Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Vajcia sú vraj väčšou hrozbou ako zmrzlina

Horúce leto priťahuje rôzne črevné ochorenia. Epidémie salmonelózy boli práve v tomto období vždy pohromou. Na situáciu, akú zaznamenali v tomto období v okresoch Zvolen, Detva a Krupina, sme sa opýtali lekára.

ZVOLEN. Peter Reinhardt, vedúci oddelenia epidemiológie Regionálneho ústavu verejného zdravotníctva so sídlom vo Zvolene, pracuje v tomto odbore už 22 rokov a môže porovnávať. Hovorí, že epidemiologická situácia v našich troch okresoch, čo sa týka črevných infekcií, je zatiaľ priaznivá. Od 1. do 17. júla zaznamenali len 19 prípadov ochorenia na salmonelózu, minulý mesiac to bolo podstatne viac. Ostatné infekčné ochorenia sa vyskytli minimálne. Ešte však nie je koniec leta a ťažko odhadnúť, ako sa situácia bude vyvíjať, môžu prísť horúčavy, ľudia chodia na kúpaliská... Ale oproti minulým rokom je to výrazný pokles zaznamenaných prípadov.“

Skryť Vypnúť reklamu

Letá sú však čoraz teplejšie, čo predpokladá vznik takýchto ochorení. Prečo je ich menej? „Myslím si“, hovorí lekár, „že je to v uvedomelosti ľudí, aj v hygiene jednotlivých stravovacích prevádzok. Ľudia viac uvažujú nad tým, čo si v obchode kúpia, často preferujú kvalitnejšie potraviny a všímajú si dátum spotreby. Naviac kontrol je tam, kde potraviny predávajú a sú dôslednejšie. Predtým sme mali dosť ochorení na salmonelózu najmä z vajec, tie si ľudia kúpili aj po dátume spotreby a veľakrát ochorela celá rodina. Robí sa pravidelné odoberanie vzoriek, takže záruka tu je. Hoci podľa štatistiky vraj na 1000 vajec pripadá jedno, ktoré je nakazené a unikne aj kontrole v obchodnej sieti, takže salmonelózu môžete dostať aj takto náhodne. Je to minimálne riziko, ale stať sa môže. Usledovať sa to nedá. Nie je to iba u nás, je to v celej Európskej únii. Pri správnom skladovaní vajec, aj ostatných potravín, je riziko črevných ochorení oveľa menšie, ale niekedy sa to jednoducho stane. Je najmä na ľuďoch, aby si všímali, čo kupujú a čo - i kde jedia. Hovorí sa aj o zmrzline, no prípady, keď by infekčné ochorenie vzniklo zo zmrzliny, si ani nepamätám.“

Skryť Vypnúť reklamu

Slovenskom v tomto období prebehli kauzy ohľadom pokazeného mäsa, čo medzi ľuďmi spôsobilo vážne obavy. Riziko ochorení z pokazených potravín si mnohí spotrebitelia uvedomujú čoraz viac. Peter Reinhardt hovorí, že v našom regióne podobný prípad zatiaľ v tomto období nezaznamenali, kontroly prebiehajú, hoci riziko sa nikdy vylúčiť nedá. Opýtali sme sa, ako sa v lete stravuje lekár, ktorý sa denne dostáva do kontaktu s prípadmi rôznych infekčných ochorení. Reagoval prirodzene, ako človek, ktorý myslí na riziko a uvedomuje si ho. Povedal, že si dáva pozor na to, čo zje. A dodal: „Zásadne sa v lete vyhýbam stánkom s potravinami, keď je vonku napríklad 35 stupňov, v stánku možno 40. Pri teplote 35 stupňov sa baktérie začínajú množiť a dobre sa im darí. Takéto potraviny považujem za rizikové. V lete preferujem acidofilné výrobky, dostatok zeleniny a ovocia.“


Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 34 711
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 33 707
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 945
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 880
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 606
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 463
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 860
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 591
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 534
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 461
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Auto skončilo prevrátené na streche.

56m

Systém sa neosvedčil.

14 h
Veronika sa narodila maminke Jarke 21. 1. 2021.

Aj zdravotníci čakali, či sa dnes niekto vypýta na svet.

20 h
Na križovatke pri zvolenskom sídlisku Západ.

Sanitka prevážala pacienta.

23 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

Nahnevaní bežkári sa už obrátili listom aj na vedenie obce Králiky, aby začalo konať.

21. jan

Muža našli už bez známok života.

21. jan

Záchranári odkazujú, nie každý s Covidom patrí do nemocnice.

6 h

Už ste čítali?