Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Úspech viac závisí od stravovania ako od mučenia tela v posilňovni

STRIEBORNÝM VYSTÚPENÍM V MADRIDE, ktorému predchádzali súťaže v Banskej Bystrici (MSR) a Karlových Varoch, absolvoval vrchol v nedávno skončenej sezóne. Paradoxne preto vyznieva fakt, že účasť na svetovom šampionáte francúzskej federácie UIBBN silno zvažo

Minulý rok sa totižto naturálny kulturista Peter Winkler zaprisahal, že podobného šampionátu sa už nezúčastní. Po nadobudnutých skúsenostiach z MS v talianskom Bolzane bol dlhšie rozhodnutý, že tohto roku do zahraničia nevycestuje. „Hoci som v Bolzane získal bronzovú medailu, z organizácie šampionátu som nadšený nebol. Na podujatia, ktoré sa v minulosti konali na Slovensku, sa tie v zahraničí nechytajú,“ poznamenal prekvapivo a pustil sa do vysvetľovania: „Kým u nás to každým pretekom žije na široko-ďaleko, na západe je ich spoločensko-kultúrna prezentácia doslova mizerná. Chýba im väčšia propagácia a atmosféra vôbec.“ Cesta na významné podujatie však obnáša aj iné komplikácie. Za výjazdom výpravy žiadny zväz nestojí. Nekoná sa tak žiadne rezervovanie hotelov, či zabezpečenie dopravy. Kulturista si jednoducho zbalí potrebné veci a vydá sa na cestu. Oproti minulému roku však Peter predsa len jednu výhodu mal. Podľa videného v Bolzane aspoň trošku vedel do čoho ide. „Nakoniec som si to premyslel, hoci gro výdavkov som si hradil z vlastných zdrojov, a do Španielska som vycestoval. Predsa len, ide aj o prestíž, a nejaká tá svetová trofej poteší,“ poznamenal skúsený pretekár, ktorý sa ešte raz pozastavil nad úrovňou organizácie. „Na Slovensku to je paráda. Pretekár dostane pohár, pamätný diplom a prilepší si aj finančne. Nejde síce o horibilné sumy, ale aspoň mu to pomôže s výdavkami na výživové doplnky. Vonku dajú pohár len prvým šiestim a tým to pre nich hasne.“ Štart v Madride ale neľutuje. V kategórii masters získal striebornú medailu.
Dajú na prvý dojem
Skúsenosti z Bolzana mu značne pomohli aj priamo v akcii na madridskom pódiu. Tentokrát už vedel, v ktorej chvíli treba rozhodcov zaujať najviac. „V Taliansku o všetkom rozhodlo semifinále, čo som si uvedomil až neskôr,“ vrátil sa Peter opäť o rok späť. „V semifinále sa na pódiu naraz tlačí niekoľko pretekárov, ktorí sa snažia upútať pozornosť. Keďže som si bol vedomý svojich kvalít, do popredia som sa až tak nehrnul. A to bola chyba, pretože väčšina rozhodcov si súťažiacich zmapovala práve vtedy. Karty tak boli rozdané už v semifinále a v záverečnej fáze už väčšina arbitrov sedela v bufete na káve.“ Vďaka tomuto poznatku neponechal v Madride nič na náhodu a na svoj výkon sa sústredil od začiatku.
V samotnej súťaži však o víťazstvách a prehrách rozhodujú aj ďalšie detaily. „Rozhodcovia sú dostatočne skúsení, ich verdiktov som sa až tak neobával. Okrem momentálnej formy, je ale veľmi dôležité svetlo. Pre niekoho možno banalita, pre naturálneho kulturistu však ani zďaleka nie. Svetlo, pri pózovaní na pódiu, zohráva dôležitú úlohu a dotvára konečný efekt. Prirovnal by som to k fotografovaniu,“ prezradil Winkler, ktorého v tomto smere mnoho súťažných hál neuspokojuje. Tie v západnej Európe sú vraj najhoršie.
Rozhodujúca hodina
Za úspechmi v naturálnej kulturistike však v prvom rade stojí dobre vypracované telo. Objem svalovej hmoty sa u skúseného kulturistu nemení už niekoľko rokov. Nič prevratné však za tým hľadať netreba. Telo si udržiava pravidelným tréningom a poctivou životosprávou. Pred súťažou tak už ide len o to, aby vystavované svalstvo malo v hodine H tú najlepšiu kvalitu. „Najdôležitejšie je, aby sa pred súťažou telo zbavilo prebytočného tuku a hlavne vody. Využívajú sa k tomu biochemické procesy. V podstate ide o to, že posledný týždeň pred súťažou sa prvé tri dni cvičí veľmi intenzívne. To všetko navyše sprevádza krutá diéta, kedy sa minimalizuje príjem sacharidov,“ prezrádza Peter Winkler. „Neskôr, keď sa telo úplne vyčerpá, sa už netrénuje a začína sa cukrovať, napríklad ryžou alebo zemiakmi. V dôsledku toho sa vlastne svaly nafukujú.“ Za účelom konečného efektu sa však telo musí zbaviť aj vody. „Prakticky od stredy až do vystúpenia žije pretekár bez soli. Osobne vtedy pijem a aj na varenie používam destilovanú vodu, pričom tak vylučujem sodík, ktorý viac nahrádzam draslíkom. Svaly potom nadobudnú želanú veľkosť a vyrysovanosť.“ Všeobecne známa teória sa však rovnako neprejavuje na každom. Nakoniec, každé telo je iné. Winkler tvrdí, že každý jeden kulturista by mal preto svoje telo postupne spoznávať. „Osobne sa nikdy neriadim rovnako presnou šablónou. V záverečnej príprave preto takmer vždy aj experimentujem.“
