Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Zabíjačka mala už druhý raz charitatívny rozmer

Nezvyčajne, uprostred mesta, rozvoniavali čerstvé zabíjačkové špeciality. Dôvodom nebol jarmok.


ZVOLEN. Bol posledný piatok pred Vianocami, keď sa na asfaltovom priestranstve medzi reštauráciou a obchodným domom s rovnakými názvami podľa svojho sídla v centre mesta rozložila partia mužov v mäsiarskych zásterách. Začala sa Veselá vianočná zabíjačka, tak túto akciu nazvali. Dlho netrvala, za pár hodín sa zabíjačkové špeciality minuli. Ochutnať mohol ktokoľvek. Kto ochutnal, neľutoval, partia mužov, ktorí sa kuchárskemu umeniu nevenujú profesionálne, dokázala, že tento kumšt ovláda bravúrne. „Pečené klobásy veľmi nemusím. Keď po dlhom čase niekde nejakú ochutnám, takmer zakaždým si poviem, že som bez toho mohla byť, no táto je fakt vynikajúca. Je taká pravá domáca. Aj jaternice sú vynikajúce, jarmočné sa im nevyrovnajú,“ skonštatovala uznanlivo 39-ročná Jarmila, jedna z okoloidúcich, ktorí štedro prestretým stolom neodolali. V ponuke okrem pečených klobás a jaterníc bola aj mäsom prerastaná papriková slanina, grilované rezne z krkovičky a karé a zabíjačková kapustnica. „Ochutnali sme po troške zo všetkého, všetko bolo vynikajúce. Najmä papriková slanina,“ skonštatovala zhodne skupina koštujúcich vysokoškolákov. Zákazníkom mohol byť ktokoľvek, cena za porciu bola ľubovoľná. Zabíjačka mala charitatívny rozmer.


Samotná zabíjačka sa konala o deň skôr a nie uprostred mesta. Kým vlani, na prvom ročníku akcie, vyrábali klobásy aj jaternice priamo na verejnej akcii, tentoraz ich priniesli už vymiesené a natlačené do čriev. „Pripravili sme ich o deň skôr, aby stihli prejsť koreninami, také sú chutnejšie,“ povedal Peter Nosáľ, jeden z kuchárskej partie. Ingrediencie gurmánskych špecialít netajil. „Je tam všetko korenie, aké má byť,“ dodal s úsmevom. Dobrú chuť klobásy pripisuje aj čorizu, špeciálnej klobásovej koreniacej zmesi, produktu zvolenskej firmy, ktorá koreniny vyrába a zásobila nimi aj organizátorov pre túto akciu. „Takisto mäso na grilovanie stálo v marináde a s koreninami sme nechali pôsobiť aj slaninu. Ovar zo slaniny sme zmiešali s cesnakom, koreniacou zmesou na klobásy a soľou a v tejto zmesi sme nechali slaninu postáť. Ešte horúcu sme ju zabalili do mikroténu, chute z korenín tak preniknú dovnútra. V tom je celý kumšt,“ prezradil. Z približne 150-kilového prasaťa namiesili 58 kíl klobásového mäsa, z neho vytvorili okolo 500 zhruba stogramových klobás.


Pomenovať organizačný tím výstižne a jednoducho sa nám nepodarilo ani s Jurajom Pilátom, garantom akcie. „Ťažko nás nazvať jednotným názvom. Sú medzi nami súkromné osoby, ľudia z rôznych sfér, aj firmy. Spoločný máme náš záujem priblížiť súčasníkom čaro dedinských predvianočných zabíjačiek a akciu robiť zakaždým na humanitný cieľ. Náš zámer je výťažok venovať deťom, ktoré pomoc potrebujú. Vlani sme vyzbierali okolo 20-tisíc korún a peniaze sme narovnako rozdelili medzi dve materské školy na Zlatom potoku, v ktorých sa starajú aj o hendikepované deti.“ O príjemcovi výťažku z poslednej zabíjačky zatiaľ nerozhodli.


Ku grilu sa postavili podnikatelia Karol Kondrk (na snímke) a Milan Čačko. FOTO: (MOJ)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Zelená Bratislava
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 403
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 815
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 043
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 023
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 889
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 11 214
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 468
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 722
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 618
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 582
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

HKM Zvolen ide do karantény, zrušil sa aj tréningový proces mládeže

Pozitívne prípady na ochorenie COVID-19 hlási už aj HKM Zvolen.

Gólová radosť Zvolenčanov v zápase s Trenčínom.

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Kováčová je najlepším tímom v regióne, Zvolen na okraji priepasti (+ NAJ HRÁČI JESENE)

Hodnotíme, bilancujeme a známkujeme oboch našich účastníkov Tipos III. ligy Stred za účinkovanie v lige počas jesene 2020.

Momentka z derby III. ligy medzi Zvolen a Kováčovou.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Ľudia stoja v radoch pred odbernými miestami

Odberové miestnosti sa otvorili o ôsmej hodine ráno.

Už ste čítali?