Pondelok, 8. august, 2022 | Meniny má Oskar

Veľkonočný pôst, aj hodovanie bolo súčasťou života na dedine

OČOVÁ JE VO SVOJICH KOREŇOCH evanjelická obec, hoci dnes sa už pomer katolíkov a evanjelikov takmer vyrovnal. Tradície však dodržiavajú všetci.

Veľká noc je kresťanským sviatkom, ktorý neignorujú ani „vlažní“ veriaci. V Očovej na sviatky pamätajú, no tradície tu majú aj iné korene. V mnohých rodinách uchovávajú krásne vyšívané kroje, pamiatku na mamy, staré mamy, aj odev, ktorý si ženy obliekajú najmä ako členky folklórnych skupín. Nezabúdajú na tradície ani v kuchyni, gazdinky tu vždy mali v jednej ruke varechu...

Veľká noc? Aj plnené kozľa
Rodina Chabadovcov tradície uchováva, vždy jej bol blízky aj folklór. Domáca pani sa pochválila krásnym krojom, rovnako receptami na veľkonočný stôl. Plnené kozľa k tomu neodmysliteľne patrí. Vždy, ako väčšina dedinských rodín, chovali barany, kozičky, to bola i zostala tradičná pochúťka. Príprava je jednoduchá. No najprv treba kozľa alebo baranča vychovať, potom zarezať, vypitvať, odrezať paprčky, krk a to, čo sa hodí do plnky vrátane vnútorností. Mäso uvariť v osolenej vode, pomlieť alebo pokrájať, pridať vajcia, mlieko, trochu cesnaku, korenie, majoránku, rascu a biely chlieb či rožky namočené vo vývare, v ktorom sa varilo mäso. Jahňa plnili tak, že odtiahli kožu a natlačili pod ňu plnku. Niekedy ho piekli v peci, dnes v rúre. Vtedy treba dať na pekáč aj slaninu, soľ, veľa rasce a korenie.

SkryťVypnúť reklamu

Nafúknutá praženica
Veľkonočná nedeľa sa bez nej nezaobíde. Recept pozná väčšina Očovanov. „Slaninu, dobrú domácu, upražíte, čím viac ľudí, tým viac vajec dáte. Treba osoliť, roztrepať a vyliať na horúcu masť. Musíte mať vyššiu panvicu alebo pekáč. Nemiešať. Nechať stuhnúť, obrátiť na druhú stranu a dopiecť.“ Niekde dávajú do praženice múku a mlieko. V gazdovských rodinách, kde chovali veľa sliepok, sa praženica s múkou nemiešala. Upečenú pokrájate na trojuholníky podľa počtu stravníkov. Praženicu, či skôr omeletu, jedávali v bohatších domoch počas celého roka, v chudobnejších na sviatky. Pili bielu kávu z melty. Melta sa v obchode kúpiť dala, niekde ju však robili doma. Opražili jačmeň a podrvili ho v mažiari. V bežné dni boli na stole jednoduché jedlá - halušky, rezance, čír, kyslá polievka...

SkryťVypnúť reklamu

Rezance s babrilom
Kilo polohrubej múky zamiesite s vodou a trochou soli, cesto rozvaľkáte, pokrájate. Rezance vyvaríte v osolenej vode. Pomastíte masťou. Dožlta upražíte lyžicu masti s dvomi lyžicami polohrubej múky. Zalejete pol litrom mlieka a chvíľku povaríte. Rozšľaháte 2 vajcia a vlejete ich do omáčky tak, aby sa nezrazila. Vajcia možno aj rozšľahať v mlieku a vliať do zápražky. Necháte povariť. Do rezancov s omáčkou môžete pridať tvaroh, bryndzu, smotanu a dochutiť.

Príprava na Veľkú noc
Očovania odjakživa doma údili. Domáce údené je pochúťka. Z udiarne u Chabadovcov ide vôňa, až nos šteklí. Klobása, slanina... Teraz už neúdi každý, kedysi to bolo nutné. Bez mrazničiek bolo treba mäso zakonzervovať, aby nesplesnelo a neprehrýzli ho červíky. Údenie potrebuje dobré drevo, ktoré nepúšťa živicu, aj vetranie. V tridsiatych rokoch zabíjali prasce vážiace okolo 120-150 kíl. Múka bola pre ľudí, otruby pre zvieratá, Poslúžila aj repa a najmä zemiaky. Jednoduchšie bolo vychovať za rok dve menšie na mäso ako veľkú „na slaninu“.

SkryťVypnúť reklamu

Jedlá sú tu tradičné
„Na Veľký piatok“, hovorí Mária Chabadová, „dodržiavame pôst. Tradičným jedlom sú rezance s makom a maslom." V sobotu varia šodrovinu, polievku. Tradičnými jedlami sú najmä v zime halušky s kyslou kapustou, škvarkami, slaninou. S hlávkovou sa varievali vtedy, keď sa minula kyslá zo suda. Najlepší nápoj? Žinčica! Z vody, v ktorej varili halušky, robili – „haluškovinu“. Stačí uvariť halušky, vybrať, zliať trochu vody, pridať pretlačený cesnak, korenie, soľ, prípadne syr. Robievajú aj polievku z vývaru zo zemiakov. Stačí pridať uvarené zemiakové krížalky a dochutiť.

Kúpači mali čo robiť
Na Zelený štvrtok zaviazali zvony, v sobotu dopoludnia ich rozviazali. A bolo možné aj hodovať. Pestro zdobené kraslice neboli bežné, vajíčka farbili v cibuľových šupkách pre kúpačov. V Očovej chlapci šibať nechodili, iba kúpať. Niektoré dievky sa museli veľakrát za deň prezliecť, ak mali veľa nápadníkov. Pani Chabadová spomína: „Zrána prišli mládenci a pýtali sa - už ste povstávali? A kdeže je Anička alebo Marienka...? A už ju ťahali do potoka. Daktoré dievky sa poskrývali, no nebolo to platné. Ak bola na dvore studňa s vodou, jedni dievku držali, druhí oblievali.“ Cez sviatky mládenci a dievky mali možnosť na flirtovanie. Dokonca aj v kostole. Niektorí mládenci sa vytláčali tak, že sa bili prútmi po hlavách. Občas bola taká tlačenica, že voľaktorý odpadol. Každý chcel byť vpredu, zozadu zo štvrtého radu na chóre dievky nevidel. Medzi dievčatami tiež vládol boj o pohľad na vyvoleného a tie, ktoré stáli v prvých radoch, boli na očiach. V pondelok mali chlapci a dievčatá ďalšiu šancu prejaviť si sympatie. Všade, kde mali dievku, čakali na kúpačov. Začínali okolo siedmej, kto prišiel popoludní, hovorili mu, že sa zabudol. Teda - že bol pripitý. Kúpači dostali vajce, po poháriku, to stačilo. Žiadne obložené misy a šaláty kedysi neboli.

Očovské kroje
Očovanky sú hrdé na kroje. Vyšívali ich prababky, babky, ony, ich dcéry... Aj Mária Chabadová má v truhlici pár skvostných kúskov. Niektoré majú zo sedemdesiat rokov. Ženy tu vyšívať vedia a tento kumšt zachovávajú dodnes. Aj Anna Široká, už pamätníčka, vyšívala rada, a rada aj varila. Dodáva, že šikovné ruky tunajších žien vždy vedeli urobiť dobré jedlo a vyšiť krásne kroje. Oplecká, brusliaky, glotové sukne... Nuž a Mária Chabadová vysloví svoje želanie. Odfotiť rodinu v starodávnych krojoch, aby mali potomkovia pamiatku.

