DETVIANSKA HUTA. „Stále je to však iba prvý ročník. Vlani bol totiž nultý,“ vysvetlila nám starostka Jana Hrončeková. Kapustnicu varilo deväť družstiev.
„Taká - domáca,“ odpovedal nám Rudolf Nociar, keď sme sa ho spýtali, aká je tá jeho kapustnica. Varenie kapustnice, ako aj gulášu je v rodine jeho parketou. Rudolf Nociar je síce rodákom z Detvianskej Huty, no v súčasnosti žije v Partizánskom. Jeho kapustnica bola pre laickú porotu najchutnejšou. Kapustnica, tak ako aj guláš, má množstvo variácií. Na súťaži v Detvianskej Hute by človek čakal najviac domácich kuchárov, no skutočnosť a aj recepty boli iné. „Pravá kapustnica z Piešťa,“ ohodnotila svoje dielo Anna Stehlíková. Ako dodala, rovnakú robia na zabíjačke. Kvôli súťaži však žiadne prasiatko nezabili. „Čerpali sme zo zásob,“ dodala. Základom je, samozrejme, kapusta, klobásové mäso, trochu hríbikov nazbieraných v Piešti a rôzne prísady. Do každej porcie sa ešte nakrája klobása.
„Ja len prikladám a koštujem,“ povedal nám pri ďalšom kotlíku Ján Chromek. Reprezentoval družstevníkov zo susedných Látok. Varili novoročnú kapustnicu. V auguste? „Chceli sme variť vianočnú, no u nás sa robí bez mäsa. Všetci súťažiaci však majú v kapustnici mäso, tak sme ho dali aj my. Veď sme hladní,“ vysvetlil. Načo sa vraj postiť uprostred augusta. Ich kapustnica skutočne nebola pôstnym jedlom. „Kapusta, krkovička, klobása, hríby, smotana,“ vysypal zo seba reprezentant Látok. A dobre urobili, kapustnica družstevníkov napokon zvíťazila. Klobásové mäso je základom, samozrejme, domáce. Družstvo okolo Štefana Segeča odporúčalo svoju kapustnicu po opici. Vraj zaručene zaberá. „Nejde tam žiadna zápražka, ani zátrepka. Je to ľahká kapusta,“ dodal. Jeho družstvo si trúfalo na titul. „Bude to najlepšia kapusta na Hute,“ dodal ďalší z družstva František Plavucha. A možno aj bola - na druhý deň. Ibaže to už porota nehodnotila.