Dôležitejšia je strava
Čo je teda dôležitejšie? Pravidelný tréning alebo dobré stravovacie návyky? „Sedemdesiat percent úspechu závisí od stravy. Tréning je dôležitý, ale nesmie byť preceňovaný. Pretekár prílišným mučením tela v posilňovni môže započať sebadeštrukciu,“ ozrejmil Winkler, ktorý poukázal na svoje osvedčené metódy v príprave. „V podstate celý rok cvičím len trikrát do týždňa. Niekto si možno pomyslí, že je to málo. Mne to tak ale vyhovuje a hlavne stačí. Medzitým však bicyklujem, v zime chodím na bežky a plávam.“ Peter tvrdí, že dozrel, a veľmi dobre vie čo najviac potrebuje. „Dôležitá je príprava v kuchyni, ktorá je pre mňa oveľa podstatnejšia. Kvalita svalstva sa nedá dosiahnuť len utrpením v posilňovni.“ Stravovanie naturál- nych kulturistov môže laikovi pripomínať až týranie. „Stravujem sa tak už pätnásť rokov a nemám s tým najmenší problém. Zo začiatku som trpel aj ja, no neskôr som sa s tým stotožnil,“ tvrdí niekoľkonásobný slovenský šampión, ktorý sa vraj stravuje rozumom. „Pri pohľade na jedlo mi v hlave naskakujú čísla. Premýšľam, aké má hodnoty, alebo či mi neuškodí pri trávení.“ Strave vraj treba rozumieť. Postupnými návykmi, ktoré samozrejme musia byť prepojené s pravidelným pohybom, sa k takémuto zdravému spôsobu života dá prepracovať. „Dovolím si aj čokoládu, ktorá je pre mňa akousi čerešničkou na torte. Avšak moje chuťové bunky sú už tak citlivé, že ma dokáže uspokojiť aj jej malý kúsoček,“ dodal s úsmevom Peter, ktorý sa veľmi dobre cíti aj pri pohľade na svojich vrstovníkov s veľkými pupkami.
Stále ich trápi aj doping
Winkler preteká v kategórii Mastres nad 41 rokov. Porovnávať sa ale môže aj s vekovo mladšími pretekármi. „Hlavne v domácich súťažiach alebo v Čechách bojujem aj v „absolutke“, kde vyhrávam ešte aj teraz.“ Sám začínal ako mladé ucho, ktoré sa snažilo napodobňovať profíkov z rôznych časopisov. Neskôr si našiel vlastnú cestu. Na kulturistiku sa pozerá aj z iného hľadiska, študuje ju. „Možno aj vďaka tomu sa mi vyhýbajú zranenia a moje telo je stále svieže. Nie je to len o tvrdom tréningu a sile. Kulturista niečo musí mať aj v hlave.“
Žiaľ, nie všetci rozmýšľajú rovnako. Neduhom športových odvetví, medzi ktoré patrí aj naturálna kulturistika, je stále doping. „Hriešnici - sypači sa stále nájdu aj medzi nami. Nezaberajú ani dopingové testy. V tomto smere sú ako tak v popredí Česi, ktorí pretekárov monitorujú priebežne počas celého roka. Inde to tak ale nefunguje, čo je na škodu veci. Česká republika je raritou.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  5. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  9. Pomáhajte čítaním
  10. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  1. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  2. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  3. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  4. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  5. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  6. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 32 715
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 862
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 21 237
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 990
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 275
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 586
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 701
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 696
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 572
  10. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 9 565
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Úspešný naturálny kulturista Peter Winkler.

Za 4 dni viac ako 1000 eur, ZŠ Hrnčiarska pomohla kultúre

Vďaka zbierke kultúrnych poukazov pomohli dvom inštitúciám.

Vyzbierané kultúrne poukazy zo ZŠ Hrnčiarska vo Zvolene

V Teranoch nemajú o zdravotníkoch žiadne informácie

Testovať budú vo vonkajších priestoroch.

Ilustračné foto.

V Hriňovej bude k dispozícii osem odberných miest

Dobrovoľníkov majú, zareagovali aj dobrovoľní hasiči.

Mestský úrad v Hriňovej.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Banská Bystrica zverejnila zoznam odberných miest ( + Zoznam)

Mesto sa pripravuje na celoplošné testovanie obyvateľov, sú známe odberné miesta. Bude ich 68.

Celoplošné testovanie v Nových Zámkoch a Šuranoch: ZOZNAM odberných miest

Testovať sa bude aj v kine či športovej hale. Fungovať bude aj pojazdné odberné miesto.

Už ste čítali?