Utorok, 19. január, 2021 | Meniny má MárioKrížovkyKrížovky

Vajcia sú vraj väčšou hrozbou ako zmrzlina

Horúce leto priťahuje rôzne črevné ochorenia. Epidémie salmonelózy boli práve v tomto období vždy pohromou. Na situáciu, akú zaznamenali v tomto období v okresoch Zvolen, Detva a Krupina, sme sa opýtali lekára.

ZVOLEN. Peter Reinhardt, vedúci oddelenia epidemiológie Regionálneho ústavu verejného zdravotníctva so sídlom vo Zvolene, pracuje v tomto odbore už 22 rokov a môže porovnávať. Hovorí, že epidemiologická situácia v našich troch okresoch, čo sa týka črevných infekcií, je zatiaľ priaznivá. Od 1. do 17. júla zaznamenali len 19 prípadov ochorenia na salmonelózu, minulý mesiac to bolo podstatne viac. Ostatné infekčné ochorenia sa vyskytli minimálne. Ešte však nie je koniec leta a ťažko odhadnúť, ako sa situácia bude vyvíjať, môžu prísť horúčavy, ľudia chodia na kúpaliská... Ale oproti minulým rokom je to výrazný pokles zaznamenaných prípadov.“

Skryť Vypnúť reklamu

Letá sú však čoraz teplejšie, čo predpokladá vznik takýchto ochorení. Prečo je ich menej? „Myslím si“, hovorí lekár, „že je to v uvedomelosti ľudí, aj v hygiene jednotlivých stravovacích prevádzok. Ľudia viac uvažujú nad tým, čo si v obchode kúpia, často preferujú kvalitnejšie potraviny a všímajú si dátum spotreby. Naviac kontrol je tam, kde potraviny predávajú a sú dôslednejšie. Predtým sme mali dosť ochorení na salmonelózu najmä z vajec, tie si ľudia kúpili aj po dátume spotreby a veľakrát ochorela celá rodina. Robí sa pravidelné odoberanie vzoriek, takže záruka tu je. Hoci podľa štatistiky vraj na 1000 vajec pripadá jedno, ktoré je nakazené a unikne aj kontrole v obchodnej sieti, takže salmonelózu môžete dostať aj takto náhodne. Je to minimálne riziko, ale stať sa môže. Usledovať sa to nedá. Nie je to iba u nás, je to v celej Európskej únii. Pri správnom skladovaní vajec, aj ostatných potravín, je riziko črevných ochorení oveľa menšie, ale niekedy sa to jednoducho stane. Je najmä na ľuďoch, aby si všímali, čo kupujú a čo - i kde jedia. Hovorí sa aj o zmrzline, no prípady, keď by infekčné ochorenie vzniklo zo zmrzliny, si ani nepamätám.“

Skryť Vypnúť reklamu

Slovenskom v tomto období prebehli kauzy ohľadom pokazeného mäsa, čo medzi ľuďmi spôsobilo vážne obavy. Riziko ochorení z pokazených potravín si mnohí spotrebitelia uvedomujú čoraz viac. Peter Reinhardt hovorí, že v našom regióne podobný prípad zatiaľ v tomto období nezaznamenali, kontroly prebiehajú, hoci riziko sa nikdy vylúčiť nedá. Opýtali sme sa, ako sa v lete stravuje lekár, ktorý sa denne dostáva do kontaktu s prípadmi rôznych infekčných ochorení. Reagoval prirodzene, ako človek, ktorý myslí na riziko a uvedomuje si ho. Povedal, že si dáva pozor na to, čo zje. A dodal: „Zásadne sa v lete vyhýbam stánkom s potravinami, keď je vonku napríklad 35 stupňov, v stánku možno 40. Pri teplote 35 stupňov sa baktérie začínajú množiť a dobre sa im darí. Takéto potraviny považujem za rizikové. V lete preferujem acidofilné výrobky, dostatok zeleniny a ovocia.“


Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  9. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  1. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  4. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  7. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  8. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 23 648
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 548
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 10 158
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 913
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 549
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 734
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 479
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 6 456
  9. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 391
  10. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 330
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

V kuchyni mu to veľmi nejde, na trati mu vyhovujú ťažké podmienky

Hosťom v rubrike Športové naj bol úspešný cyklista Martin Haring.

Martin Haring na cestnom bicykli
Aktualizované

Inšpekcia udelila Hriňovskej mliekarni doteraz najvyššiu pokutu

Spoločnosť podľa inšpekcie vypúšťala odpadovú vodu z priemyselnej výroby do povrchových vôd. Mliekareň sa odvolá.

Pohľad na rieku Slatina v Slatinke.

Vo Zvolene ukradli auto, polícia ho našla v garáži

Z krádeže obvinili štyroch spolupáchateľov.

Ukradnutá Octavia.
Jozef Paršo, prezident Stredoslovenského futbalového zväzu.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V Banskej Bystrici nahlásili hromadné prepúšťanie 1 486 zamestnancov

Ohrození sú zamestnanci z oblasti poštových služieb, ide o avizované prepúšťanie v Slovenskej pošte.

Informácie o skríningovom testovaní v Martine

Zatiaľ je v meste k dispozícií deväť funkčných odberových miest, celoplošne sa v metroplote Turca bude testovať najmä počas víkendu.

Zoznam mobilných odberových miest v Turci

Tieto mobilné odberové miesta fungujú už dlhšie, ďalšie odberové miesta budú mestá a obce vytvárať.

Už ste čítali?