Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Má remeslo zlaté dno?

Najznámejším slovenským remeselníkom bol sváko Ragan z Brezovej, známy to garbiar. Z filmu ho poznajú aj malé deti. Raganova postavička, stvárnená Elom Šándorom, nebola vymyslená. Skutočne v Brezovej žil a i vďaka excelentnému herectvu Jozefa Kronera prež

Dobré víno lieči
(ak ho lekár nezakáže)

Ľubomír Hlôška z Levíc je povolaním učiteľ, ale inak vinár každým cólom. Od dvanástich, vďaka otcovi, pričuchol k tomuto remeslu. Nestalo sa mu povolaním, skôr koníčkom. Vinohrady má v Pukanci a v Leviciach. „Sú to maličké vinice, stíham ich obrábať sám, bez väčšej pomoci, je to skôr rodinná záležitosť,“ konštatuje a na otázku, čo je na robote najťažšie, sa pousmeje: „Každá robota je ťažká, keď sa začína, potom je to jednoduchšie. Najťažšie sú veci so zakrývaním na zimu, s orbou... Aj keď posledné roky som sa rozhodol nechať to bez prevracania zeme, riešim to kosením.“ Lepšie? „Táto metóda sa osvedčila v rôznych štátoch, videl som to aj vo Francúzsku.“
Pán Hlôška je vinohradník – amatér, aspoň tak to o sebe tvrdí. S profesionálnou robotou okolo vinohradu je veľa práce, používajú sa náročné technológie. On používa to, čo používali starí otcovia – mlynec, preš, dubové sudy... „Robím pre vlastnú potrebu. Sem-tam z „Othela“, tzv. samoroďáku, vyrobím burčiak, ktorý je z „otheláku“ medzi ľuďmi najviac obľúbený. Chodím len na tri jarmoky, to stačí.“
Pohromou vinára sú choroby viniča. Ak prešvihne chvíľu, príde o úrodu. Múčnatka či peronospóra sa do viniča zahryznú. „Treba dodržať agrotechnické termíny, inak môže byť po úrode,“ konštatuje vinár, ktorý sám má víno rád. Odhadnúť úrodu nie je márne. Nedá sa však vždy... „Choroby ovplyvňuje počasie, dážď, vietor... Ideálne počasie je slnečno, ale „štyridsiatka“ je priveľa aj na vinič. A prírodné katastrofy nemožno predvídať. Slnečné jesenné počasie – finálne pre vinič – ovplyvňuje cukornatosť.
Úrodu zberá tak, ako idú jarmoky. „Otheláčik“ tento rok dozrel skôr, takže som na jarmokoch s „othelákom“ mohol byť. Bežne však dozrieva koncom septembra.“
Čo na jarmoku nepredá, zoberie domov – na vínko. „Z „otheláku“ nie je víno veľmi uznávané, ale keď sa dobre spraví, je chutné a ekologické, lebo tam nie sú žiadne postreky,“ hovorí pán Ľubomír a vyvracia príslovie, že „šuster chodí bosý“. Ja víno aj robím, aj pijem. Je zdravé, ak ho lekár človeku vyslovene nezakáže. Vo víne som sebestačný, aj keď niektoré značkové vína potešia,“ hovorí s dovetkom, že je fajnšmeker. Francúzske vína či vína z Afriky neodmietne. Aj touto robotou sa vraj dá, či dalo by sa uživiť. Ak ju človek robí naplno.

Kupujeme pre iných, pre nás nezostáva
Jannete Skybová je drobné žieňa, priam sa stráca za stolom s keramikou nežných tvarov a fascinujúcich ornamentov. Jannete je sklárka. Ku keramike sa dostala náhodou. Po škole začali bývať v Bystrici v podnájme. Prišla povodeň, vytopilo ich. A tak sa presťahovali do Ľubietovej – dotkla sa ľubietovskej keramiky. „Začala som pre nich navrhovať. Dielňu mám od 99-teho. Keramiku mám založenú na experimentovaní, sú to modelované ručné výrobky. Všetko sú to skôr staršie technológie, ktoré pomaly zanikajú, málokto ich robí. Všetko sú moje návrhy, tvary šálok, misky, prírodné motívy, keďže aj rastliny sú mojím koníčkom...“
Od januára do mája je to horšie. Veľakrát mala sto chutí „zavrieť pec“ a skončiť. A potom opäť naštartovala nápady a chuť robiť to, čo ju baví a v čom jej pomáha aj manžel. „To, čo ma naozaj teší, je navrhovanie. Jarmoky nie sú mojou „srdcovkou“, ale v lete ich musíme absolvovať, je to zárobok, prezentácia... Radšej by som iba navrhovala a vyrábala. Na Slovensku však návrh, nápad, myšlienka stoja za dverami záujmu,“ dodáva.
Pracuje najmä s hlinou a so sklom. So zahraničím neobchoduje, ale jej zákazníci obdarúvajú priateľov na celom svete. Slovenský trh sa podľa jej poznania preorientoval na darčeky: „Predtým prišiel človek, zažiarili mu oči a kúpil si niečo pre seba, pre radosť. Teraz kupujú pre iných, aby ich potešili. Na radosť pre seba nemajú peniaze.“

