Štvrtok, 29. júl, 2021 | Meniny má MartaKrížovkyKrížovky

Stravovacie návyky sa zmenili

Halušky, ktoré sa kedysi jedávali aj trikrát týždenne, vytláčajú z reštaurácií steaky a pizza.

Typické slovenské jedlá ako kapustnica, halušky či rezance s tvarohom postupne v ponuke slovenských reštaurácii vytláčajú importované pokrmy. Rovnako v názvoch slovenských reštaurácií dominujú steak house či pizzeria. Potvrdila to aj anketa, ktorú v uplynulých dňoch vyhodnotili vydavatelia Radničných novín v Banskej Bystrici. V ankete sa pýtali obyvateľov mesta na skúsenosti s tamojšími reštauráciami. Zaujímalo ich, ako často reštaurácie navštevujú, čo si najradšej objednávajú, s čím sú nespokojní. Pýtali sa aj na to, ktorú reštauráciu navštevujú najradšej, do ktorej by priviedli vzácnu návštevu a čo považujú za typické banskobystrické jedlo. Z ankety, na ktorú odpovedalo 250 obyvateľov mesta, vyplynulo, že ľudia navštevujú reštaurácie obyčajne raz do týždňa, prípadne aj častejšie. Súvisí to so stravnými lístkami, ktorými platia za obedy. A čo si najčastejšie objednávajú? Odborná literatúra i beletria z konca 19. a začiatku 20. storočia píše prevažne o haluškách. Bryndzové, kapustové, vajcové, tvarohové sladké i slané, boli časté jedlá na stoloch Bystričanov dokonca ešte pred štyridsiatimi rokmi. Halušky sa vtedy jedávali niekde aj trikrát týždenne.
Podľa ankety sa stravovacie návyky výrazne zmenili. Do kategórie najobľúbenejších jedál sa dostali vyprážané kuracie prsia, pizza, šaláty, cestoviny, steaky, vyprážaný bravčový rezeň, až potom nasledovali bryndzové halušky či vyprážaný syr.
V ankete o typické banskobystrické jedlo zvíťazil Bystrický rezeň. Jeho víťazstvo však bolo nepresvedčivé. Skoro rovnaký počet hlasov dostali stále obľúbené halušky, haruľa, klobása, bačovský rezeň či vyprážaný oštiepok.
Na otázku s čím sú návštevníci reštaurácií najviac nespokojní, sa sporadicky objavila nespokojnosť s toaletami, kvalitou jedál, no s prevahou „vyhrala“ nespokojnosť s obsluhou.

Najčítanejšie na My Zvolen

Inzercia - Tlačové správy

  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  2. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  3. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  7. Lenivý brunch s Muchom
  8. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  9. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  10. Od Česka až po Jadran
  1. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  2. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  3. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  4. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  5. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  6. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  7. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  8. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  9. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  10. Keď ekológia spája
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 433
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 136
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 402
  4. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 317
  5. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 132
  6. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 2 876
  7. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 865
  8. Od Česka až po Jadran 2 788
  9. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 2 657
  10. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 2 535
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Hľadaný Martin Moravčík.

Muža chcú vypočuť ako svedka.


ROS 8m
Ivan Saktor.

Podľahol ťažkej chorobe.


2 h
Marcel Beník

„Kombinézy sú v našom tíme prekliatie,“ smeje sa automobilový pretekár Marcel Beník, ktorého sme vyspovedali v rubrike Športové naj.


2 h

Máš chuť zmeniť svoje podnikanie a nevieš ako na to? Zdá sa ti, že doba dnes nepraje odvážnym ľuďom? Nepremeškaj diskusiu, ktorá dá cenné informácie podnikateľom každého zamerania. Sleduj nás už v pondelok o 11:00 hod.


2 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Šelma ležala neďaleko kontajnera.


a 1 ďalší 23 h

K machináciám malo prísť v súvislosti s výstavbou parkovacích domov.


28. júl

Pre havarijný stav bola zatvorená takmer desať rokov. Stala sa rajom pre asociálov a vandalov.


18 h

Drevené sedenia budú čiastočne prekryté z hornej a bočnej strany. Vedľa nich bude zeleň.


21 h

Už ste čítali?