Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Vajcia sú vraj väčšou hrozbou ako zmrzlina

Horúce leto priťahuje rôzne črevné ochorenia. Epidémie salmonelózy boli práve v tomto období vždy pohromou. Na situáciu, akú zaznamenali v tomto období v okresoch Zvolen, Detva a Krupina, sme sa opýtali lekára.

ZVOLEN. Peter Reinhardt, vedúci oddelenia epidemiológie Regionálneho ústavu verejného zdravotníctva so sídlom vo Zvolene, pracuje v tomto odbore už 22 rokov a môže porovnávať. Hovorí, že epidemiologická situácia v našich troch okresoch, čo sa týka črevných infekcií, je zatiaľ priaznivá. Od 1. do 17. júla zaznamenali len 19 prípadov ochorenia na salmonelózu, minulý mesiac to bolo podstatne viac. Ostatné infekčné ochorenia sa vyskytli minimálne. Ešte však nie je koniec leta a ťažko odhadnúť, ako sa situácia bude vyvíjať, môžu prísť horúčavy, ľudia chodia na kúpaliská... Ale oproti minulým rokom je to výrazný pokles zaznamenaných prípadov.“

Skryť Vypnúť reklamu

Letá sú však čoraz teplejšie, čo predpokladá vznik takýchto ochorení. Prečo je ich menej? „Myslím si“, hovorí lekár, „že je to v uvedomelosti ľudí, aj v hygiene jednotlivých stravovacích prevádzok. Ľudia viac uvažujú nad tým, čo si v obchode kúpia, často preferujú kvalitnejšie potraviny a všímajú si dátum spotreby. Naviac kontrol je tam, kde potraviny predávajú a sú dôslednejšie. Predtým sme mali dosť ochorení na salmonelózu najmä z vajec, tie si ľudia kúpili aj po dátume spotreby a veľakrát ochorela celá rodina. Robí sa pravidelné odoberanie vzoriek, takže záruka tu je. Hoci podľa štatistiky vraj na 1000 vajec pripadá jedno, ktoré je nakazené a unikne aj kontrole v obchodnej sieti, takže salmonelózu môžete dostať aj takto náhodne. Je to minimálne riziko, ale stať sa môže. Usledovať sa to nedá. Nie je to iba u nás, je to v celej Európskej únii. Pri správnom skladovaní vajec, aj ostatných potravín, je riziko črevných ochorení oveľa menšie, ale niekedy sa to jednoducho stane. Je najmä na ľuďoch, aby si všímali, čo kupujú a čo - i kde jedia. Hovorí sa aj o zmrzline, no prípady, keď by infekčné ochorenie vzniklo zo zmrzliny, si ani nepamätám.“

Skryť Vypnúť reklamu

Slovenskom v tomto období prebehli kauzy ohľadom pokazeného mäsa, čo medzi ľuďmi spôsobilo vážne obavy. Riziko ochorení z pokazených potravín si mnohí spotrebitelia uvedomujú čoraz viac. Peter Reinhardt hovorí, že v našom regióne podobný prípad zatiaľ v tomto období nezaznamenali, kontroly prebiehajú, hoci riziko sa nikdy vylúčiť nedá. Opýtali sme sa, ako sa v lete stravuje lekár, ktorý sa denne dostáva do kontaktu s prípadmi rôznych infekčných ochorení. Reagoval prirodzene, ako človek, ktorý myslí na riziko a uvedomuje si ho. Povedal, že si dáva pozor na to, čo zje. A dodal: „Zásadne sa v lete vyhýbam stánkom s potravinami, keď je vonku napríklad 35 stupňov, v stánku možno 40. Pri teplote 35 stupňov sa baktérie začínajú množiť a dobre sa im darí. Takéto potraviny považujem za rizikové. V lete preferujem acidofilné výrobky, dostatok zeleniny a ovocia.“


Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 414
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 813
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 045
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 023
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 894
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 11 226
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 469
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 727
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 623
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 587
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

HKM Zvolen ide do karantény, zrušil sa aj tréningový proces mládeže

Pozitívne prípady na ochorenie COVID-19 hlási už aj HKM Zvolen.

Gólová radosť Zvolenčanov v zápase s Trenčínom.

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Kováčová je najlepším tímom v regióne, Zvolen na okraji priepasti (+ NAJ HRÁČI JESENE)

Hodnotíme, bilancujeme a známkujeme oboch našich účastníkov Tipos III. ligy Stred za účinkovanie v lige počas jesene 2020.

Momentka z derby III. ligy medzi Zvolen a Kováčovou.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Ľudia stoja v radoch pred odbernými miestami

Odberové miestnosti sa otvorili o ôsmej hodine ráno.

Už ste čítali?