Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Úspech viac závisí od stravovania ako od mučenia tela v posilňovni

STRIEBORNÝM VYSTÚPENÍM V MADRIDE, ktorému predchádzali súťaže v Banskej Bystrici (MSR) a Karlových Varoch, absolvoval vrchol v nedávno skončenej sezóne. Paradoxne preto vyznieva fakt, že účasť na svetovom šampionáte francúzskej federácie UIBBN silno zvažo

Minulý rok sa totižto naturálny kulturista Peter Winkler zaprisahal, že podobného šampionátu sa už nezúčastní. Po nadobudnutých skúsenostiach z MS v talianskom Bolzane bol dlhšie rozhodnutý, že tohto roku do zahraničia nevycestuje. „Hoci som v Bolzane získal bronzovú medailu, z organizácie šampionátu som nadšený nebol. Na podujatia, ktoré sa v minulosti konali na Slovensku, sa tie v zahraničí nechytajú,“ poznamenal prekvapivo a pustil sa do vysvetľovania: „Kým u nás to každým pretekom žije na široko-ďaleko, na západe je ich spoločensko-kultúrna prezentácia doslova mizerná. Chýba im väčšia propagácia a atmosféra vôbec.“ Cesta na významné podujatie však obnáša aj iné komplikácie. Za výjazdom výpravy žiadny zväz nestojí. Nekoná sa tak žiadne rezervovanie hotelov, či zabezpečenie dopravy. Kulturista si jednoducho zbalí potrebné veci a vydá sa na cestu. Oproti minulému roku však Peter predsa len jednu výhodu mal. Podľa videného v Bolzane aspoň trošku vedel do čoho ide. „Nakoniec som si to premyslel, hoci gro výdavkov som si hradil z vlastných zdrojov, a do Španielska som vycestoval. Predsa len, ide aj o prestíž, a nejaká tá svetová trofej poteší,“ poznamenal skúsený pretekár, ktorý sa ešte raz pozastavil nad úrovňou organizácie. „Na Slovensku to je paráda. Pretekár dostane pohár, pamätný diplom a prilepší si aj finančne. Nejde síce o horibilné sumy, ale aspoň mu to pomôže s výdavkami na výživové doplnky. Vonku dajú pohár len prvým šiestim a tým to pre nich hasne.“ Štart v Madride ale neľutuje. V kategórii masters získal striebornú medailu.
Dajú na prvý dojem
Skúsenosti z Bolzana mu značne pomohli aj priamo v akcii na madridskom pódiu. Tentokrát už vedel, v ktorej chvíli treba rozhodcov zaujať najviac. „V Taliansku o všetkom rozhodlo semifinále, čo som si uvedomil až neskôr,“ vrátil sa Peter opäť o rok späť. „V semifinále sa na pódiu naraz tlačí niekoľko pretekárov, ktorí sa snažia upútať pozornosť. Keďže som si bol vedomý svojich kvalít, do popredia som sa až tak nehrnul. A to bola chyba, pretože väčšina rozhodcov si súťažiacich zmapovala práve vtedy. Karty tak boli rozdané už v semifinále a v záverečnej fáze už väčšina arbitrov sedela v bufete na káve.“ Vďaka tomuto poznatku neponechal v Madride nič na náhodu a na svoj výkon sa sústredil od začiatku.
V samotnej súťaži však o víťazstvách a prehrách rozhodujú aj ďalšie detaily. „Rozhodcovia sú dostatočne skúsení, ich verdiktov som sa až tak neobával. Okrem momentálnej formy, je ale veľmi dôležité svetlo. Pre niekoho možno banalita, pre naturálneho kulturistu však ani zďaleka nie. Svetlo, pri pózovaní na pódiu, zohráva dôležitú úlohu a dotvára konečný efekt. Prirovnal by som to k fotografovaniu,“ prezradil Winkler, ktorého v tomto smere mnoho súťažných hál neuspokojuje. Tie v západnej Európe sú vraj najhoršie.
Rozhodujúca hodina
Za úspechmi v naturálnej kulturistike však v prvom rade stojí dobre vypracované telo. Objem svalovej hmoty sa u skúseného kulturistu nemení už niekoľko rokov. Nič prevratné však za tým hľadať netreba. Telo si udržiava pravidelným tréningom a poctivou životosprávou. Pred súťažou tak už ide len o to, aby vystavované svalstvo malo v hodine H tú najlepšiu kvalitu. „Najdôležitejšie je, aby sa pred súťažou telo zbavilo prebytočného tuku a hlavne vody. Využívajú sa k tomu biochemické procesy. V podstate ide o to, že posledný týždeň pred súťažou sa prvé tri dni cvičí veľmi intenzívne. To všetko navyše sprevádza krutá diéta, kedy sa minimalizuje príjem sacharidov,“ prezrádza Peter Winkler. „Neskôr, keď sa telo úplne vyčerpá, sa už netrénuje a začína sa cukrovať, napríklad ryžou alebo zemiakmi. V dôsledku toho sa vlastne svaly nafukujú.“ Za účelom konečného efektu sa však telo musí zbaviť aj vody. „Prakticky od stredy až do vystúpenia žije pretekár bez soli. Osobne vtedy pijem a aj na varenie používam destilovanú vodu, pričom tak vylučujem sodík, ktorý viac nahrádzam draslíkom. Svaly potom nadobudnú želanú veľkosť a vyrysovanosť.“ Všeobecne známa teória sa však rovnako neprejavuje na každom. Nakoniec, každé telo je iné. Winkler tvrdí, že každý jeden kulturista by mal preto svoje telo postupne spoznávať. „Osobne sa nikdy neriadim rovnako presnou šablónou. V záverečnej príprave preto takmer vždy aj experimentujem.“
