Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Zabíjačka mala už druhý raz charitatívny rozmer

Nezvyčajne, uprostred mesta, rozvoniavali čerstvé zabíjačkové špeciality. Dôvodom nebol jarmok.


ZVOLEN. Bol posledný piatok pred Vianocami, keď sa na asfaltovom priestranstve medzi reštauráciou a obchodným domom s rovnakými názvami podľa svojho sídla v centre mesta rozložila partia mužov v mäsiarskych zásterách. Začala sa Veselá vianočná zabíjačka, tak túto akciu nazvali. Dlho netrvala, za pár hodín sa zabíjačkové špeciality minuli. Ochutnať mohol ktokoľvek. Kto ochutnal, neľutoval, partia mužov, ktorí sa kuchárskemu umeniu nevenujú profesionálne, dokázala, že tento kumšt ovláda bravúrne. „Pečené klobásy veľmi nemusím. Keď po dlhom čase niekde nejakú ochutnám, takmer zakaždým si poviem, že som bez toho mohla byť, no táto je fakt vynikajúca. Je taká pravá domáca. Aj jaternice sú vynikajúce, jarmočné sa im nevyrovnajú,“ skonštatovala uznanlivo 39-ročná Jarmila, jedna z okoloidúcich, ktorí štedro prestretým stolom neodolali. V ponuke okrem pečených klobás a jaterníc bola aj mäsom prerastaná papriková slanina, grilované rezne z krkovičky a karé a zabíjačková kapustnica. „Ochutnali sme po troške zo všetkého, všetko bolo vynikajúce. Najmä papriková slanina,“ skonštatovala zhodne skupina koštujúcich vysokoškolákov. Zákazníkom mohol byť ktokoľvek, cena za porciu bola ľubovoľná. Zabíjačka mala charitatívny rozmer.


Samotná zabíjačka sa konala o deň skôr a nie uprostred mesta. Kým vlani, na prvom ročníku akcie, vyrábali klobásy aj jaternice priamo na verejnej akcii, tentoraz ich priniesli už vymiesené a natlačené do čriev. „Pripravili sme ich o deň skôr, aby stihli prejsť koreninami, také sú chutnejšie,“ povedal Peter Nosáľ, jeden z kuchárskej partie. Ingrediencie gurmánskych špecialít netajil. „Je tam všetko korenie, aké má byť,“ dodal s úsmevom. Dobrú chuť klobásy pripisuje aj čorizu, špeciálnej klobásovej koreniacej zmesi, produktu zvolenskej firmy, ktorá koreniny vyrába a zásobila nimi aj organizátorov pre túto akciu. „Takisto mäso na grilovanie stálo v marináde a s koreninami sme nechali pôsobiť aj slaninu. Ovar zo slaniny sme zmiešali s cesnakom, koreniacou zmesou na klobásy a soľou a v tejto zmesi sme nechali slaninu postáť. Ešte horúcu sme ju zabalili do mikroténu, chute z korenín tak preniknú dovnútra. V tom je celý kumšt,“ prezradil. Z približne 150-kilového prasaťa namiesili 58 kíl klobásového mäsa, z neho vytvorili okolo 500 zhruba stogramových klobás.


Pomenovať organizačný tím výstižne a jednoducho sa nám nepodarilo ani s Jurajom Pilátom, garantom akcie. „Ťažko nás nazvať jednotným názvom. Sú medzi nami súkromné osoby, ľudia z rôznych sfér, aj firmy. Spoločný máme náš záujem priblížiť súčasníkom čaro dedinských predvianočných zabíjačiek a akciu robiť zakaždým na humanitný cieľ. Náš zámer je výťažok venovať deťom, ktoré pomoc potrebujú. Vlani sme vyzbierali okolo 20-tisíc korún a peniaze sme narovnako rozdelili medzi dve materské školy na Zlatom potoku, v ktorých sa starajú aj o hendikepované deti.“ O príjemcovi výťažku z poslednej zabíjačky zatiaľ nerozhodli.


Ku grilu sa postavili podnikatelia Karol Kondrk (na snímke) a Milan Čačko. FOTO: (MOJ)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  4. Home (ale aj) Office
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Zelená Bratislava
  7. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  8. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  9. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  10. Záujem o akcie Pilulky prekonal naše očakávania
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Ruža zmeny
  5. Úpravy automobilov pre ZŤP
  6. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  7. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  8. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  9. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  10. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 27 840
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 22 863
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 147
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 856
  5. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 855
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 666
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 755
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 125
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 948
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 611
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Dudinská 50 sa uskutoční aj v čase korony

Na programe bude iba hlavná disciplína.

Matej Tóth v cieli Dudinskej päťdesiatky 2018.

Vo zvolenskej aj krupinskej nemocnici pomáhajú vojaci

Uniformovaní vojaci pomáhajú pri vstupe do nemocnice pre rýchle usmernenie pacientov.

Vojaci pomáhajú v nemocnici vo Zvolene aj v Krupine.

STEFE Zvolen s.r.o. informuje

V meste Zvolen a vo Zvolenskej Slatine sa spustilo vykurovanie.

Disciplinárka prešetrila incidenty. Je to výsmech, hovorí šéf krupinského futbalu

Po zverejnení trestov za záver dorasteneckého derby medzi B. Štiavnicou a Krupinou zavládlo u hostí sklamanie.

Prvý incident pri lavičke Krupiny.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

V Nitre pribudli hospitalizovaní aj mŕtvi. Ohniská na Borovej stráži polícia

Viac ako dve tretiny reprofilizovaných lôžok pre COVID pacientov sú obsadené. Vytvoria ďalšie.

Nedeľný rekord. V Trenčianskom kraji pribudlo 104 pozitívne testovaných

Laboratóriá na Slovensku otestovali 5 025 vzoriek, celkový počet pozitívnych bol 860.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Už ste čítali?