Streda, 3. jún, 2020 | Meniny má KarolínaKrížovkyKrížovky

Vajcia sú vraj väčšou hrozbou ako zmrzlina

Horúce leto priťahuje rôzne črevné ochorenia. Epidémie salmonelózy boli práve v tomto období vždy pohromou. Na situáciu, akú zaznamenali v tomto období v okresoch Zvolen, Detva a Krupina, sme sa opýtali lekára.

ZVOLEN. Peter Reinhardt, vedúci oddelenia epidemiológie Regionálneho ústavu verejného zdravotníctva so sídlom vo Zvolene, pracuje v tomto odbore už 22 rokov a môže porovnávať. Hovorí, že epidemiologická situácia v našich troch okresoch, čo sa týka črevných infekcií, je zatiaľ priaznivá. Od 1. do 17. júla zaznamenali len 19 prípadov ochorenia na salmonelózu, minulý mesiac to bolo podstatne viac. Ostatné infekčné ochorenia sa vyskytli minimálne. Ešte však nie je koniec leta a ťažko odhadnúť, ako sa situácia bude vyvíjať, môžu prísť horúčavy, ľudia chodia na kúpaliská... Ale oproti minulým rokom je to výrazný pokles zaznamenaných prípadov.“

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu

Letá sú však čoraz teplejšie, čo predpokladá vznik takýchto ochorení. Prečo je ich menej? „Myslím si“, hovorí lekár, „že je to v uvedomelosti ľudí, aj v hygiene jednotlivých stravovacích prevádzok. Ľudia viac uvažujú nad tým, čo si v obchode kúpia, často preferujú kvalitnejšie potraviny a všímajú si dátum spotreby. Naviac kontrol je tam, kde potraviny predávajú a sú dôslednejšie. Predtým sme mali dosť ochorení na salmonelózu najmä z vajec, tie si ľudia kúpili aj po dátume spotreby a veľakrát ochorela celá rodina. Robí sa pravidelné odoberanie vzoriek, takže záruka tu je. Hoci podľa štatistiky vraj na 1000 vajec pripadá jedno, ktoré je nakazené a unikne aj kontrole v obchodnej sieti, takže salmonelózu môžete dostať aj takto náhodne. Je to minimálne riziko, ale stať sa môže. Usledovať sa to nedá. Nie je to iba u nás, je to v celej Európskej únii. Pri správnom skladovaní vajec, aj ostatných potravín, je riziko črevných ochorení oveľa menšie, ale niekedy sa to jednoducho stane. Je najmä na ľuďoch, aby si všímali, čo kupujú a čo - i kde jedia. Hovorí sa aj o zmrzline, no prípady, keď by infekčné ochorenie vzniklo zo zmrzliny, si ani nepamätám.“

Skryť Vypnúť reklamu

Slovenskom v tomto období prebehli kauzy ohľadom pokazeného mäsa, čo medzi ľuďmi spôsobilo vážne obavy. Riziko ochorení z pokazených potravín si mnohí spotrebitelia uvedomujú čoraz viac. Peter Reinhardt hovorí, že v našom regióne podobný prípad zatiaľ v tomto období nezaznamenali, kontroly prebiehajú, hoci riziko sa nikdy vylúčiť nedá. Opýtali sme sa, ako sa v lete stravuje lekár, ktorý sa denne dostáva do kontaktu s prípadmi rôznych infekčných ochorení. Reagoval prirodzene, ako človek, ktorý myslí na riziko a uvedomuje si ho. Povedal, že si dáva pozor na to, čo zje. A dodal: „Zásadne sa v lete vyhýbam stánkom s potravinami, keď je vonku napríklad 35 stupňov, v stánku možno 40. Pri teplote 35 stupňov sa baktérie začínajú množiť a dobre sa im darí. Takéto potraviny považujem za rizikové. V lete preferujem acidofilné výrobky, dostatok zeleniny a ovocia.“


Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Môžu nohavičky pomôcť ženám ostať sebavedomými?
  2. Našli sme budúcnosť hliníka. Je v Spišských Vlachoch
  3. Plyn v domácnosti? Aj malé zmeny vám znížia účty za energie!
  4. Predáva top mäso, varuje pred reťazcami, kvalitu hľadá na farme
  5. Viac než polovica Slovákov sa chystá dovolenkovať za hranicami
  6. Aj použitý kuchynský olej môžete separovať
  7. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku
  8. Dopravcovia v čase koronavírusu. Dezinfikovali aj svoje bytovky
  9. Zabezpečujeme certifikované MBA programy
  10. Ako efektívne ušetriť na platbách za energie?
  1. Predáva top mäso, varuje pred reťazcami, kvalitu hľadá na farme
  2. Ružinovská poliklinika otvorila unikátne oddelenie
  3. Päť užitočných rád, ako si vybrať správnu klimatizáciu
  4. Našli sme budúcnosť hliníka. Je v Spišských Vlachoch
  5. Unikátna novinka už aj v Prievidzi
  6. Čo robiť, keď majú deti strach? Vyskúšajte tieto tipy
  7. Sloboda v stavebníctve
  8. Viac než polovica Slovákov sa chystá dovolenkovať za hranicami
  9. Aj použitý kuchynský olej môžete separovať
  10. Mýty a fámy o vodárňach
  1. Môžu nohavičky pomôcť ženám ostať sebavedomými? 32 818
  2. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku 22 398
  3. Dopravcovia v čase koronavírusu. Dezinfikovali aj svoje bytovky 11 055
  4. Len teraz získate k predplatnému týždenníka MY kávovar zadarmo 9 893
  5. Viac než polovica Slovákov sa chystá dovolenkovať za hranicami 9 616
  6. Pandémia odhalila, ako fungujú vysielače v krajine 9 329
  7. Tieto veci robí banka, aby bola v bankomatoch hotovosť 9 261
  8. Ako vytriediť Mekáč doma? 8 892
  9. Ako správne dezinfikovať byt, bytový dom, auto či firmu 8 854
  10. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME 8 753
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

COOP Jednota Krupina obdarovala nemocnicu v Banskej Bystrici

Spotrebné družstvo už niekoľko rokov smeruje svoju podporu do Rooseveltovej nemocnice.

Jozef Vahančík  a Miriam Lapuníková.

Ako riešiť spory s poisťovňami

Môžete sa pozrieť do zdravotnej dokumentácie svojho dospelého dieťaťa? Nechce vám poisťovňa preplatiť škodu na vozidle po zrážke so zvieraťom? Možno vystúpiť z druhého piliera starobného dôchodkového sporenia? Aj na tieto otázky odpovedá právnik.

Ilustr.foto: Unsplash
Štúrov park prechádza rekonštrukciou.

DISKUSIA NAŽIVO: Ako pomáhame ľuďom so závislosťami, pracovná terapia

Diskusiu Pod rúškom informácií vysielame v utorok 2. júna 2020 o 17.00.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?