Štvrtok, 21. január, 2021 | Meniny má VincentKrížovkyKrížovky
SVIATOK POĽOVNÍKOV ZAČALI MODLITBAMI

Súťažili o najlepšiu poľovnícku špecialitu

Dedinou sa v sobotu niesla vôňa hory a diviny.


PLIEŠOVCE. Ani chladné počasie neodradilo stovky ľudí od návštevy Dňa svätého Huberta, piateho ročníka poľovníckeho svia-tku, ktorým vzdávajú hold ulovenej zveri. Slávnosť sa začala na námestí ekumenickou bohoslužbou pre katolíkov aj evanjelikov s farármi obidvoch cirkví, ktorí spoločne požehnali prírodu a zvieratstvo. Na oslave vzdali hold srstnatej, pernatej aj plávajúcej zveri, ktorá, dekorovaná pod pódiom, vznešene pri bohoslužbe dopĺňala atmosféru svia-tku. Ako obeta tu bol vystavený sedemročný jeleň osmorák, dva kapry a kačka s káčerom.

Skryť Vypnúť reklamu

Program vyplnili sokoliari, folklór, ľudová muzika, nechýbal jarmok s poľovníckou tematikou a deti sa mohli zapojiť do viacerých zábavných súťaží a atrakcií. V kultúrnom dome sprístupnili výstavu trofejí poľovníkov z tohto regiónu, najvzácnejším exponátom bolo parožie čerstvo uloveného 13-ročného jeleňa, nepravidelného „dvadsaťtoráka“, medzi poľovníkmi označovaného za zlatú korisť. Návštevníci mohli vidieť aj preparáty hláv jeleňa, srnca, líšky, daniela, muflóna, divej morky a vďaka expozícii múzea zo Sv. Antona aj zvieratá, ktoré v našich lesoch nevidieť.

Súčasťou osláv je každoročne súťaž o najlepší poľovnícky guľáš. „Každý rok sme varili len guľáš, no súťažiaci chceli zmenu. Keďže poľovnícka gastronómia má aj iné špeciality, tento rok sme vyhlásili súťaž o najlepšiu svätohubertovskú špecialitu. Výber špeciality sme ponechali na súťažiacich,“ povedal starosta Plie-šoviec Štefan Sýkora. Súťažilo sedem družstiev z Pliešoviec, Sásy, Dobrej Nivy a Babinej.

Skryť Vypnúť reklamu

Porotu, ktorá hodnotila jedenásť špecialít, najviac zaujalo pečené diviačie mäso podávané s pečenými zemiakmi. Družstvo Obecných lesov Babiná ho pripravovalo na podomácky vyrobenom woku. „Zhotovili sme ho z diskov, aké používajú družstevníci na oranie pôdy. Dieru v strede sme zavarili, pripevnili naň stojan a pod wok sme založili oheň. Neviem, kto je autorom patentu, my sme to odkukali,“ ozrejmil šéf lesov František Kolarčík. „Mäso sme robili na spôsob živánky. Keďže sme tu nechceli zdržovať, mäso sme si predpiekli doma, tu ho len prihrievame, a v stredu woku pečieme zemiaky s cibuľou,“ doplnil.

Druhé miesto si v 60-litrovom kotli vymiešali vlaňajší víťazi, Poľovnícke združenie Päť vrchov Dobrá Niva. Zostali verní guľášu z diviny. „Neviem, či vyhráme, majstri sú tu všetci dobrí,“ povedal ešte pred vyhodnotením súťaže Ján Koreň. „Receptúru sme nemenili. Je to klasika; mäso z ročného diviaka, prírodné koreniny, trochu hríbov a dobrá domáca bravčová masť.“ Okrem guľášu pripravili v partnerstve s obecnými lesmi aj smaženú kapustu s klobásou a knedľou a ponúkali aj vlastné dobronivské kvasinkové pivo.

Skryť Vypnúť reklamu

Trojku naj uzavreli Obecné lesy Pliešovce s kapustnicou s diviačím mäsom, hríbmi, slaninou a klobásou.

Na fotografii je šéfkuchár Igor Ďuriš zo Zvolena, poľujúci v revíri s Babinčanmi, pri špeciálnom podomácky vyrobenom woku.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  1. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  7. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  8. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  9. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 31 392
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 29 142
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 912
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 256
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 317
  6. Ohlúpli sme počas Covid roka? 8 114
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 623
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 772
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 465
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 918
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

V Sliači na testovanie čakať nebudú, majú vlastný rezervačný systém

V meste budú testovať na štyroch odberných miestach.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto.
Kravy sa na svahoch Kráľovej miešajú s turistami.

Náš tip: Kam v čase lockdownu v okrese Zvolen

Prírodná pamiatka očarí v každom ročnom období.

Turovský vodopád.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Frajeri jazdili autom po zamrznutej priehrade, prelomil sa ľad

Ľad si zmýlili s cestou. Mementom pre všetkých by mali byť tragédie, ktoré sa na Oravskej priehrade stali, no zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní.

Polícia pátra po Ľubošovi Blahovi

Policajti hľadajú Ľuboša Blahu z Hornej Vsi.

Ščasný: Máme na stred II. ligy, bez posíl tu nebudem

Už teraz je neskoro, vie tréner Nitry po vyhorení so Šamorínom.

Už ste čítali?