Pondelok, 30. november, 2020 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Úspech viac závisí od stravovania ako od mučenia tela v posilňovni

STRIEBORNÝM VYSTÚPENÍM V MADRIDE, ktorému predchádzali súťaže v Banskej Bystrici (MSR) a Karlových Varoch, absolvoval vrchol v nedávno skončenej sezóne. Paradoxne preto vyznieva fakt, že účasť na svetovom šampionáte francúzskej federácie UIBBN silno zvažo

Minulý rok sa totižto naturálny kulturista Peter Winkler zaprisahal, že podobného šampionátu sa už nezúčastní. Po nadobudnutých skúsenostiach z MS v talianskom Bolzane bol dlhšie rozhodnutý, že tohto roku do zahraničia nevycestuje. „Hoci som v Bolzane získal bronzovú medailu, z organizácie šampionátu som nadšený nebol. Na podujatia, ktoré sa v minulosti konali na Slovensku, sa tie v zahraničí nechytajú,“ poznamenal prekvapivo a pustil sa do vysvetľovania: „Kým u nás to každým pretekom žije na široko-ďaleko, na západe je ich spoločensko-kultúrna prezentácia doslova mizerná. Chýba im väčšia propagácia a atmosféra vôbec.“ Cesta na významné podujatie však obnáša aj iné komplikácie. Za výjazdom výpravy žiadny zväz nestojí. Nekoná sa tak žiadne rezervovanie hotelov, či zabezpečenie dopravy. Kulturista si jednoducho zbalí potrebné veci a vydá sa na cestu. Oproti minulému roku však Peter predsa len jednu výhodu mal. Podľa videného v Bolzane aspoň trošku vedel do čoho ide. „Nakoniec som si to premyslel, hoci gro výdavkov som si hradil z vlastných zdrojov, a do Španielska som vycestoval. Predsa len, ide aj o prestíž, a nejaká tá svetová trofej poteší,“ poznamenal skúsený pretekár, ktorý sa ešte raz pozastavil nad úrovňou organizácie. „Na Slovensku to je paráda. Pretekár dostane pohár, pamätný diplom a prilepší si aj finančne. Nejde síce o horibilné sumy, ale aspoň mu to pomôže s výdavkami na výživové doplnky. Vonku dajú pohár len prvým šiestim a tým to pre nich hasne.“ Štart v Madride ale neľutuje. V kategórii masters získal striebornú medailu.
Dajú na prvý dojem
Skúsenosti z Bolzana mu značne pomohli aj priamo v akcii na madridskom pódiu. Tentokrát už vedel, v ktorej chvíli treba rozhodcov zaujať najviac. „V Taliansku o všetkom rozhodlo semifinále, čo som si uvedomil až neskôr,“ vrátil sa Peter opäť o rok späť. „V semifinále sa na pódiu naraz tlačí niekoľko pretekárov, ktorí sa snažia upútať pozornosť. Keďže som si bol vedomý svojich kvalít, do popredia som sa až tak nehrnul. A to bola chyba, pretože väčšina rozhodcov si súťažiacich zmapovala práve vtedy. Karty tak boli rozdané už v semifinále a v záverečnej fáze už väčšina arbitrov sedela v bufete na káve.“ Vďaka tomuto poznatku neponechal v Madride nič na náhodu a na svoj výkon sa sústredil od začiatku.
V samotnej súťaži však o víťazstvách a prehrách rozhodujú aj ďalšie detaily. „Rozhodcovia sú dostatočne skúsení, ich verdiktov som sa až tak neobával. Okrem momentálnej formy, je ale veľmi dôležité svetlo. Pre niekoho možno banalita, pre naturálneho kulturistu však ani zďaleka nie. Svetlo, pri pózovaní na pódiu, zohráva dôležitú úlohu a dotvára konečný efekt. Prirovnal by som to k fotografovaniu,“ prezradil Winkler, ktorého v tomto smere mnoho súťažných hál neuspokojuje. Tie v západnej Európe sú vraj najhoršie.
Rozhodujúca hodina
Za úspechmi v naturálnej kulturistike však v prvom rade stojí dobre vypracované telo. Objem svalovej hmoty sa u skúseného kulturistu nemení už niekoľko rokov. Nič prevratné však za tým hľadať netreba. Telo si udržiava pravidelným tréningom a poctivou životosprávou. Pred súťažou tak už ide len o to, aby vystavované svalstvo malo v hodine H tú najlepšiu kvalitu. „Najdôležitejšie je, aby sa pred súťažou telo zbavilo prebytočného tuku a hlavne vody. Využívajú sa k tomu biochemické procesy. V podstate ide o to, že posledný týždeň pred súťažou sa prvé tri dni cvičí veľmi intenzívne. To všetko navyše sprevádza krutá diéta, kedy sa minimalizuje príjem sacharidov,“ prezrádza Peter Winkler. „Neskôr, keď sa telo úplne vyčerpá, sa už netrénuje a začína sa cukrovať, napríklad ryžou alebo zemiakmi. V dôsledku toho sa vlastne svaly nafukujú.“ Za účelom konečného efektu sa však telo musí zbaviť aj vody. „Prakticky od stredy až do vystúpenia žije pretekár bez soli. Osobne vtedy pijem a aj na varenie používam destilovanú vodu, pričom tak vylučujem sodík, ktorý viac nahrádzam draslíkom. Svaly potom nadobudnú želanú veľkosť a vyrysovanosť.“ Všeobecne známa teória sa však rovnako neprejavuje na každom. Nakoniec, každé telo je iné. Winkler tvrdí, že každý jeden kulturista by mal preto svoje telo postupne spoznávať. „Osobne sa nikdy neriadim rovnako presnou šablónou. V záverečnej príprave preto takmer vždy aj experimentujem.“
Dôležitejšia je strava
Čo je teda dôležitejšie? Pravidelný tréning alebo dobré stravovacie návyky? „Sedemdesiat percent úspechu závisí od stravy. Tréning je dôležitý, ale nesmie byť preceňovaný. Pretekár prílišným mučením tela v posilňovni môže započať sebadeštrukciu,“ ozrejmil Winkler, ktorý poukázal na svoje osvedčené metódy v príprave. „V podstate celý rok cvičím len trikrát do týždňa. Niekto si možno pomyslí, že je to málo. Mne to tak ale vyhovuje a hlavne stačí. Medzitým však bicyklujem, v zime chodím na bežky a plávam.“ Peter tvrdí, že dozrel, a veľmi dobre vie čo najviac potrebuje. „Dôležitá je príprava v kuchyni, ktorá je pre mňa oveľa podstatnejšia. Kvalita svalstva sa nedá dosiahnuť len utrpením v posilňovni.“ Stravovanie naturál- nych kulturistov môže laikovi pripomínať až týranie. „Stravujem sa tak už pätnásť rokov a nemám s tým najmenší problém. Zo začiatku som trpel aj ja, no neskôr som sa s tým stotožnil,“ tvrdí niekoľkonásobný slovenský šampión, ktorý sa vraj stravuje rozumom. „Pri pohľade na jedlo mi v hlave naskakujú čísla. Premýšľam, aké má hodnoty, alebo či mi neuškodí pri trávení.“ Strave vraj treba rozumieť. Postupnými návykmi, ktoré samozrejme musia byť prepojené s pravidelným pohybom, sa k takémuto zdravému spôsobu života dá prepracovať. „Dovolím si aj čokoládu, ktorá je pre mňa akousi čerešničkou na torte. Avšak moje chuťové bunky sú už tak citlivé, že ma dokáže uspokojiť aj jej malý kúsoček,“ dodal s úsmevom Peter, ktorý sa veľmi dobre cíti aj pri pohľade na svojich vrstovníkov s veľkými pupkami.
Stále ich trápi aj doping
Winkler preteká v kategórii Mastres nad 41 rokov. Porovnávať sa ale môže aj s vekovo mladšími pretekármi. „Hlavne v domácich súťažiach alebo v Čechách bojujem aj v „absolutke“, kde vyhrávam ešte aj teraz.“ Sám začínal ako mladé ucho, ktoré sa snažilo napodobňovať profíkov z rôznych časopisov. Neskôr si našiel vlastnú cestu. Na kulturistiku sa pozerá aj z iného hľadiska, študuje ju. „Možno aj vďaka tomu sa mi vyhýbajú zranenia a moje telo je stále svieže. Nie je to len o tvrdom tréningu a sile. Kulturista niečo musí mať aj v hlave.“
Žiaľ, nie všetci rozmýšľajú rovnako. Neduhom športových odvetví, medzi ktoré patrí aj naturálna kulturistika, je stále doping. „Hriešnici - sypači sa stále nájdu aj medzi nami. Nezaberajú ani dopingové testy. V tomto smere sú ako tak v popredí Česi, ktorí pretekárov monitorujú priebežne počas celého roka. Inde to tak ale nefunguje, čo je na škodu veci. Česká republika je raritou.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  2. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  4. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  5. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  6. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  7. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  8. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  9. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  10. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  1. Novinka medzi prefabrikátmi
  2. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  3. 3D virtuálne prechádzky pozdĺž maďarsko-slovenských hraníc
  4. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  5. The future of M&A in Europe
  6. Prvé zamestnanie: 3 veci, na ktoré by ste nemali zabudnúť
  7. ADLO sa presťahovalo bližšie k zákazníkom
  8. Changes to the System of Remedies under the Amendment to the PPL
  9. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  10. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 33 492
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 250
  3. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 14 203
  4. Aká je chémia vôní 9 990
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 693
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 9 476
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 707
  8. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 661
  9. Bývanie v meste predlžuje život 8 150
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 642
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Právna poradňa MY: Práva zamestnanca a riešenie sporov so zamestnávateľom počas pandémie

Bojíte sa o zárobok, lebo ste v karanténe? Prišli ste o prácu, lebo váš zamestnávateľ obmedzuje podnikanie? Viete, na koho a kde sa máte obrátiť v takejto či podobnej situácii? Aj na tieto otázky odpovedajú v bezplatnej právnej poradni naši právni experti.

Nemocnici vo Zvolene pribúdajú pozitívni zamestnanci aj pacienti

Pri nemocnici naďalej funguje mobilné odberové miesto na bezplatné antigénové testovanie.

Ilustračné foto.

Obnova polikliniky pokračuje, ukončená je približne polovica budovy

Niektorí lekári sa vrátili do pôvodných, už vynovených priestorov.

Detvianska poliklinika.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V trnavskej nemocnici je pozitívne testovaných takmer sto zamestnancov

Počet hospitalizovaných pacientov s COVID-19 je vo Fakultnej nemocnici v Trnave približne rovnaký v porovnaní s predchádzajúcim obdobím.

V Nitre padnú hlavy. Len či správne...

Húfna kritika (aj) od ex-hráčov. Za Nitru nastupuje v prvej slovenskej lige najmenej odchovancov v histórii.

V Zámkoch otvorili nové nákupné centrum

Pre návštevníkov je k dispozícii osem obchodných prevádzok.

Trasa a financovanie cestného obchvatu Detvy nie sú stále vyjasnené

Rozšírenie priemyselnej zóny naráža na odmietavé postoje.

Už ste čítali?