Najčítanejšie na My Zvolen

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za vysokou spotrebou sa často skrýva zlá kondícia motora
  2. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné
  3. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete
  4. Kde u nás kúpite domácke potraviny
  5. Na Oravskej priehrade s Kalim aj Spievankovom. Vidíme sa naživo
  6. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať
  7. Dráčik nepúta príbehom, ale perlami ducha
  8. Miliónová autorka Táňa K. Vasilková: Po úspechu som netúžila
  1. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné
  2. Goralské folklórne slávnosti po prvýkrát priamo v horách
  3. Za vysokou spotrebou sa často skrýva zlá kondícia motora
  4. Ktoré regionálne projekty podporí Nadácia COOP Jednota?
  5. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete
  6. Kde u nás kúpite domácke potraviny
  7. Na Oravskej priehrade s Kalim aj Spievankovom. Vidíme sa naživo
  8. Tetovanie a piercing - aké zdravotné riziká môžu spôsobiť?
  1. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete 9 567
  2. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať 6 990
  3. Pozrite si, kedy hrá futbalové zápasy vaše mesto či dedina 6 289
  4. Dráčik nepúta príbehom, ale perlami ducha 5 654
  5. Miliónová autorka Táňa K. Vasilková: Po úspechu som netúžila 5 406
  6. Vypnite si reklamu na SME.sk a odomknite všetky články 3 076
  7. Kde u nás kúpite domácke potraviny 2 548
  8. Dobrá správa pre pacientov s cukrovkou 2 488

Blogy SME

  1. Vladimir Skala: Z učiteľov kriminálnici: Rok po regulačnej búrke v Číne.
  2. Jaroslav Polaček: Cesty a chodníky rekonštruujeme s jasným cieľom – máme plán pre budúcnosť dopravy v Košiciach
  3. Michael Achberger: VIDEO: beach towel workout - tréning na uteráku na pláži
  4. Ľubomír Maretta: Riadenie
  5. Věra Tepličková: Chcete osviežiť váš imunitný systém? Prihláste sa na 4. dávku
  6. Viera Spišáková: Trapas technický
  7. Ľudmila Rábelyová : Prečo tá nenávisť?
  8. Otilia Horrocks: Voliči si zaslúžia viac...
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 80 314
  2. Martin Sústrik: Korupcia v ruskej armáde 25 851
  3. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 10 209
  4. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 6 747
  5. Jana Melišová: Svet sa zmenil... 6 137
  6. Jana Žilková: Výchova detí v Mongolsku 4 450
  7. Post Bellum SK: Hromady mŕtvych a nočné mory o Varšavskom povstaní 4 283
  8. Jana Melišová: Investovať či neinvestovať? 3 813
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  2. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  3. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  4. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  5. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  6. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  7. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 44. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 2/3 - Skaza lode Karluk, 1913 - 1914
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Spolupráca štátu s UNIPHARMOU sa osvedčila a počas pandémie ukázala ako spoľahlivá. Napriek tomu zákonodarcovia uvažujú o zmene, nad ktorou visí množstvo otáznikov, vládnu pochybnosti.


43m
Križovatka pod zámkom v 80. rokoch 20. storočia.

Križovatka možno bude kruhová.


TASR 11 h
Na Ulici D. Štúra.

Ulica patrila k najpoškodenejším.


TASR 12 h
Nové autobusy MHD.

Do ulíc ich nasadia postupne.


5. aug

Blogy SME

  1. Vladimir Skala: Z učiteľov kriminálnici: Rok po regulačnej búrke v Číne.
  2. Jaroslav Polaček: Cesty a chodníky rekonštruujeme s jasným cieľom – máme plán pre budúcnosť dopravy v Košiciach
  3. Michael Achberger: VIDEO: beach towel workout - tréning na uteráku na pláži
  4. Ľubomír Maretta: Riadenie
  5. Věra Tepličková: Chcete osviežiť váš imunitný systém? Prihláste sa na 4. dávku
  6. Viera Spišáková: Trapas technický
  7. Ľudmila Rábelyová : Prečo tá nenávisť?
  8. Otilia Horrocks: Voliči si zaslúžia viac...
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 80 314
  2. Martin Sústrik: Korupcia v ruskej armáde 25 851
  3. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 10 209
  4. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 6 747
  5. Jana Melišová: Svet sa zmenil... 6 137
  6. Jana Žilková: Výchova detí v Mongolsku 4 450
  7. Post Bellum SK: Hromady mŕtvych a nočné mory o Varšavskom povstaní 4 283
  8. Jana Melišová: Investovať či neinvestovať? 3 813
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  2. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  3. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  4. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  5. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  6. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  7. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 44. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 2/3 - Skaza lode Karluk, 1913 - 1914

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu