Streda, 4. august, 2021 | Meniny má Dominik, DominikaKrížovkyKrížovky

Veľkonočný pôst, aj hodovanie bolo súčasťou života na dedine

OČOVÁ JE VO SVOJICH KOREŇOCH evanjelická obec, hoci dnes sa už pomer katolíkov a evanjelikov takmer vyrovnal. Tradície však dodržiavajú všetci.

Veľká noc je kresťanským sviatkom, ktorý neignorujú ani „vlažní“ veriaci. V Očovej na sviatky pamätajú, no tradície tu majú aj iné korene. V mnohých rodinách uchovávajú krásne vyšívané kroje, pamiatku na mamy, staré mamy, aj odev, ktorý si ženy obliekajú najmä ako členky folklórnych skupín. Nezabúdajú na tradície ani v kuchyni, gazdinky tu vždy mali v jednej ruke varechu...

Veľká noc? Aj plnené kozľa
Rodina Chabadovcov tradície uchováva, vždy jej bol blízky aj folklór. Domáca pani sa pochválila krásnym krojom, rovnako receptami na veľkonočný stôl. Plnené kozľa k tomu neodmysliteľne patrí. Vždy, ako väčšina dedinských rodín, chovali barany, kozičky, to bola i zostala tradičná pochúťka. Príprava je jednoduchá. No najprv treba kozľa alebo baranča vychovať, potom zarezať, vypitvať, odrezať paprčky, krk a to, čo sa hodí do plnky vrátane vnútorností. Mäso uvariť v osolenej vode, pomlieť alebo pokrájať, pridať vajcia, mlieko, trochu cesnaku, korenie, majoránku, rascu a biely chlieb či rožky namočené vo vývare, v ktorom sa varilo mäso. Jahňa plnili tak, že odtiahli kožu a natlačili pod ňu plnku. Niekedy ho piekli v peci, dnes v rúre. Vtedy treba dať na pekáč aj slaninu, soľ, veľa rasce a korenie.

Skryť Vypnúť reklamu

Nafúknutá praženica
Veľkonočná nedeľa sa bez nej nezaobíde. Recept pozná väčšina Očovanov. „Slaninu, dobrú domácu, upražíte, čím viac ľudí, tým viac vajec dáte. Treba osoliť, roztrepať a vyliať na horúcu masť. Musíte mať vyššiu panvicu alebo pekáč. Nemiešať. Nechať stuhnúť, obrátiť na druhú stranu a dopiecť.“ Niekde dávajú do praženice múku a mlieko. V gazdovských rodinách, kde chovali veľa sliepok, sa praženica s múkou nemiešala. Upečenú pokrájate na trojuholníky podľa počtu stravníkov. Praženicu, či skôr omeletu, jedávali v bohatších domoch počas celého roka, v chudobnejších na sviatky. Pili bielu kávu z melty. Melta sa v obchode kúpiť dala, niekde ju však robili doma. Opražili jačmeň a podrvili ho v mažiari. V bežné dni boli na stole jednoduché jedlá - halušky, rezance, čír, kyslá polievka...

Skryť Vypnúť reklamu

Rezance s babrilom
Kilo polohrubej múky zamiesite s vodou a trochou soli, cesto rozvaľkáte, pokrájate. Rezance vyvaríte v osolenej vode. Pomastíte masťou. Dožlta upražíte lyžicu masti s dvomi lyžicami polohrubej múky. Zalejete pol litrom mlieka a chvíľku povaríte. Rozšľaháte 2 vajcia a vlejete ich do omáčky tak, aby sa nezrazila. Vajcia možno aj rozšľahať v mlieku a vliať do zápražky. Necháte povariť. Do rezancov s omáčkou môžete pridať tvaroh, bryndzu, smotanu a dochutiť.

Príprava na Veľkú noc
Očovania odjakživa doma údili. Domáce údené je pochúťka. Z udiarne u Chabadovcov ide vôňa, až nos šteklí. Klobása, slanina... Teraz už neúdi každý, kedysi to bolo nutné. Bez mrazničiek bolo treba mäso zakonzervovať, aby nesplesnelo a neprehrýzli ho červíky. Údenie potrebuje dobré drevo, ktoré nepúšťa živicu, aj vetranie. V tridsiatych rokoch zabíjali prasce vážiace okolo 120-150 kíl. Múka bola pre ľudí, otruby pre zvieratá, Poslúžila aj repa a najmä zemiaky. Jednoduchšie bolo vychovať za rok dve menšie na mäso ako veľkú „na slaninu“.

