ZVOLEN. Peter Reinhardt, vedúci oddelenia epidemiológie Regionálneho ústavu verejného zdravotníctva so sídlom vo Zvolene, pracuje v tomto odbore už 22 rokov a môže porovnávať. Hovorí, že epidemiologická situácia v našich troch okresoch, čo sa týka črevných infekcií, je zatiaľ priaznivá. Od 1. do 17. júla zaznamenali len 19 prípadov ochorenia na salmonelózu, minulý mesiac to bolo podstatne viac. Ostatné infekčné ochorenia sa vyskytli minimálne. Ešte však nie je koniec leta a ťažko odhadnúť, ako sa situácia bude vyvíjať, môžu prísť horúčavy, ľudia chodia na kúpaliská... Ale oproti minulým rokom je to výrazný pokles zaznamenaných prípadov.“
Letá sú však čoraz teplejšie, čo predpokladá vznik takýchto ochorení. Prečo je ich menej? „Myslím si“, hovorí lekár, „že je to v uvedomelosti ľudí, aj v hygiene jednotlivých stravovacích prevádzok. Ľudia viac uvažujú nad tým, čo si v obchode kúpia, často preferujú kvalitnejšie potraviny a všímajú si dátum spotreby. Naviac kontrol je tam, kde potraviny predávajú a sú dôslednejšie. Predtým sme mali dosť ochorení na salmonelózu najmä z vajec, tie si ľudia kúpili aj po dátume spotreby a veľakrát ochorela celá rodina. Robí sa pravidelné odoberanie vzoriek, takže záruka tu je. Hoci podľa štatistiky vraj na 1000 vajec pripadá jedno, ktoré je nakazené a unikne aj kontrole v obchodnej sieti, takže salmonelózu môžete dostať aj takto náhodne. Je to minimálne riziko, ale stať sa môže. Usledovať sa to nedá. Nie je to iba u nás, je to v celej Európskej únii. Pri správnom skladovaní vajec, aj ostatných potravín, je riziko črevných ochorení oveľa menšie, ale niekedy sa to jednoducho stane. Je najmä na ľuďoch, aby si všímali, čo kupujú a čo - i kde jedia. Hovorí sa aj o zmrzline, no prípady, keď by infekčné ochorenie vzniklo zo zmrzliny, si ani nepamätám.“
Slovenskom v tomto období prebehli kauzy ohľadom pokazeného mäsa, čo medzi ľuďmi spôsobilo vážne obavy. Riziko ochorení z pokazených potravín si mnohí spotrebitelia uvedomujú čoraz viac. Peter Reinhardt hovorí, že v našom regióne podobný prípad zatiaľ v tomto období nezaznamenali, kontroly prebiehajú, hoci riziko sa nikdy vylúčiť nedá. Opýtali sme sa, ako sa v lete stravuje lekár, ktorý sa denne dostáva do kontaktu s prípadmi rôznych infekčných ochorení. Reagoval prirodzene, ako človek, ktorý myslí na riziko a uvedomuje si ho. Povedal, že si dáva pozor na to, čo zje. A dodal: „Zásadne sa v lete vyhýbam stánkom s potravinami, keď je vonku napríklad 35 stupňov, v stánku možno 40. Pri teplote 35 stupňov sa baktérie začínajú množiť a dobre sa im darí. Takéto potraviny považujem za rizikové. V lete preferujem acidofilné výrobky, dostatok zeleniny a ovocia.“
Autor: JAR