Utorok, 19. január, 2021 | Meniny má MárioKrížovkyKrížovky

Slamové víno je generálom medzi vínami

Veľa slamového vína nebude určeného na predaj. Bude prezentom pre obchodných partnerov.

ZVOLEN. Zima sa prehupla do druhej polovice a každý správny vinár už začal s prvými prácami vo vinohrade. Pravdaže, ak si niekde na slame nenechal odložených pár strapcov hrozna. V tom prípade musí zvládnuť nielen robotu vo vinohrade, ale aj v pivnici. Veď je práve správny čas na slamové víno.


Stopercentne zdravé a neporušené strapce
„Slamové víno je takým generálom medzi vínami,“ povedal vinár Jaroslav Knápek zo Zvolena, ktorý má svoje vinohrady v Rykynčiciach. Hoci sa výrobe vína a pestovaniu viniča venuje dlhé roky, slamové víno robí prvýkrát.
Obchodný partner mu na poslednú chvíľu odmietol zobrať surovinu. Čas bežal a hrozno – Rulandské šedé pre spracovateľa ostávalo vo vinohrade. Jeho cukornatosť medzitým stúpla na vysokú hodnotu. „Keď mi povedali, že to nezoberú, trochu ma to nahnevalo. Nechcem robiť priveľmi alkoholické vína a víno z takéhoto hrozna by takým bolo,“ dodal. Čo so zvyšným hroznom? Nápad so slamovým vínom vnukla pánovi Jaroslavovi jeho manželka. A tak sa pustili do práce. Na slamové víno sa musia veľmi dôsledne vyberať stopercentne zdravé a neporušené strapce.


Komisár všetko odobril
Svoj názov dostalo slamové víno preto, lebo sa strapce nechávajú dlhý čas ležať práve v debničkách na slame. Niektorí vinári ukladajú na rohože, sitá alebo ich viažu na šnúrky. „Dôležité je, aby bol v miestnosti prirodzený pohyb vzduchu,“ dodal Knápek.
Už len samotný zber hrozna bol pre brigádnikov úplnou novinkou. S každým strapcom museli narábať veľmi opatrne. „Jeden držal v rukách debničku a druhý vyberal tie najkvalitnejšie strapce. Potom ich ukladali na slamu. Ako sme to uložili, už sme s tým nehýbali,“ vysvetlil vinár. Sem – tam, pri kontrole nejakú bobuľu predsa len musel odtrhnúť. Potom prišiel komisár s Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho v Rimavskej Sobote a všetko odobril. Surovina na slamové víno sa môže začať lisovať až tri mesiace po zbere úrody.


Nákladný zber aj spracovanie
Na slame leží hrozno iba preto, aby sa prirodzenou cestou zbavilo vody. Za tri mesiace sa stratí aj tretina hmotnosti. Z viac ako štyristo kilogramov hrozna vylisoval Jaroslav Knápek iba stotridsať litrov šťavy, do fliaš pôjde možno stodesať. Aj pre túto skutočnosť je slamové víno pomerne drahé. Odrážajú sa v ňom náklady nielen na náročnejší zber, oveľa nákladnejšie je aj ďalšie spracovanie. „Chuť to má úžasnú, pripomína sušené ovocie. Nepodobá sa na mušt zo sviežeho ovocia,“ prezradil Jaroslav Knápek prvé dojmy zo suroviny pre budúce víno. Prvé slamové víno by malo byť vykvasené približne za jeden až dva mesiace. Má totiž vysoký podiel cukru a na kvasenie je pomerne chladno. Ceny slamového vína sú pre našinca naozaj vysoké – za dva deci zaplatíte aj dvadsať až tridsať eur.


Vyskúšať to môže každý
„Toto víno mi už teraz učarovalo. Fascinuje ma v akom dobrom stave sa hrozno na slame zachovalo. V budúcnosti budeme stopercentne robiť slamové vína aspoň z dvoch odrôd. K tomu chceme pripraviť aj špeciálnu miestnosť, kde bude sucho a dobré vetranie,“ vysvetlil vinár. Podľa neho si slamové víno môže vyrobiť hocikto aj doma. „Aspoň zistí, čo všetko táto práca obnáša,“ zasmial sa Knápek a dodal: „Keď si predstavím, koľko je za tým práce a pritom sme získali iba pár litrov muštu. Veď sme to týždeň iba lisovali.“ Aj preto si myslí, že veľa fliaš zo svojho slamového vína nepredá „Ide o naše prvé slamové víno a preto bude viacmenej prezentom od nás našim obchodným partnerom,“ vysvetlil Jaroslav Knápek.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  9. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  1. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  4. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  7. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  8. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 26 451
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 23 466
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 12 289
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 767
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 621
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 283
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 089
  8. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 542
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 407
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 616
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Z priehrady je prírodné klzisko (foto + video)

Kým mobilná ľadová plocha na zvolenskom námestí zostáva pre pandémiu zatvorená, o klzisko sa Zvolenčanom postarala príroda.

Príprava ľadovej plochy na zvolenskej priehrade.
Ilustračné foto.
Ilustračné foto.

Prehľad: Kde sa môžete dať otestovať

Ľudia môžu využiť aj testovacie miesta v blízkom okolí.

Ilustračné foto

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia pátra po Ľubošovi Blahovi

Policajti hľadajú Ľuboša Blahu z Hornej Vsi.

Frajeri jazdili autom po zamrznutej priehrade, prelomil sa ľad

Ľad si zmýlili s cestou. Mementom pre všetkých by mali byť tragédie, ktoré sa na Oravskej priehrade stali, no zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní.

V Trenčíne pribudne ďalšie záchytné parkovisko, bude bezplatné

Jeho kapacita nepresiahne 60 parkovacích miest.

Zoznam mobilných odberových miest v Turci

Tieto mobilné odberové miesta fungujú už dlhšie, ďalšie odberové miesta budú mestá a obce vytvárať.

Už ste čítali?