Štvrtok, 8. december, 2022 | Meniny má Marína

Espresso s banánom vynieslo Stanovi majstrovský titul

Klasická zalievaná káva, ktorú poznajú iba Slováci a Česi, je už na ústupe. Dnes sú bežné espressa, cappuccina s rôznymi sirupmi a likérmi, priazni kávičkárov sa však začínajú tešiť aj kávy ochutené s ovocným pyré či dokonca čili papričkami.

Ranný rituál pri káve absolvuje väčšina ľudí. Pre niektorých je káva doslova drogou, majú pocit, že by bez nej neprežili. Hoci je dnes zalievaná káva, takzvaný turek, na ústupe, v domácnostiach a kanceláriách má stále zelenú, pretože jej príprava je najjednoduchšia a najrýchlejšia. V kaviarňach je hitom skôr espresso či cappuccino, fajnšmekri však vedia oceniť aj kávy s rôznymi exotickými ingredienciami. Priazni kávičkárov sa začínajú tešiť aj kávy ochutené rôznymi sirupmi, lekvármi či ovocným pyré a dokonca aj čili papričkami. Expertom na prípravu espressa a miešaných nápojov z neho je tridsaťročný Stanislav Cibuľa zo Zvolena, ktorý získal aj majstrovský titul. Ako majster Slovenska v príprave kávy súťažil začiatkom augusta s najlepšími baristami zo 47 krajín na majstrovstvách sveta v Tokiu. Umiestnil sa za prvou polovicou. „Som rád, že som neskončil medzi poslednými a že som stihol 15-minútový časový limit,“ poznamenal s úsmevom. Stano to stihol pár sekúnd pred uplynutím limitu. Kto pokračoval aj v šestnástej minúte, za každú ďalšiu sekundu dostal trestné body. Kto šestnástu minútu presiahol, toho diskvalifikovali.
Absolvent zvolenskej hotelovej akadémie zbieral skúsenosti o tajomstvách kávy aj v Taliansku, no nedrží sa len známeho a odskúšaného. Stano rád experimentuje a kombinovať dokáže naozaj nezvyčajné chute. Aj jeho dielo, s ktorým sa predstavil na svetovom šampionáte, malo v Tokiu premiéru. „Pripravovali sme štyri espressa, štyri cappuccina a štyri ľubovoľné kávy bez alkoholu. S alkoholom je možností viac, ale keďže súťažne nie je povolený, museli sme si poradiť s tým, čo je povolené.“ Stano sa rozhodol pre studenú kávu, v ktorej skombinoval espresso s olivami, mliekom a mandľovým sirupom s názvom Martini Caffé. Na majstrovstvách Slovenska zvíťazil s kombináciou espressa, banánu, banánového sirupu, studenej mliečnej peny a ľadovej drte. „Samozrejme, takáto kombinácia sa nezrodí zo dňa na deň. Jednotlivé chute najskôr testujem, skúšam, čím by som ich ešte doplnil. Testovať ich dávam aj priateľom a neraz aj oni dostanú dobrý nápad, čím chuť ešte vylepšiť.“
Na súťaži hodnotila porota napríklad aj správnu veľkosť šálky, ale tiež spôsob podávania či čistotu pracoviska. Každá kvapka a každé zrniečko kávy mimo šálku znamenali trestné body. „Pri práci sa na mňa pozeralo sedemsto ľudí, päť rozhodcov a traja technickí rozhodcovia mi chodili poza chrbát. Sledovali, ako si počínam. A k tomu plno kamier a strašné teplo. Všetci sme navyše boli v časovom strese, takže som rád, že som nemal žiadne trestné body, ktoré by ma posunuli o niekoľko priečok nižšie. Keď som videl toľkých profíkov pokope, bol som rád, že som vôbec niečo predviedol,“ priznal. „Ale, samozrejme, zahanbiť som sa nedal,“ dodal.
Napriek rôznym kávovým variáciám, ktoré ovláda, si Stano najradšej pochutná na dobrom espresse a neodolá ani dobrému cappuccinu. Ale iba v overených kaviarňach, baroch a reštauráciách. Majstra Slovenska hnevá, keď vidí v ponukovom liste expreso namiesto espresso alebo tureckú kávu, pod ktorou sa ukrýva klasická zalievaná káva. „Svedčí to o tom, že sa káve nerozumejú, pretože turecká káva sa pripravuje v džezve a varí sa až na trikrát. Príprava espressa má takisto svoj fortieľ. Nestačí kvalitná káva či špičkový preso stroj. Správne zomletie kávy, dávkovanie a správny čas filtrovania zohrávajú rozhodujúcu úlohu kvality espressa. Ak sa lúhuje pridlho, uvoľňujú sa z nej horké chute a škodliviny. Ak príliš krátko, nedostane sa nám do šálky, čo by sme v správnom espresse očakávali. A správne cappuccino nesmie mať na pene bublinky, ktoré odrážajú neznalosť speňovania mlieka,“ vysvetlil Stano, ktorý šéfuje v caffé & cocktail bare v banskobystrickom penzióne, patriacom rodine hokejistu Vladimíra Országha.
Z krajiny vychádzajúceho slnka si ako suvenír okrem tradičných čínskych paličiek priniesol aj vejár. Ako dar ho priniesol aj pre svojich blízkych. „Tam je vejár samozrejmosť a čo ma prekvapilo, nepoužívajú ho len ženy. Je tam pomerne dusno, takže kdekoľvek na ulici či v metre aj muž v obleku a kravate vytiahne z tašky vejár a ovieva sa. Tam sa ovievajú všetci,“ doplnil majster.


