Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Slamové víno je generálom medzi vínami

Veľa slamového vína nebude určeného na predaj. Bude prezentom pre obchodných partnerov.

ZVOLEN. Zima sa prehupla do druhej polovice a každý správny vinár už začal s prvými prácami vo vinohrade. Pravdaže, ak si niekde na slame nenechal odložených pár strapcov hrozna. V tom prípade musí zvládnuť nielen robotu vo vinohrade, ale aj v pivnici. Veď je práve správny čas na slamové víno.


Stopercentne zdravé a neporušené strapce
„Slamové víno je takým generálom medzi vínami,“ povedal vinár Jaroslav Knápek zo Zvolena, ktorý má svoje vinohrady v Rykynčiciach. Hoci sa výrobe vína a pestovaniu viniča venuje dlhé roky, slamové víno robí prvýkrát.
Obchodný partner mu na poslednú chvíľu odmietol zobrať surovinu. Čas bežal a hrozno – Rulandské šedé pre spracovateľa ostávalo vo vinohrade. Jeho cukornatosť medzitým stúpla na vysokú hodnotu. „Keď mi povedali, že to nezoberú, trochu ma to nahnevalo. Nechcem robiť priveľmi alkoholické vína a víno z takéhoto hrozna by takým bolo,“ dodal. Čo so zvyšným hroznom? Nápad so slamovým vínom vnukla pánovi Jaroslavovi jeho manželka. A tak sa pustili do práce. Na slamové víno sa musia veľmi dôsledne vyberať stopercentne zdravé a neporušené strapce.


Komisár všetko odobril
Svoj názov dostalo slamové víno preto, lebo sa strapce nechávajú dlhý čas ležať práve v debničkách na slame. Niektorí vinári ukladajú na rohože, sitá alebo ich viažu na šnúrky. „Dôležité je, aby bol v miestnosti prirodzený pohyb vzduchu,“ dodal Knápek.
Už len samotný zber hrozna bol pre brigádnikov úplnou novinkou. S každým strapcom museli narábať veľmi opatrne. „Jeden držal v rukách debničku a druhý vyberal tie najkvalitnejšie strapce. Potom ich ukladali na slamu. Ako sme to uložili, už sme s tým nehýbali,“ vysvetlil vinár. Sem – tam, pri kontrole nejakú bobuľu predsa len musel odtrhnúť. Potom prišiel komisár s Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho v Rimavskej Sobote a všetko odobril. Surovina na slamové víno sa môže začať lisovať až tri mesiace po zbere úrody.


Nákladný zber aj spracovanie
Na slame leží hrozno iba preto, aby sa prirodzenou cestou zbavilo vody. Za tri mesiace sa stratí aj tretina hmotnosti. Z viac ako štyristo kilogramov hrozna vylisoval Jaroslav Knápek iba stotridsať litrov šťavy, do fliaš pôjde možno stodesať. Aj pre túto skutočnosť je slamové víno pomerne drahé. Odrážajú sa v ňom náklady nielen na náročnejší zber, oveľa nákladnejšie je aj ďalšie spracovanie. „Chuť to má úžasnú, pripomína sušené ovocie. Nepodobá sa na mušt zo sviežeho ovocia,“ prezradil Jaroslav Knápek prvé dojmy zo suroviny pre budúce víno. Prvé slamové víno by malo byť vykvasené približne za jeden až dva mesiace. Má totiž vysoký podiel cukru a na kvasenie je pomerne chladno. Ceny slamového vína sú pre našinca naozaj vysoké – za dva deci zaplatíte aj dvadsať až tridsať eur.


Vyskúšať to môže každý
„Toto víno mi už teraz učarovalo. Fascinuje ma v akom dobrom stave sa hrozno na slame zachovalo. V budúcnosti budeme stopercentne robiť slamové vína aspoň z dvoch odrôd. K tomu chceme pripraviť aj špeciálnu miestnosť, kde bude sucho a dobré vetranie,“ vysvetlil vinár. Podľa neho si slamové víno môže vyrobiť hocikto aj doma. „Aspoň zistí, čo všetko táto práca obnáša,“ zasmial sa Knápek a dodal: „Keď si predstavím, koľko je za tým práce a pritom sme získali iba pár litrov muštu. Veď sme to týždeň iba lisovali.“ Aj preto si myslí, že veľa fliaš zo svojho slamového vína nepredá „Ide o naše prvé slamové víno a preto bude viacmenej prezentom od nás našim obchodným partnerom,“ vysvetlil Jaroslav Knápek.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  2. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  7. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  6. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  7. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  8. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  9. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  10. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 055
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 18 979
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 14 074
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 209
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 660
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 331
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 775
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 555
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 272
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 270
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Záver kopcovej sezóny bol na okruhu. Marcel Beník potvrdil titul majstra SR

Na záverečných pretekoch sezóny sa z nášho regiónu predstavili len bratia Beníkovci.

Traja jazdci MTB Racing Teamu po úspešnom víkende na Slovakia Ringu

Zomrel Marcel Daniš. Ten, čo hrával s Dežom

Počúvať bigbít cielene nebolo možné, nebolo kde, zaspomínal v minulosti známy zvolenský bigbiťák.

Marcel Daniš.

Tóth vytvoril v Dudinciach rekord, splnil limit na OH (+ FOTO)

Sychravé počasie, mokrá trať, ale aj medzinárodná konkurencia. Aj taká bola Dudinská päťdesiatka počas pandémie koronavírusu.

Matej Tóth vyhral v Dudinciach švrtýkrát, čím vytvoril nový rekord.
Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?