Pondelok, 25. jún, 2018 | Meniny má Tadeáš

Zabíjačka mala už druhý raz charitatívny rozmer

Nezvyčajne, uprostred mesta, rozvoniavali čerstvé zabíjačkové špeciality. Dôvodom nebol jarmok.


ZVOLEN. Bol posledný piatok pred Vianocami, keď sa na asfaltovom priestranstve medzi reštauráciou a obchodným domom s rovnakými názvami podľa svojho sídla v centre mesta rozložila partia mužov v mäsiarskych zásterách. Začala sa Veselá vianočná zabíjačka, tak túto akciu nazvali. Dlho netrvala, za pár hodín sa zabíjačkové špeciality minuli. Ochutnať mohol ktokoľvek. Kto ochutnal, neľutoval, partia mužov, ktorí sa kuchárskemu umeniu nevenujú profesionálne, dokázala, že tento kumšt ovláda bravúrne. „Pečené klobásy veľmi nemusím. Keď po dlhom čase niekde nejakú ochutnám, takmer zakaždým si poviem, že som bez toho mohla byť, no táto je fakt vynikajúca. Je taká pravá domáca. Aj jaternice sú vynikajúce, jarmočné sa im nevyrovnajú,“ skonštatovala uznanlivo 39-ročná Jarmila, jedna z okoloidúcich, ktorí štedro prestretým stolom neodolali. V ponuke okrem pečených klobás a jaterníc bola aj mäsom prerastaná papriková slanina, grilované rezne z krkovičky a karé a zabíjačková kapustnica. „Ochutnali sme po troške zo všetkého, všetko bolo vynikajúce. Najmä papriková slanina,“ skonštatovala zhodne skupina koštujúcich vysokoškolákov. Zákazníkom mohol byť ktokoľvek, cena za porciu bola ľubovoľná. Zabíjačka mala charitatívny rozmer.


Samotná zabíjačka sa konala o deň skôr a nie uprostred mesta. Kým vlani, na prvom ročníku akcie, vyrábali klobásy aj jaternice priamo na verejnej akcii, tentoraz ich priniesli už vymiesené a natlačené do čriev. „Pripravili sme ich o deň skôr, aby stihli prejsť koreninami, také sú chutnejšie,“ povedal Peter Nosáľ, jeden z kuchárskej partie. Ingrediencie gurmánskych špecialít netajil. „Je tam všetko korenie, aké má byť,“ dodal s úsmevom. Dobrú chuť klobásy pripisuje aj čorizu, špeciálnej klobásovej koreniacej zmesi, produktu zvolenskej firmy, ktorá koreniny vyrába a zásobila nimi aj organizátorov pre túto akciu. „Takisto mäso na grilovanie stálo v marináde a s koreninami sme nechali pôsobiť aj slaninu. Ovar zo slaniny sme zmiešali s cesnakom, koreniacou zmesou na klobásy a soľou a v tejto zmesi sme nechali slaninu postáť. Ešte horúcu sme ju zabalili do mikroténu, chute z korenín tak preniknú dovnútra. V tom je celý kumšt,“ prezradil. Z približne 150-kilového prasaťa namiesili 58 kíl klobásového mäsa, z neho vytvorili okolo 500 zhruba stogramových klobás.


Pomenovať organizačný tím výstižne a jednoducho sa nám nepodarilo ani s Jurajom Pilátom, garantom akcie. „Ťažko nás nazvať jednotným názvom. Sú medzi nami súkromné osoby, ľudia z rôznych sfér, aj firmy. Spoločný máme náš záujem priblížiť súčasníkom čaro dedinských predvianočných zabíjačiek a akciu robiť zakaždým na humanitný cieľ. Náš zámer je výťažok venovať deťom, ktoré pomoc potrebujú. Vlani sme vyzbierali okolo 20-tisíc korún a peniaze sme narovnako rozdelili medzi dve materské školy na Zlatom potoku, v ktorých sa starajú aj o hendikepované deti.“ O príjemcovi výťažku z poslednej zabíjačky zatiaľ nerozhodli.


Ku grilu sa postavili podnikatelia Karol Kondrk (na snímke) a Milan Čačko. FOTO: (MOJ)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.


Inzercia - Tlačové správy


  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  3. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  4. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  5. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  6. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  7. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  8. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  10. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie
  1. Tepelné hospodárstvo Moldava plánuje preinvestovať 600 tisíc eur
  2. Do you need to unwind after a stressful week at work?
  3. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  4. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  5. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  6. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  7. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  8. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  9. Kreditná karta – áno alebo nie
  10. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 21 665
  2. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 138
  3. Kreditná karta – áno alebo nie 8 030
  4. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 7 766
  5. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 717
  6. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou 5 392
  7. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 5 230
  8. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 5 189
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 4 521
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 911

Hlavné správy z MY Zvolen

Do Zvolena sa po ôsmich rokoch vrátia Fiaty 126

Známa motoristická rodina Matuškovcov zo Zvolena opäť usporiada zraz fiatiek, tzv. maluchov.

Leto prináša aj neželané ochorenia

O „letných ochoreniach“ hovoríme s infektológom Ladislavom Lužinským.

Z družstva v Lieskovci si ľudia adoptovali 5 kráv

Družstvo nežije len z kravského mlieka.

Országh Cup 2018: Víťazom sa siedmy raz stali zvolenskí žraloci

Kvalitne obsadený turnaj ponúkol vynikajúce hokejbalové divadlo.

Námestím budú znieť muzikálové melódie. Príde aj Andrej Mojžiš a Felix Slováček

Ak ste Ján a budete v publiku, máte šancu získať kartón piva, odkazuje organizátor.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Cez obec Strečno presmerujú dopravu z hlavného ťahu

Samospráva obce žiada, aby investor stavby zabezpečil pre obyvateľov bezpečnosť.

FOTO: Ako sme sa v martinskom amfiku bavili na koncerte IMT Smile

Zaplnený amfiteárer tancoval, spieval, jednoducho, skvele sa bavil. Ivan Tásler to so svojou kapelou riadne rozbalil, ľudia sa rýchlo dostali do varu. Koncert bol veľým zážitkom.

Pozrite si, ako pálili jánske ohne v Pezinku

Aj tento rok sa v Pezinku pálili jánske ohne. Pozrite si našu fotogalériu.

Zachránila topiace sa dievča, no ona šťastie nemala

Saška Nociarová, nositeľka zlatého záchranárskeho kríža, je už päť rokov v bdelej kóme.

Vybrali SME



Už ste čítali?