Dôležitejšia je strava
Čo je teda dôležitejšie? Pravidelný tréning alebo dobré stravovacie návyky? „Sedemdesiat percent úspechu závisí od stravy. Tréning je dôležitý, ale nesmie byť preceňovaný. Pretekár prílišným mučením tela v posilňovni môže započať sebadeštrukciu,“ ozrejmil Winkler, ktorý poukázal na svoje osvedčené metódy v príprave. „V podstate celý rok cvičím len trikrát do týždňa. Niekto si možno pomyslí, že je to málo. Mne to tak ale vyhovuje a hlavne stačí. Medzitým však bicyklujem, v zime chodím na bežky a plávam.“ Peter tvrdí, že dozrel, a veľmi dobre vie čo najviac potrebuje. „Dôležitá je príprava v kuchyni, ktorá je pre mňa oveľa podstatnejšia. Kvalita svalstva sa nedá dosiahnuť len utrpením v posilňovni.“ Stravovanie naturál- nych kulturistov môže laikovi pripomínať až týranie. „Stravujem sa tak už pätnásť rokov a nemám s tým najmenší problém. Zo začiatku som trpel aj ja, no neskôr som sa s tým stotožnil,“ tvrdí niekoľkonásobný slovenský šampión, ktorý sa vraj stravuje rozumom. „Pri pohľade na jedlo mi v hlave naskakujú čísla. Premýšľam, aké má hodnoty, alebo či mi neuškodí pri trávení.“ Strave vraj treba rozumieť. Postupnými návykmi, ktoré samozrejme musia byť prepojené s pravidelným pohybom, sa k takémuto zdravému spôsobu života dá prepracovať. „Dovolím si aj čokoládu, ktorá je pre mňa akousi čerešničkou na torte. Avšak moje chuťové bunky sú už tak citlivé, že ma dokáže uspokojiť aj jej malý kúsoček,“ dodal s úsmevom Peter, ktorý sa veľmi dobre cíti aj pri pohľade na svojich vrstovníkov s veľkými pupkami.
Stále ich trápi aj doping
Winkler preteká v kategórii Mastres nad 41 rokov. Porovnávať sa ale môže aj s vekovo mladšími pretekármi. „Hlavne v domácich súťažiach alebo v Čechách bojujem aj v „absolutke“, kde vyhrávam ešte aj teraz.“ Sám začínal ako mladé ucho, ktoré sa snažilo napodobňovať profíkov z rôznych časopisov. Neskôr si našiel vlastnú cestu. Na kulturistiku sa pozerá aj z iného hľadiska, študuje ju. „Možno aj vďaka tomu sa mi vyhýbajú zranenia a moje telo je stále svieže. Nie je to len o tvrdom tréningu a sile. Kulturista niečo musí mať aj v hlave.“
Žiaľ, nie všetci rozmýšľajú rovnako. Neduhom športových odvetví, medzi ktoré patrí aj naturálna kulturistika, je stále doping. „Hriešnici - sypači sa stále nájdu aj medzi nami. Nezaberajú ani dopingové testy. V tomto smere sú ako tak v popredí Česi, ktorí pretekárov monitorujú priebežne počas celého roka. Inde to tak ale nefunguje, čo je na škodu veci. Česká republika je raritou.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 251
  2. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 19 174
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 18 912
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 17 405
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 8 142
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 751
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 469
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 274
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat 7 092
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 6 978
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Premiér Igor Matovič ukazuje výsledky prvého kola testovania.

Poradia sa od včera zmenili.

18 h
Kováčová (v žltom) počas jesennej časti sezóny 2020/2021.

Hráči najlepšieho tímu z regiónu sa pripravujú individuálne, museli zrušiť prípravný zápas s Petržalkou.

27. jan
Detva uspela vo Zvolene po nájazdoch

Podpoľanci vyhrali v tejto sezóne nad Zvolenom už tretíkrát.

26. jan
Odberné miesto na covid.

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

26. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

27. jan

Poradia sa od včera zmenili.

18 h

Mesto pracuje na tom, aby bol v Nitre dostatočný počet mobilných odberných miest počas celého týždňa.

16 h

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

27. jan

Už ste čítali?