Piatok, 30. júl, 2021 | Meniny má LibušaKrížovkyKrížovky

Každý farmár má šancu

Riaditeľ Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory vo Zvolene Ondrej Šmál je erudovaný odborník, aj zaujímavý človek s trefnými postrehmi, ktoré ho i pri odborných témach privádzajú k zážitkom z vlastného života.

Vyrástol na dedine a to, čo je pôda, dobytok, ako sa seje či orie nepozná od úradníckeho stola, ale priamo z praxe. Má to zažité na vlastnej koži. Aj on ako mnohí chlapci na dedine pásol kravy, takže vie, že pre dojnicu, ktorá potrebuje veľa krmiva, je dôležitá kukuričná siláž. Ovláda viacero jazykov, je sčítaný, poznal svet a predsa zostal v duši chlapcom z Dúbrav. Ale nie o tom bola reč. Hovorí sa, že nech by bolo akokoľvek, jesť treba. A tak poľnohospodárstvo je jednou z prioritných oblastí, ktorým sa venuje pozornosť, a o ktoré sa na medzinárodnom trhu bojuje.

Skryť Vypnúť reklamu

Slováci sú pestovatelia zeleniny, každý ju má vo svojej záhradke. V obchodoch je však väčšinou zelenina dovážaná zo sveta...

- Máte pravdu, zelenina sa viac dováža a menej pestuje. Je to jedna z vecí, ktorá patrí do globalizácie trhov. Dováža sa nielen zo Západu, ale aj z Poľska, z Čiech, hranice sú otvorené. Ale my tam rovnako môžeme vyviezť náš tovar, nič nám v tom nebráni. V čom to viazne? Vo výrobných nákladoch. Svetové ceny komodít sú nižšie ako sú v Európe náklady. Je to vec politiky, aj Európskej únie. Musíme spĺňať podmienky, ktoré sa týkajú EÚ. Relatívne sú podmienky všade rovnaké, veľa záleží na vlastnej aktivite, v EÚ majú všetci rovnaké možnosti predávať a kupovať. Záleží na nich, ako sa dokážu zorientovať. Pokiaľ si vyberú takú štruktúru výroby, ktorú vyrobia za cenu pokrytia výrobných nákladov a konečný predaj im prinesie zisk, majú šancu uspieť. Pokiaľ sa však dlhodobo nevojdú do týchto cenových kalkulácií, prestanú to vyrábať. Ako u nás napríklad mäso a zeleninu. Vstupujú do toho aj iné okolnosti, súvisí to i s prírodnými podmienkami. Napríklad na španielsko-francúzskych hraniciach vylievajú víno do garátu, kompostujú paradajky... Lebo Španieli majú nižšie náklady ako Francúzi. Talianske víno je lacné, nemá vysokú kvalitu, ale spotrebitelia pozerajú na cenu, tak toto víno vytláča kvalitné odrodové. Všetko je súčasťou globalizácie. Nestačí iba vyrobiť, treba vedieť predať. Záleží to aj od dotácií.

Skryť Vypnúť reklamu

Hovorí sa o cene mlieka. Ľudia sa zvýšenia jej ceny vždy obávajú.

- Ako sme vstúpili do EÚ, stanovenú kvotu mlieka sme ešte nesplnili, zatiaľ nám to tolerujú. Znížili sme stav dojníc. Cena mlieka pre farmárov sa pohybovala dosť nízko, teraz sme v stave na hranici s nákladmi. Mliekari tvrdia, že vlani spravili stratu, lebo sa nevošli do nákladov. Je to otázne, tlaky na ceny stále rastú od všetkých, ktorí sa na procese výroby a predaja podieľajú.

Globalizácia je pointou fungovania trhu?

- Išiel som na tržnicu vo Zvolene a kúpil som si kvet, vyzeral ako kravata, bol krásny – a z Mexika. Náklady na jeho výrobu boli lacnejšie, ako na kvety, čo dopestujeme tu doma. Akonáhle sa dostanú k slovu hráči ako je Nový Zéland, Austrália, India, Čína, tak sa veci viditeľne menia. Je to jeden z faktorov, ktorý ovplyvňuje nielen ceny, ale aj skladbu pestovaných plodín. Trhové hospodárstvo je o riziku – a o zisku. Ostatné okolo toho sú rituálne tance. Bravčovina sa tu prestáva robiť, lebo ceny klesli pod výrobné náklady. Chovali v Očovej, v Dobrej Nive... Ale neoplatí sa. Znížili sa stavy dojníc a z toho vyplýva, že aj hovädzieho dobytka celkovo, oproti roku 1990 na polovicu. Rodí sa málo teliat, krivka klesá. Rovnako je to s pestovateľmi. Efektivita je pre nich dôležitá. Zvýšli sa vstupy, hospodár musí zabezpečiť všetko, prípravu pôdy, hnojenie, výživu rastlín, herbicídnu ochranu... Rastlinná výroba je síce efektívna, ale náklady sú čoraz vyššie.

Skryť Vypnúť reklamu

Je utópiou, ak by sa dnes niekto rozhodol farmárčiť?

- Malí farmári majú šancu. Napríklad Poliaci sa pretlačili aj preto, lebo sú tam malé rodinné podniky a majú nižšie režijné náklady. V Európskej únii je možný malopredaj, rodinné farmy sú v kurze, je možné sa na nich najesť, vyspať, relaxovať. Treba sa aj u nás naštartovať a skúsiť. Často je to i vec dobrých kontaktov, ak má obchodník z Detvy kontakty trebárs na Liptov, môže odtiaľ voziť žinčicu. Ale dôležité je, že pridanú hodnotu nevyrobíte, ak predáte mlieko, musíte vyrobiť oštiepok, priúdiť ho a a ten predať. Inak ako obchodník neprežijete. Kto chce v tejto oblasti podnikať, šancu má. Musí si nájsť správnu komoditu, dajú sa využiť úvery, aj prostriedky z Európskej únie, no a samozrejme vlastné peniaze. Treba si však uvedomiť, že poľnohospodárstvo má biologický charakter. Nie je to ako vyrábať topánky a mať ich rok na sklade. Repu treba zasiať v termíne, žatvu spraviť v termíne, aj ochranu rastlín v termíne. Na to by mal myslieť aj štát. V klasickej poľnohospodárskej krajine, akou je napríklad Francúzsko, dostane farmár, ktorý má dobrý projekt a je perspektívny, úver na 30 rokov na malé percento. Na schvaľovanie na rôzne úvery sa dlho čakať nedá, takéto veci treba riešiť rýchlo. Zisk je pre farmára, aj pre každého, kto podniká, kľúčom k prežitiu.

Najčítanejšie na My Zvolen

Inzercia - Tlačové správy

  1. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  3. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  5. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  9. Lenivý brunch s Muchom
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  1. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  2. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  3. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  4. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  5. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  6. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  7. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  8. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  9. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  10. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 370
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 4 947
  3. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 385
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 351
  5. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 3 328
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 195
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 179
  8. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 412
  9. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 2 383
  10. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 1 981
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Pomôcť môže aj plastová fľaša od minerálky. Rozhovor s Dr. Igorom Baranom, ktorý má v oblasti záchrannej služby viac ako štyridsaťročné skúsenosti.


42m
Kováčovú vyzve v 1. kole Slovnaft Cupu Šalková.

MFK Zvolen končí už v predkole, nestačil na Hontianske Nemce po penaltovom rozstrele.


13 h
Autokemping dnes.

Obec plánuje viaceré rekonštrukcie.


TASR 15 h
Práce na ceste sa už začali.

Vodiči musia počítať s dopravnými obmedzeniami.


15 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nárazu podľahla 77-ročná žena.


22 h

Namiesto nápravy im NCZI zasiela ďalšie termíny na očkovanie.


17 h

Šelma ležala neďaleko kontajnera.


a 1 ďalší 28. júl

Výstavba rýchlostných ciest postupuje pomaly.


18 h

Už ste čítali?