Uživiť sa dá aj týmto…
„Či to vynáša? Niekomu sa darí, inému nie. Poznám ľudí, ktorí sa aj výrobou keramiky a podobných vecí slušne uživia,“ hovorí Ivana. Bez priezviska a bez fotky je trochu anonymná. Nenechala sa presvedčiť. Sedela v zákutí hrnčíčkov, korálok, kamienkov, batiky a drobností, ktoré ľuďom menia dennú šeď na pestré farby.
To, čo tvorí, tvorí „iba tak“... „Robí mi to radosť, beriem to ako podporu svojej tvorivosti.“ Funguje v obchode s krásnom, kam si chodíme liečiť smútok. Krása je najlepší terapeut. Hoci... aj čosi stojí. Ivana robí najmä odevy a šperky. Lebo... ju to baví! „Každý človek je tvorivý, mňa viac oslovuje divadlo, toto robím skôr pre zábavu,“ hovorí. Ponuka oslovuje mladých, starších, aj šesťdesiatnikov... Ale: „Najviac priťahuje deti. Deti skutočne vedia, čo chcú. Dospelí sú už inde, preladili sa na iné problémy. Deti prídu, vystrú za niečím ruku a nikdy sa nepomýlia.“

Bezhraničná Erikina energia
Erika Ternényová z Kokavy je zdrojom energie. Má jej toľko, že optimizmom dopuje okolie. Aj po roku sme si jedna druhú pamätali. Ja ju preto, lebo ponúkala čosi môjmu srdcu blízke, ona mňa pre môj neštandartný výber tovaru a netradičný šperk na krku. Erika podniká šestnásť rokov. Dekupáži, servítkovej technike, ktorou sa zdobia kvetináče a rôzne dekoratívne predmety, sa venuje dva roky. Oslovil ju článok, zohnala si materiál, darilo sa jej. Inšpirácia na prvý šup. Najprv to bol koníček, dnes profesia. „Náročné? Na peniaze a na trpezlivosť,“ smeje sa a dodáva, že pri tejto robote človek musí byť presný. „Som modelárka koženej galantérie a tam bola potrebná kreatívnosť, nápady, zručnosť...“ Pracovať so servítkami vyžaduje presnosť, jemnosť, cit. „Ale aj chlap to môže robiť,“ nevylučuje angažovanosť pánov v tomto smere. „Robí to aj môj brat. On síce spraví za deň tri kvetináče, ja päťdesiat, ale snaží sa,“ dodáva s nadhľadom.
Svoj tovar dodáva do päťdesiatich obchodov. Okrem kvetináčov sú to šperkovnice či vianočné ozdoby. Rok má obsadený. Ako na to? „Robila som obchodníčku v sklárňach. To mi dalo skúsenosti, kontakty, obchodnú sieť. Našla som si zákazníkov, ponúkla som im tovar, tak som si vybudovala sieť na celom Slovensku.“ Dekupáži sa začala venovať na materskej, pri malej dcérke, hoci už je aj mamou veľkej slečny. Keby mala teraz dvadsať.... Začala by opäť podnikať? Trúfla by si? „Aj keby som mala päťdesiat. Ešte tri životy by som potrebovala, lebo sa mnohým veciam chcem venovať - robiť keramiku, patschwork, maľovať na sklo...“ Počas mesiaca urobí asi tisíc kvetináčov, päťsto šperkovníc... Servítky nakupuje najmä v Maďarsku a v Brne. Voľno pre Eriku vraj neexistuje. Ale to najdôležitejšie je v inom... „Zarábala som aj veľa, no bola som aj na podpore. Prežili sme aj jedno, aj druhé. Človek musí žiť dnes a uvedomiť si, že peniaze potrebuje, ale nie za každú cenu, lebo život je krátky.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 414
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 813
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 045
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 023
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 894
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 11 226
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 469
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 727
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 623
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 587
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

HKM Zvolen ide do karantény, zrušil sa aj tréningový proces mládeže

Pozitívne prípady na ochorenie COVID-19 hlási už aj HKM Zvolen.

Gólová radosť Zvolenčanov v zápase s Trenčínom.

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Kováčová je najlepším tímom v regióne, Zvolen na okraji priepasti (+ NAJ HRÁČI JESENE)

Hodnotíme, bilancujeme a známkujeme oboch našich účastníkov Tipos III. ligy Stred za účinkovanie v lige počas jesene 2020.

Momentka z derby III. ligy medzi Zvolen a Kováčovou.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Ľudia stoja v radoch pred odbernými miestami

Odberové miestnosti sa otvorili o ôsmej hodine ráno.

Už ste čítali?