Piatok, 17. september, 2021 | Meniny má OlympiaKrížovkyKrížovky
SVIATOK POĽOVNÍKOV ZAČALI MODLITBAMI

Súťažili o najlepšiu poľovnícku špecialitu

Dedinou sa v sobotu niesla vôňa hory a diviny.


PLIEŠOVCE. Ani chladné počasie neodradilo stovky ľudí od návštevy Dňa svätého Huberta, piateho ročníka poľovníckeho svia-tku, ktorým vzdávajú hold ulovenej zveri. Slávnosť sa začala na námestí ekumenickou bohoslužbou pre katolíkov aj evanjelikov s farármi obidvoch cirkví, ktorí spoločne požehnali prírodu a zvieratstvo. Na oslave vzdali hold srstnatej, pernatej aj plávajúcej zveri, ktorá, dekorovaná pod pódiom, vznešene pri bohoslužbe dopĺňala atmosféru svia-tku. Ako obeta tu bol vystavený sedemročný jeleň osmorák, dva kapry a kačka s káčerom.

Skryť Vypnúť reklamu

Program vyplnili sokoliari, folklór, ľudová muzika, nechýbal jarmok s poľovníckou tematikou a deti sa mohli zapojiť do viacerých zábavných súťaží a atrakcií. V kultúrnom dome sprístupnili výstavu trofejí poľovníkov z tohto regiónu, najvzácnejším exponátom bolo parožie čerstvo uloveného 13-ročného jeleňa, nepravidelného „dvadsaťtoráka“, medzi poľovníkmi označovaného za zlatú korisť. Návštevníci mohli vidieť aj preparáty hláv jeleňa, srnca, líšky, daniela, muflóna, divej morky a vďaka expozícii múzea zo Sv. Antona aj zvieratá, ktoré v našich lesoch nevidieť.

Súčasťou osláv je každoročne súťaž o najlepší poľovnícky guľáš. „Každý rok sme varili len guľáš, no súťažiaci chceli zmenu. Keďže poľovnícka gastronómia má aj iné špeciality, tento rok sme vyhlásili súťaž o najlepšiu svätohubertovskú špecialitu. Výber špeciality sme ponechali na súťažiacich,“ povedal starosta Plie-šoviec Štefan Sýkora. Súťažilo sedem družstiev z Pliešoviec, Sásy, Dobrej Nivy a Babinej.

Skryť Vypnúť reklamu

Porotu, ktorá hodnotila jedenásť špecialít, najviac zaujalo pečené diviačie mäso podávané s pečenými zemiakmi. Družstvo Obecných lesov Babiná ho pripravovalo na podomácky vyrobenom woku. „Zhotovili sme ho z diskov, aké používajú družstevníci na oranie pôdy. Dieru v strede sme zavarili, pripevnili naň stojan a pod wok sme založili oheň. Neviem, kto je autorom patentu, my sme to odkukali,“ ozrejmil šéf lesov František Kolarčík. „Mäso sme robili na spôsob živánky. Keďže sme tu nechceli zdržovať, mäso sme si predpiekli doma, tu ho len prihrievame, a v stredu woku pečieme zemiaky s cibuľou,“ doplnil.

Druhé miesto si v 60-litrovom kotli vymiešali vlaňajší víťazi, Poľovnícke združenie Päť vrchov Dobrá Niva. Zostali verní guľášu z diviny. „Neviem, či vyhráme, majstri sú tu všetci dobrí,“ povedal ešte pred vyhodnotením súťaže Ján Koreň. „Receptúru sme nemenili. Je to klasika; mäso z ročného diviaka, prírodné koreniny, trochu hríbov a dobrá domáca bravčová masť.“ Okrem guľášu pripravili v partnerstve s obecnými lesmi aj smaženú kapustu s klobásou a knedľou a ponúkali aj vlastné dobronivské kvasinkové pivo.

Skryť Vypnúť reklamu

Trojku naj uzavreli Obecné lesy Pliešovce s kapustnicou s diviačím mäsom, hríbmi, slaninou a klobásou.

Na fotografii je šéfkuchár Igor Ďuriš zo Zvolena, poľujúci v revíri s Babinčanmi, pri špeciálnom podomácky vyrobenom woku.

Najčítanejšie na My Zvolen

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí
  2. Ašot Haas v Bratislave: Nenechajte si ujsť umelecký zážitok
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  4. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  5. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  6. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  7. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  8. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  9. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  10. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  1. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  3. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  4. Pápež František požehnal základný kameň novej nemocnice
  5. Ašot Haas v Bratislave: Nenechajte si ujsť umelecký zážitok
  6. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  7. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  8. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou?
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  1. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 8 032
  2. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 6 342
  3. Slovenský orloj – svetová atrakcia 4 645
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 176
  5. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 2 233
  6. Mayo Galuška praží extra kávu, oligarcha Hodorovský je Mr. Krach 2 231
  7. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 1 893
  8. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 843
  9. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 1 661
  10. Prvá dáma festivalu 1 600
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Aké typy vložiek do bežeckých a športových topánok poznáme a v čom je rozdiel? Aj o tom nám povie viac odborník na behanie a bežecké doplnky Rastislav Magna z Intersportu.


2 h
Pri poklopaní základného kameňa (sprava) predseda predstavenstva ZSSK Roman Koreň, primátorka Zvolena Lenka Balkovičová, Milan Mockovčiak za spoločnosť Strabag.

Investícia dosiahne 34 miliónov eur.


TASR 17 h
Na Pustom hrade.

Objavili tiež múr doteraz nepoznanej stavby.


TASR 17 h
Pamätník povstaleckých letcov pri Zolnej sa stal dejiskom Behu na počesť letcov SNP.

Rok 1944 symbolizujú kilometre.


MOJ 19 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Do akcie sa zapojili stovky ľudí.


17 h

Paradoxom je, že Poltár, ktorý patrí medzi okresy s najnižšou zaočkovanosťou, zostáva v najlepšom štvorlístku.


SITA 21 h

(+Aké opatrenia budú platiť v praxi). Susedná Krupina bude bordová.


21 h

V oboch smeroch sa tvoria kolóny.


19 h

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu