Štvrtok, 29. júl, 2021 | Meniny má MartaKrížovkyKrížovky

Čo jedávali naši predkovia

Mäso uprednostňovali údené, pečené sa stalo módnym pred druhou svetovou vojnou.

V minulosti dávali ľudia v našom regióne hlavný dôraz na raňajky, preto boli najvýdatnejšie. Spravidla sa skladali z halušiek, ktoré posýpali tvarohom, bryndzou či makom a poliali rozpusteným maslom alebo rozškvarenou slaninou. Obed tvorilo mäso, zvyčajne baranie, prípadne bravčové. Obedovali však iba cez letné poľné práce, inak sa pravidelne jedlo len ráno a večer. Obedy začali domácnosti uplatňovať až po prvej svetovej vojne, aj to len v zimných mesiacoch, pričom obed tvorili rôzne polievky z mlieka, prípadne prevarené mlieko a v ňom pokrájaný suchý chlieb. Večera pozostávala z uvarených zemiakov, tie patrili k základu potravy. Jedávali ich v kapuste, alebo ich polievali rozškvarenou slaninou a zapíjali kyslým mliekom, srvátkou a žinčicou. Variantom boli zemiaky pečené s maslom. Zemiaky si na jeseň, a takisto kapustu, zaobstarávala každá rodina, potom sa už nemuseli „báť zimy“, a táto tradícia sa vo väčšine rodín udržala dodnes. Dôležité miesto v jedálničku mal chlieb, na Podpoľaní sa však do konca 19. storočia piekol zriedkavo. Vždy sa ho upieklo v domácnosti naraz viac, aby „dlhšie vydržal“. Na chlieb pripravovali múku zomletú z raže, menej z jačmeňa.
Okrem bravčoviny a baraniny kupovali ľudia aj hovädzinu, ale len na výročné sviatky a len na polievku. Pravidelne, každú sobotu, ju začali kupovať až od druhej svetovej vojny. Mäso sa jedávalo hlavne údené; vyúdené kúsky rozvešali po povale, odkiaľ ho brali podľa potreby. Približne pred druhou svetovou vojnou už začali konzumovať aj pečené mäso, slepačinu však jedávali len varenú. Čo sa týka kačíc a husí, tie do prvej svetovej vojny chovali len na predaj, na stoly v domácnostiach sa začala dostávať až počas prvej ČSR.
Nápojom na slávnostné príležitosti bola pálenka, takzvaný gajst, ktorý riedili vodou v pomere 1 : 3. Tradíciu, samozrejme, mala aj hruškovica, slivovica, čerešňovica či rožovka. Menej používali víno – to museli kupovať. V 19. storočí sa vyskytli ojedinelé prípady varenia piva, ktoré sa od druhej svetovej vojny stalo denným a obľúbeným nápojom.

Najčítanejšie na My Zvolen

Inzercia - Tlačové správy

  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  2. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  3. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  7. Lenivý brunch s Muchom
  8. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  9. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  10. Od Česka až po Jadran
  1. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  2. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  5. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Keď ekológia spája
  8. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  9. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 277
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 137
  3. Od Česka až po Jadran 3 866
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 418
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 268
  6. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 149
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 115
  8. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 2 965
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 731
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 190
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Krupinskí hasiči v kameňolome Fitzberg

V teréne kameňolomu si vyskúšali záchranu ľudí.


ROS 11 h

V nemocnici strávil viac ako dva mesiace.


13 h
Rybári pri zbere mŕtvych rýb.

Reálny rozsah úhynu je ešte násobne väčší.


SITA 14 h
Mŕtva medvedica v Ivinách.

Ide už o druhý prípad za 24 hodín.


a 1 ďalší 15 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Šelma ležala neďaleko kontajnera.


a 1 ďalší 17 h

K machináciám malo prísť v súvislosti s výstavbou parkovacích domov.


21 h

Občianske združenie dostalo za stavebný delikt pokutu. Predseda hovorí, že boli presvedčení o tom, že neporušujú stavebný zákon.


27. júl

Rušňovodič bol podrobený dychovej skúške na alkohol, výsledok bol negatívny.


TASR 21 h

Už ste čítali?