Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Slamové víno je generálom medzi vínami

Veľa slamového vína nebude určeného na predaj. Bude prezentom pre obchodných partnerov.

ZVOLEN. Zima sa prehupla do druhej polovice a každý správny vinár už začal s prvými prácami vo vinohrade. Pravdaže, ak si niekde na slame nenechal odložených pár strapcov hrozna. V tom prípade musí zvládnuť nielen robotu vo vinohrade, ale aj v pivnici. Veď je práve správny čas na slamové víno.


Stopercentne zdravé a neporušené strapce
„Slamové víno je takým generálom medzi vínami,“ povedal vinár Jaroslav Knápek zo Zvolena, ktorý má svoje vinohrady v Rykynčiciach. Hoci sa výrobe vína a pestovaniu viniča venuje dlhé roky, slamové víno robí prvýkrát.
Obchodný partner mu na poslednú chvíľu odmietol zobrať surovinu. Čas bežal a hrozno – Rulandské šedé pre spracovateľa ostávalo vo vinohrade. Jeho cukornatosť medzitým stúpla na vysokú hodnotu. „Keď mi povedali, že to nezoberú, trochu ma to nahnevalo. Nechcem robiť priveľmi alkoholické vína a víno z takéhoto hrozna by takým bolo,“ dodal. Čo so zvyšným hroznom? Nápad so slamovým vínom vnukla pánovi Jaroslavovi jeho manželka. A tak sa pustili do práce. Na slamové víno sa musia veľmi dôsledne vyberať stopercentne zdravé a neporušené strapce.


Komisár všetko odobril
Svoj názov dostalo slamové víno preto, lebo sa strapce nechávajú dlhý čas ležať práve v debničkách na slame. Niektorí vinári ukladajú na rohože, sitá alebo ich viažu na šnúrky. „Dôležité je, aby bol v miestnosti prirodzený pohyb vzduchu,“ dodal Knápek.
Už len samotný zber hrozna bol pre brigádnikov úplnou novinkou. S každým strapcom museli narábať veľmi opatrne. „Jeden držal v rukách debničku a druhý vyberal tie najkvalitnejšie strapce. Potom ich ukladali na slamu. Ako sme to uložili, už sme s tým nehýbali,“ vysvetlil vinár. Sem – tam, pri kontrole nejakú bobuľu predsa len musel odtrhnúť. Potom prišiel komisár s Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho v Rimavskej Sobote a všetko odobril. Surovina na slamové víno sa môže začať lisovať až tri mesiace po zbere úrody.


Nákladný zber aj spracovanie
Na slame leží hrozno iba preto, aby sa prirodzenou cestou zbavilo vody. Za tri mesiace sa stratí aj tretina hmotnosti. Z viac ako štyristo kilogramov hrozna vylisoval Jaroslav Knápek iba stotridsať litrov šťavy, do fliaš pôjde možno stodesať. Aj pre túto skutočnosť je slamové víno pomerne drahé. Odrážajú sa v ňom náklady nielen na náročnejší zber, oveľa nákladnejšie je aj ďalšie spracovanie. „Chuť to má úžasnú, pripomína sušené ovocie. Nepodobá sa na mušt zo sviežeho ovocia,“ prezradil Jaroslav Knápek prvé dojmy zo suroviny pre budúce víno. Prvé slamové víno by malo byť vykvasené približne za jeden až dva mesiace. Má totiž vysoký podiel cukru a na kvasenie je pomerne chladno. Ceny slamového vína sú pre našinca naozaj vysoké – za dva deci zaplatíte aj dvadsať až tridsať eur.


Vyskúšať to môže každý
„Toto víno mi už teraz učarovalo. Fascinuje ma v akom dobrom stave sa hrozno na slame zachovalo. V budúcnosti budeme stopercentne robiť slamové vína aspoň z dvoch odrôd. K tomu chceme pripraviť aj špeciálnu miestnosť, kde bude sucho a dobré vetranie,“ vysvetlil vinár. Podľa neho si slamové víno môže vyrobiť hocikto aj doma. „Aspoň zistí, čo všetko táto práca obnáša,“ zasmial sa Knápek a dodal: „Keď si predstavím, koľko je za tým práce a pritom sme získali iba pár litrov muštu. Veď sme to týždeň iba lisovali.“ Aj preto si myslí, že veľa fliaš zo svojho slamového vína nepredá „Ide o naše prvé slamové víno a preto bude viacmenej prezentom od nás našim obchodným partnerom,“ vysvetlil Jaroslav Knápek.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  5. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  6. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  7. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  1. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  2. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  3. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  6. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  7. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  8. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  9. Pomáhajte čítaním
  10. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 31 575
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 099
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 17 035
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 942
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 541
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 760
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 052
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 872
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 724
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 9 056
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Za 4 dni viac ako 1000 eur, ZŠ Hrnčiarska pomohla kultúre

Vďaka zbierke kultúrnych poukazov pomohli dvom inštitúciám.

Vyzbierané kultúrne poukazy zo ZŠ Hrnčiarska vo Zvolene

V Teranoch nemajú o zdravotníkoch žiadne informácie

Testovať budú vo vonkajších priestoroch.

Ilustračné foto.

V Hriňovej bude k dispozícii osem odberných miest

Dobrovoľníkov majú, zareagovali aj dobrovoľní hasiči.

Mestský úrad v Hriňovej.

Dobrovoľníkov na testovanie už majú istých

Otázny je zdravotnícky personál.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Banská Bystrica zverejnila zoznam odberných miest ( + Zoznam)

Mesto sa pripravuje na celoplošné testovanie obyvateľov, sú známe odberné miesta. Bude ich 68.

Epidemiológovia v Trenčíne vyšetrujú ohniská nákazy v dvoch závodoch

V rámci Slovenska prevažuje reťazové šírenie ochorenia v rodinách.

Už ste čítali?