Skryť Vypnúť reklamu

Jedlá sú tu tradičné
„Na Veľký piatok“, hovorí Mária Chabadová, „dodržiavame pôst. Tradičným jedlom sú rezance s makom a maslom." V sobotu varia šodrovinu, polievku. Tradičnými jedlami sú najmä v zime halušky s kyslou kapustou, škvarkami, slaninou. S hlávkovou sa varievali vtedy, keď sa minula kyslá zo suda. Najlepší nápoj? Žinčica! Z vody, v ktorej varili halušky, robili – „haluškovinu“. Stačí uvariť halušky, vybrať, zliať trochu vody, pridať pretlačený cesnak, korenie, soľ, prípadne syr. Robievajú aj polievku z vývaru zo zemiakov. Stačí pridať uvarené zemiakové krížalky a dochutiť.

Kúpači mali čo robiť
Na Zelený štvrtok zaviazali zvony, v sobotu dopoludnia ich rozviazali. A bolo možné aj hodovať. Pestro zdobené kraslice neboli bežné, vajíčka farbili v cibuľových šupkách pre kúpačov. V Očovej chlapci šibať nechodili, iba kúpať. Niektoré dievky sa museli veľakrát za deň prezliecť, ak mali veľa nápadníkov. Pani Chabadová spomína: „Zrána prišli mládenci a pýtali sa - už ste povstávali? A kdeže je Anička alebo Marienka...? A už ju ťahali do potoka. Daktoré dievky sa poskrývali, no nebolo to platné. Ak bola na dvore studňa s vodou, jedni dievku držali, druhí oblievali.“ Cez sviatky mládenci a dievky mali možnosť na flirtovanie. Dokonca aj v kostole. Niektorí mládenci sa vytláčali tak, že sa bili prútmi po hlavách. Občas bola taká tlačenica, že voľaktorý odpadol. Každý chcel byť vpredu, zozadu zo štvrtého radu na chóre dievky nevidel. Medzi dievčatami tiež vládol boj o pohľad na vyvoleného a tie, ktoré stáli v prvých radoch, boli na očiach. V pondelok mali chlapci a dievčatá ďalšiu šancu prejaviť si sympatie. Všade, kde mali dievku, čakali na kúpačov. Začínali okolo siedmej, kto prišiel popoludní, hovorili mu, že sa zabudol. Teda - že bol pripitý. Kúpači dostali vajce, po poháriku, to stačilo. Žiadne obložené misy a šaláty kedysi neboli.

Očovské kroje
Očovanky sú hrdé na kroje. Vyšívali ich prababky, babky, ony, ich dcéry... Aj Mária Chabadová má v truhlici pár skvostných kúskov. Niektoré majú zo sedemdesiat rokov. Ženy tu vyšívať vedia a tento kumšt zachovávajú dodnes. Aj Anna Široká, už pamätníčka, vyšívala rada, a rada aj varila. Dodáva, že šikovné ruky tunajších žien vždy vedeli urobiť dobré jedlo a vyšiť krásne kroje. Oplecká, brusliaky, glotové sukne... Nuž a Mária Chabadová vysloví svoje želanie. Odfotiť rodinu v starodávnych krojoch, aby mali potomkovia pamiatku.

Najčítanejšie na My Zvolen

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  2. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  3. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  4. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  6. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  7. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  8. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  9. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  10. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  1. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  2. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  3. Dekarbonizácia má byť súčasťou moderných dodávateľských vzťahov
  4. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  5. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  6. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  7. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  8. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  9. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  10. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  1. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 673
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 4 487
  3. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 4 144
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 984
  5. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 918
  6. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 3 703
  7. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 3 592
  8. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor 2 532
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 351
  10. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách? 2 247
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Brankári počas tréningu HKM - zľava: Adam Trenčan, Daniel Makóni, Martin Halama, Robin Rahm

Na prvom tréningu nechýbali dvaja legionári, ale aj nové slovenské tváre.


TASR 10 h
Ilustračné foto.

Najhoršie sú piatky a nedele, autá sa posúvajú slimačím tempom.


14 h
Súbor Očovan počas domáceho festivalu Očovská folklórna hruda.

Hlavný sobotňajší program tvoria dva bloky.


TASR 15 h
Zranenému mužovi pomáhal záchranársky vrtuľník.

Za nehodu môže nedanie prednosti v jazde.


19 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pozrite si kompletnú tabuľku.


2. aug

Najhoršie sú piatky a nedele, autá sa posúvajú slimačím tempom.


14 h

Oprava mosta je vo finále, čoskoro ho otvoria. Výstavba trvala približne rok.


21 h

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre okresy Prievidza a Bánovce nad Bebravou výstrahu prvého stupňa pred povodňami trvajúcu od 23:00 do 7:00 nasledujúceho dňa.


SITA 16 h

Už ste čítali?