2. okt 2007 o 0:00
Stravovacie návyky sa zmenili
Halušky, ktoré sa kedysi jedávali aj trikrát týždenne, vytláčajú z reštaurácií steaky a pizza.
Typické slovenské jedlá ako kapustnica, halušky či rezance s tvarohom postupne v ponuke slovenských reštaurácii vytláčajú importované pokrmy. Rovnako v názvoch slovenských reštaurácií dominujú steak house či pizzeria. Potvrdila to aj anketa, ktorú v uplynulých dňoch vyhodnotili vydavatelia Radničných novín v Banskej Bystrici. V ankete sa pýtali obyvateľov mesta na skúsenosti s tamojšími reštauráciami. Zaujímalo ich, ako často reštaurácie navštevujú, čo si najradšej objednávajú, s čím sú nespokojní. Pýtali sa aj na to, ktorú reštauráciu navštevujú najradšej, do ktorej by priviedli vzácnu návštevu a čo považujú za typické banskobystrické jedlo. Z ankety, na ktorú odpovedalo 250 obyvateľov mesta, vyplynulo, že ľudia navštevujú reštaurácie obyčajne raz do týždňa, prípadne aj častejšie. Súvisí to so stravnými lístkami, ktorými platia za obedy. A čo si najčastejšie objednávajú? Odborná literatúra i beletria z konca 19. a začiatku 20. storočia píše prevažne o haluškách. Bryndzové, kapustové, vajcové, tvarohové sladké i slané, boli časté jedlá na stoloch Bystričanov dokonca ešte pred štyridsiatimi rokmi. Halušky sa vtedy jedávali niekde aj trikrát týždenne.
Podľa ankety sa stravovacie návyky výrazne zmenili. Do kategórie najobľúbenejších jedál sa dostali vyprážané kuracie prsia, pizza, šaláty, cestoviny, steaky, vyprážaný bravčový rezeň, až potom nasledovali bryndzové halušky či vyprážaný syr.
V ankete o typické banskobystrické jedlo zvíťazil Bystrický rezeň. Jeho víťazstvo však bolo nepresvedčivé. Skoro rovnaký počet hlasov dostali stále obľúbené halušky, haruľa, klobása, bačovský rezeň či vyprážaný oštiepok.
Na otázku s čím sú návštevníci reštaurácií najviac nespokojní, sa sporadicky objavila nespokojnosť s toaletami, kvalitou jedál, no s prevahou „vyhrala“ nespokojnosť s obsluhou.
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou