Utorok, 25. september, 2018 | Meniny má Vladislav

Zabíjačka mala už druhý raz charitatívny rozmer

Nezvyčajne, uprostred mesta, rozvoniavali čerstvé zabíjačkové špeciality. Dôvodom nebol jarmok.


ZVOLEN. Bol posledný piatok pred Vianocami, keď sa na asfaltovom priestranstve medzi reštauráciou a obchodným domom s rovnakými názvami podľa svojho sídla v centre mesta rozložila partia mužov v mäsiarskych zásterách. Začala sa Veselá vianočná zabíjačka, tak túto akciu nazvali. Dlho netrvala, za pár hodín sa zabíjačkové špeciality minuli. Ochutnať mohol ktokoľvek. Kto ochutnal, neľutoval, partia mužov, ktorí sa kuchárskemu umeniu nevenujú profesionálne, dokázala, že tento kumšt ovláda bravúrne. „Pečené klobásy veľmi nemusím. Keď po dlhom čase niekde nejakú ochutnám, takmer zakaždým si poviem, že som bez toho mohla byť, no táto je fakt vynikajúca. Je taká pravá domáca. Aj jaternice sú vynikajúce, jarmočné sa im nevyrovnajú,“ skonštatovala uznanlivo 39-ročná Jarmila, jedna z okoloidúcich, ktorí štedro prestretým stolom neodolali. V ponuke okrem pečených klobás a jaterníc bola aj mäsom prerastaná papriková slanina, grilované rezne z krkovičky a karé a zabíjačková kapustnica. „Ochutnali sme po troške zo všetkého, všetko bolo vynikajúce. Najmä papriková slanina,“ skonštatovala zhodne skupina koštujúcich vysokoškolákov. Zákazníkom mohol byť ktokoľvek, cena za porciu bola ľubovoľná. Zabíjačka mala charitatívny rozmer.


Samotná zabíjačka sa konala o deň skôr a nie uprostred mesta. Kým vlani, na prvom ročníku akcie, vyrábali klobásy aj jaternice priamo na verejnej akcii, tentoraz ich priniesli už vymiesené a natlačené do čriev. „Pripravili sme ich o deň skôr, aby stihli prejsť koreninami, také sú chutnejšie,“ povedal Peter Nosáľ, jeden z kuchárskej partie. Ingrediencie gurmánskych špecialít netajil. „Je tam všetko korenie, aké má byť,“ dodal s úsmevom. Dobrú chuť klobásy pripisuje aj čorizu, špeciálnej klobásovej koreniacej zmesi, produktu zvolenskej firmy, ktorá koreniny vyrába a zásobila nimi aj organizátorov pre túto akciu. „Takisto mäso na grilovanie stálo v marináde a s koreninami sme nechali pôsobiť aj slaninu. Ovar zo slaniny sme zmiešali s cesnakom, koreniacou zmesou na klobásy a soľou a v tejto zmesi sme nechali slaninu postáť. Ešte horúcu sme ju zabalili do mikroténu, chute z korenín tak preniknú dovnútra. V tom je celý kumšt,“ prezradil. Z približne 150-kilového prasaťa namiesili 58 kíl klobásového mäsa, z neho vytvorili okolo 500 zhruba stogramových klobás.


Pomenovať organizačný tím výstižne a jednoducho sa nám nepodarilo ani s Jurajom Pilátom, garantom akcie. „Ťažko nás nazvať jednotným názvom. Sú medzi nami súkromné osoby, ľudia z rôznych sfér, aj firmy. Spoločný máme náš záujem priblížiť súčasníkom čaro dedinských predvianočných zabíjačiek a akciu robiť zakaždým na humanitný cieľ. Náš zámer je výťažok venovať deťom, ktoré pomoc potrebujú. Vlani sme vyzbierali okolo 20-tisíc korún a peniaze sme narovnako rozdelili medzi dve materské školy na Zlatom potoku, v ktorých sa starajú aj o hendikepované deti.“ O príjemcovi výťažku z poslednej zabíjačky zatiaľ nerozhodli.


Ku grilu sa postavili podnikatelia Karol Kondrk (na snímke) a Milan Čačko. FOTO: (MOJ)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  2. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  3. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  4. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  5. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  6. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  7. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  8. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  9. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  10. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  1. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  2. Brieždenie pod lomenicou
  3. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  4. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  5. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  6. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  7. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  8. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  9. Equal treatment is a must for successful companies of the future
  10. Aj v Poluse chránime vaše srdcia
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 888
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 213
  3. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 9 998
  4. Najužitočnejšia appka 7 691
  5. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov? 6 050
  6. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 518
  7. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 855
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 301
  9. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 4 174
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 867

Hlavné správy z MY Zvolen

Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť

Jeden z importovaných sviatkov som si s mojimi vnúčatami natoľko obľúbil, že za ním už po tretí raz budeme musieť vycestovať. Opäť do Tatralandie.

Z úplatku obvinili zvolenského podnikateľa

Úplatok ukryli podľa obvinenia za reklamnú zmluvu.

Úspech na pretekoch Svetového pohára: Ján Koristek strieborný v Taliansku

Na pretekoch Svetového pohára na kolieskových lyžiach sa darilo členovi Ski Team JASE Látky.

Víťazstvo vo voľbách majú niektorí isté

Okrem súčasnej hlavy Sliača sa budú o priazeň voličov vo svojich mestách uchádzať všetci aktuálni primátori.

Na obchvat Zvolena robí diaľničná tender pre územné rozhodnutie

Predmetom verejného obstarávania je podľa NDS severný variant trasy.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Začala sa dražba pozemkov pre výstavbu rodinných domov

Prvý majiteľ sa teší zo svojho nového pozemku, stačilo mu prihodiť dvetisíc eur.

Aké sú príbehy ľudí, ktorí stavali Oravskú priehradu

V stavbe storočia sú mozole a osudy stoviek ľudí.

Vybrali SME

Už ste čítali?