Zvolen a Kováčovou.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Ľudia stoja v radoch pred odbernými miestami

Odberové miestnosti sa otvorili o ôsmej hodine ráno.

Už ste čítali?