LITAVA. Starosta Litavy Štefan Matejkin s úsmevom vraví, že by sa bol pridal, keby nemal pri súťaži inú robotu. A vážne dodáva: „Pripravili sme súťaž preto, aby sa v tomto regióne zachovala tradičná chuť jedál, ktoré sa varia na Krupinsku, ich vône, špecifické recepty. Aby ľudia nepoznali len čínsku kapustu, ale aj slovenskú. Zamerali sme sa na využitie domácich surovín, nie korenín či rôznych prísad z dovozu. Suroviny dostali všetci súťažiaci rovnaké, mali rovnaké podmienky. Každý si vopred napísal ingrediencie, ktoré potrebuje - a stačilo priniesť si len vlastné „náradie“ na varenie.“
Na súťaži, ktorú pripravila Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora v Krupine s obcou Litava, sa stretlo do tridsiatky účastníkov z okresu Krupina. Niekto varil v páre, iný sám. Výsledkom bolo 21 jedál, ktoré degustovala odborná porota. „Bol to nultý ročník, báli sme sa, kde v kultúrnom dome všetkých súťažiacich postavíme. Ale vyšlo to. O rok chceme vybrať pre všetkých jednu spoločnú tému, napríklad polievky, ďalší rok múčniky," konštatuje starosta.
Osud gurmánskych lahôdok bol jasný. Súťažiaci dovarili, naservírovali, jedlá položili na stôl. Keďže prišlo aj veľa hostí, z tanierov mizlo rýchlo. Nebol to návrat k zabudnutým jedlám, skôr k jedlám starých materí. V ponuke boli krapne, šúľance s makom, opekance s bryndzou, bryndzová polievka, šklbance, fučka, fúkané praženice, aj jedlo s názvom husárove vajcia... V kurze bola parená baranina, vraj miestne populárne jedlo. Všetci pri hrncoch mali "sukne," okrem kuchárskej dvojice, tam sa varešky chytil i muž.
Štyri kategórie - štyri víťazstvá. Mäsové jedlo najlepšie pripravila Mária Kudláčová z Litavy, múčne Mária Cipcerová zo Sebechlieb, vaječné Angela Svoreňová z Badína, zeleninové Emília Ondríková z Hontianskych Nemiec, okrem nich ocenili aj manželský pár Juraja a Margitu Farbiakovcov z Lackova za parenú baraninu a najmladšiu účastníčku súťaže, pätnásťročnú Teréziu Luciakovú, ktorá sa pochválila haruľou. Cenami neboli zlaté varešky, ale certifikáty originality. Možno potešili ešte viac.
Autor: JAR