Najčítanejšie na My Zvolen

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šéf sporiteľne: Synovia ma inšpirujú, čo čítať a koho sledovať
  2. Nový spoločník v živote? Podporíte ním deti, ktoré to potrebujú
  3. Kapor a rezne vo sviatočnom menu? Poradíme, čo s použitým olejom
  4. Vďaka kvalitným privátnym značkám na nákupoch zaručene ušetríte
  5. Aby na Vianoce nič nechýbalo
  6. Nový vlakový cestovný poriadok z vášho regiónu v denníku SME
  7. Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2023: Keď história opäť ožíva
  8. Kríza ako odrazový mostík slovenských startupov
  1. Vďaka kvalitným privátnym značkám na nákupoch zaručene ušetríte
  2. Kapor a rezne vo sviatočnom menu? Poradíme, čo s použitým olejom
  3. Nový spoločník v živote? Podporíte ním deti, ktoré to potrebujú
  4. Auto do 14-tisíc už nekúpite. Zvážte radšej prenájom
  5. Aby na Vianoce nič nechýbalo
  6. Helenky prichádzajú na svetlo sveta s ďalšími novými bytmi
  7. Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2023: Keď história opäť ožíva
  8. Vianočný darček na celý život. Darujte návod k vlastnému telu
  1. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás 15 698
  2. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie 7 610
  3. TRNKA: Esetov veľa nevznikne a ani ten jeden nemá Slovensko istý 5 915
  4. Vyberte si knihy s príbehom. Čo sa oplatí čítať na Vianoce? 4 994
  5. Nový vlakový cestovný poriadok z vášho regiónu v denníku SME 4 711
  6. Deti cestujú do exotiky zadarmo 4 284
  7. Štvrtý diel komiksu Posledný Follower v denníku SME 3 267
  8. Gizka Oňová: Pre mnohých som ideálna babka a lichotí mi to 3 097

Blogy SME

  1. Martin Sústrik: Sociálny kapitál od Ruska po Švajčiarsko
  2. Anna Miľanová: Behavioristická psychológia z pohľadu Carla Rogersa...
  3. Věra Tepličková: Pracovať od svitu do mrku a nikdy inak
  4. Peter Chovanec: Mestá a vlaky Uzbekistanu
  5. Post Bellum SK: Nechcem byť súčasťou zániku demokracie
  6. Ján Roháč: Fotoblog XII.: Moje ulice Bukurešti
  7. Anna Miľanová: Zlatoň obyčajný ( Cetonia aurata )... 2022
  8. Miroslav Haviar: A čo takto kráľovstvo?
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 21 948
  2. Věra Tepličková: Ako som cestovala vlakom 13 051
  3. Věra Tepličková: K zubárovi lacnejšie, len keď si dáte vyšetriť pipíka 10 094
  4. Ján Valchár: Prvý decembrový blog alebo láska je láska 3 360
  5. Post Bellum SK: Poprava sa konala 3. decembra 1952 v ranných hodinách 2 951
  6. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 2 507
  7. Ján Valchár: Defekácia Putina a ruské nádielky Svätého Nikolaja 2 414
  8. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi I. 2 253
  1. Monika Nagyova: Trapas na Bibliotéke
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 52. - Arktída - Expedícia na lodi Zaria do Sannikovovej zeme (1900 - 1902)
  3. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  4. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  5. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  6. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  7. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Regionálne noviny MY organizujú už niekoľko rokov advetné podujatie Slovensko spieva koledy, ktoré v predvianočnom čase spája obyvateľov našej krajiny.


22 h
Pre únik ropných produktov zasahovali hasiči na Slatine aj koncom septembra.

Na rieke inštalovali nornú stenu.


TASR 6. dec
Hubová polievka nakyslo.

V zime hrozí nedostatok vitamínu D.


6. dec
Dušan Tóth hodnotí výkony všetkých svojich zverencov počas jesennej časti.

Kormidelník MFK Zvolen ohodnotil jesenné výkony každého jedného hráča z 21-členného kádra.


6. dec

Blogy SME

  1. Martin Sústrik: Sociálny kapitál od Ruska po Švajčiarsko
  2. Anna Miľanová: Behavioristická psychológia z pohľadu Carla Rogersa...
  3. Věra Tepličková: Pracovať od svitu do mrku a nikdy inak
  4. Peter Chovanec: Mestá a vlaky Uzbekistanu
  5. Post Bellum SK: Nechcem byť súčasťou zániku demokracie
  6. Ján Roháč: Fotoblog XII.: Moje ulice Bukurešti
  7. Anna Miľanová: Zlatoň obyčajný ( Cetonia aurata )... 2022
  8. Miroslav Haviar: A čo takto kráľovstvo?
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 21 948
  2. Věra Tepličková: Ako som cestovala vlakom 13 051
  3. Věra Tepličková: K zubárovi lacnejšie, len keď si dáte vyšetriť pipíka 10 094
  4. Ján Valchár: Prvý decembrový blog alebo láska je láska 3 360
  5. Post Bellum SK: Poprava sa konala 3. decembra 1952 v ranných hodinách 2 951
  6. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 2 507
  7. Ján Valchár: Defekácia Putina a ruské nádielky Svätého Nikolaja 2 414
  8. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi I. 2 253
  1. Monika Nagyova: Trapas na Bibliotéke
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 52. - Arktída - Expedícia na lodi Zaria do Sannikovovej zeme (1900 - 1902)
  3. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  4. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  5. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  6. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  7. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu