Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky
POROTA HODNOTILA ŠTYRIDSAŤOSEM GULÁŠOV

Guláš je zakaždým malým experimentom

Súťaž vo varení gulášu bola súčasťou Dní vidieka a okrem kotlíkov s doďaleka rozvoniavajúcimi gulášmi priniesla aj množstvo dobrej zábavy.

STOŽOK. Účasť dvakrát taká ako vlani, no miesta bolo stále dosť. „Zvládneme tu aj sto družstiev,“ povedala trochu nadnesene starostka Stožku Jana Klimová. Gulášmajster 2008 mal príchuť rekordnú. Jeho tretí ročník, ktorý sa uplynulú sobotu uskutočnil v Stožku, prilákal až štyridsaťosem súťažných družstiev. „Organizačne zvládneme naozaj aj stovku gulášov, iba neviem, čo by na to povedala rozhodcovská komisia, keby ich mala všetky okoštovať,“ zasmiala sa starostka. Z takmer päťdesiatky gulášov sa po prvom hodnotení dostalo ďalej trinásť finalistov. Rozhodovalo ďalšie kolo ochutnávania, ktoré dalo zabrať chuťovým pohárikom poroty. A prečo trinásť? Veď obec, tak ako aj v minulosti, zabezpečila sedem cien. „Niektorí účastníci sú zároveň aj našimi sponzormi a prispievajú ďalšími cenami,“ dodala starostka. Pri guláši napokon nejde o víťazstvo, každý guláš robený v atmosfére dobrej pohody, priateľstva a porozumenia musí byť dobrý.

Skryť Vypnúť reklamu

Ženy sú vraj precízne
Prvý ročník súťaže vo varení gulášu vyhral Francúz Dennis Bertiny, hoci viac ako svoj podiel na víťazstve už vtedy preferoval prácu celého tímu, v ktorom bol spolu so svokrom a manželkou. „My nemáme hlavného kuchára, všetci máme na varení rovnaký podiel,“ povedal diplomaticky Bertiny. Napriek tomu je v tomto tíme receptúra presne organizovaná. Podľa neho musí byť v tíme aj žena, pretože ženy sú vraj, na rozdiel od mužov, precízne. „Majú taký presný cit,“ dodal síce lámanou slovenčinou, no dostatočne zrozumiteľne Bertiny. Na rozdiel od víťazného gulášu spred dvoch rokov sa tentoraz rozhodli trochu experimentovať. „Guláš je zakaždým malý experiment,“ dodala jeho manželka Elena.

Guláš varí, no neje
Rodina i priatelia... Väzby medzi jednotlivými členmi družstiev boli rôzne. „Toto je trojboj. Hovädzina, bravčovina a divina - na špeciálny spôsob upravená. Robíme to na austrálsky spôsob. Kto si ho dá, robí obrovské skoky. Odporúčal by som ho aj našim olympionikom,“ povedal s úsmevom Alan Bujdák. Jeho guláš je vraj vždy originálom. „Vždy sa pomer surovín a ingrediencií trocha zmení,“ dodal. Túto skutočnosť nám napokon potvrdili takmer pri každom kotlíku. Alan Bujdák sa zúčastnil už na prvom ročníku gulášmajstra. „Prvé zaregistrované číslo bolo naše, takže - kto tu začal s varením guláša,“ dodal A. Bujdák. Na tento ročník sa tiež zaregistrovali už tri mesiace dopredu. Pritom Alan Bujdák je už osemnásť rokov vegetariánom. Guláš navarí , no nezje. „Som ako prezident, tiež potrebujem okolo seba „koštovačov“, ktorí to ochutnajú,“ vysvetlil a dodal: „Varím ho pre iných a s radosťou, aj preto je aj dobrý.“ A jeho guláš chutil aj porote, skončil na štvrtom mieste.

Skryť Vypnúť reklamu

Hovädzinu nezohnali, jahňacina je drahá...
Starosta Podkriváňa Jozef Malatinec síce guláš vie navariť, na oficiálnej súťaži však miesto šéfkuchára prenechal Jozefovi Sarvašovi, ktorý má predsa len väčšie skúsenosti. Podkrivánčania sa rozhodli pre guláš z bravčoviny z celkom pragmatických dôvodov. „Hovädzinu som nezohnal a jahňacina je drahá,“ prezradil Jozef Sarvaš. Bravčový guláš sa pripravuje rovnako ako aj iný, treba ho vraj iba viac prichutiť. Kým iní sa stále zabávali s gulášom, Podkrivánčania už oheň využívali na opekanie zemiakov a mäsa. „Popri guláši máme každý rok na pohostenie aj trochu zemiakov, syra alebo mäska,“ dodal. Veď pri stanovišti sa vždy zastavilo pár známych.

Víťazný guláš napokon navarilo družstvo číslo 12, ktoré viedol Jozef Strelec. Gulášmajster začínal ráno a končil rovnako ráno – po tanečnej zábave. Energiu získanú z tak výdatného jedla, akým guláš nepochybne je, treba niekde spotrebovať.

Skryť Vypnúť reklamu


Najčítanejšie na My Zvolen

Inzercia - Tlačové správy

  1. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  2. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  3. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
  4. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  6. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
  7. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  8. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  2. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  3. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  4. Keď ekológia spája
  5. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  6. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  7. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  8. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  9. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  10. Slovník investora 07: Bitcoin a jeho úloha v portfóliu investora
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 10 823
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 476
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 4 441
  4. Od Česka až po Jadran 3 975
  5. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 936
  6. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 3 275
  7. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 155
  8. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 133
  9. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 2 683
  10. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 265
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

V krupinskom podzemí.

Ľad sa v pivniciach nestihol roztopiť ani do leta.


13m
Relácia MY Športujeme denne prináša dynamický prehľad športových aktualít, exkluzívne rozhovory a aj rady a tipy nielen pre športovcov.

Dozviete sa aj akú posilu zo zámoria dotiahol HKM, čo čaká na kabínu Vionu po úspešnej sezóne, prejdeme si aj účinkovanie Slovákov v Tokiu a pozrieme sa aj na to, či bude Ronaldo pokračovať v Juventuse.


2 h
Rybári zbierajú uhynuté ryby.

Medzi uhynutými rybami sú aj viaceré druhy európskeho významu.


TASR 14 h
Ilustračné foto.

Projekt financovalo mesto.


SITA 16 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Za Chovana sme nedostali šesťcifernú sumu, prezradil Martin Ondrejka.


(KIJ) 26. júl

Zaznamenaná bola aj škodová udalosť.


26. júl

Primátor Novák opäť žiada zvýšenie rýchlosti na ceste medzi Prievidzou a Novákmi na sto kilometrov za hodinu. O zvýšení rýchlosti na tomto úseku sa hovorí už desať rokov.


27. júl

Na miesto udalosti bol vyslaný súdny lekár.


TASR 26. júl

Už ste čítali?