Utorok, 18. december, 2018 | Meniny má Sláva, Slávka

Zabíjačka mala už druhý raz charitatívny rozmer

Nezvyčajne, uprostred mesta, rozvoniavali čerstvé zabíjačkové špeciality. Dôvodom nebol jarmok.


ZVOLEN. Bol posledný piatok pred Vianocami, keď sa na asfaltovom priestranstve medzi reštauráciou a obchodným domom s rovnakými názvami podľa svojho sídla v centre mesta rozložila partia mužov v mäsiarskych zásterách. Začala sa Veselá vianočná zabíjačka, tak túto akciu nazvali. Dlho netrvala, za pár hodín sa zabíjačkové špeciality minuli. Ochutnať mohol ktokoľvek. Kto ochutnal, neľutoval, partia mužov, ktorí sa kuchárskemu umeniu nevenujú profesionálne, dokázala, že tento kumšt ovláda bravúrne. „Pečené klobásy veľmi nemusím. Keď po dlhom čase niekde nejakú ochutnám, takmer zakaždým si poviem, že som bez toho mohla byť, no táto je fakt vynikajúca. Je taká pravá domáca. Aj jaternice sú vynikajúce, jarmočné sa im nevyrovnajú,“ skonštatovala uznanlivo 39-ročná Jarmila, jedna z okoloidúcich, ktorí štedro prestretým stolom neodolali. V ponuke okrem pečených klobás a jaterníc bola aj mäsom prerastaná papriková slanina, grilované rezne z krkovičky a karé a zabíjačková kapustnica. „Ochutnali sme po troške zo všetkého, všetko bolo vynikajúce. Najmä papriková slanina,“ skonštatovala zhodne skupina koštujúcich vysokoškolákov. Zákazníkom mohol byť ktokoľvek, cena za porciu bola ľubovoľná. Zabíjačka mala charitatívny rozmer.


Samotná zabíjačka sa konala o deň skôr a nie uprostred mesta. Kým vlani, na prvom ročníku akcie, vyrábali klobásy aj jaternice priamo na verejnej akcii, tentoraz ich priniesli už vymiesené a natlačené do čriev. „Pripravili sme ich o deň skôr, aby stihli prejsť koreninami, také sú chutnejšie,“ povedal Peter Nosáľ, jeden z kuchárskej partie. Ingrediencie gurmánskych špecialít netajil. „Je tam všetko korenie, aké má byť,“ dodal s úsmevom. Dobrú chuť klobásy pripisuje aj čorizu, špeciálnej klobásovej koreniacej zmesi, produktu zvolenskej firmy, ktorá koreniny vyrába a zásobila nimi aj organizátorov pre túto akciu. „Takisto mäso na grilovanie stálo v marináde a s koreninami sme nechali pôsobiť aj slaninu. Ovar zo slaniny sme zmiešali s cesnakom, koreniacou zmesou na klobásy a soľou a v tejto zmesi sme nechali slaninu postáť. Ešte horúcu sme ju zabalili do mikroténu, chute z korenín tak preniknú dovnútra. V tom je celý kumšt,“ prezradil. Z približne 150-kilového prasaťa namiesili 58 kíl klobásového mäsa, z neho vytvorili okolo 500 zhruba stogramových klobás.


Pomenovať organizačný tím výstižne a jednoducho sa nám nepodarilo ani s Jurajom Pilátom, garantom akcie. „Ťažko nás nazvať jednotným názvom. Sú medzi nami súkromné osoby, ľudia z rôznych sfér, aj firmy. Spoločný máme náš záujem priblížiť súčasníkom čaro dedinských predvianočných zabíjačiek a akciu robiť zakaždým na humanitný cieľ. Náš zámer je výťažok venovať deťom, ktoré pomoc potrebujú. Vlani sme vyzbierali okolo 20-tisíc korún a peniaze sme narovnako rozdelili medzi dve materské školy na Zlatom potoku, v ktorých sa starajú aj o hendikepované deti.“ O príjemcovi výťažku z poslednej zabíjačky zatiaľ nerozhodli.


Ku grilu sa postavili podnikatelia Karol Kondrk (na snímke) a Milan Čačko. FOTO: (MOJ)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  2. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  3. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  4. Nestíhate nakupovať darčeky?
  5. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  6. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  7. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  8. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  9. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  10. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  1. Na štedrovečernom stole sa miešajú tradície so štipkou odvahy
  2. Nový kancelársky koncept myhive už aj v Bratislave
  3. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  5. HC Košice podporí „štefanskym“ zápasom košickú detskú onkológiu
  6. ZSSK posilňuje pred sviatkami vlaky InterCity
  7. Zamestnanci Tesco venovali pomoci komunitám 1000 hodín
  8. 4 body úspechu realizácie stavby
  9. BIT arbitration within the context of recent CJEU decision
  10. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 77 255
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 14 343
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 12 059
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME 9 559
  5. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach 7 206
  6. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo? 4 193
  7. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 3 569
  8. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád 2 742
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 2 602
  10. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou 2 587

Hlavné správy z MY Zvolen

V noci na utorok bolo najchladnejšie v Banskobystrickom kraji

Mrazivá má byť aj táto noc. Vo štvrtok vystríhajú meteorológovia pred poľadovicou.

Na mieste nehody zasahoval vrtuľník

Ženu s ťažkými zraneniami previezli do banskobystrickej nemocnice.

Majster sveta Ladislav Čierny: Rešpekt som mal z mladého Ovečkina

Zvolenský rodák a odchovanec HKM Zvolen, obranca Ladislav Čierny má za sebou úspešnú hokejovú kariéru.

Policajná kapela nevystúpi, koncert odvolala

Vystúpenie zrušili v reakcii na tragickú udalosť.

Národné lesnícke centrum má špičkovú techniku, chýbať začali pracovníci

Majú dostatok financií aj objednávok, narážajú však na nedostatok pracovníkov.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V Dubnici nad Váhom otvorili závod na výrobu nabíjacích staníc

Na Slovensku ide o prvého výrobcu nabíjacích staníc, zamestnanie by tu mohlo nájsť približne 50 ľudí.

Policajti hľadajú dvoch zlodejov

V Novom Meste nad Váhom mali ukradnúť peniaze.

Bratislavčania sú na prezývky zvyknutí, niektoré vznikli aj na Záhorí

Jedným z výrazov, ktoré možno počuť aj v dnešných časoch, je prezývka 'Blaváci', odvodená od neobľúbeného názvu Blava.

Vybrali SME

Už ste čítali?