Utorok, 19. január, 2021 | Meniny má MárioKrížovkyKrížovky

Čo jedávali naši predkovia

Mäso uprednostňovali údené, pečené sa stalo módnym pred druhou svetovou vojnou.

V minulosti dávali ľudia v našom regióne hlavný dôraz na raňajky, preto boli najvýdatnejšie. Spravidla sa skladali z halušiek, ktoré posýpali tvarohom, bryndzou či makom a poliali rozpusteným maslom alebo rozškvarenou slaninou. Obed tvorilo mäso, zvyčajne baranie, prípadne bravčové. Obedovali však iba cez letné poľné práce, inak sa pravidelne jedlo len ráno a večer. Obedy začali domácnosti uplatňovať až po prvej svetovej vojne, aj to len v zimných mesiacoch, pričom obed tvorili rôzne polievky z mlieka, prípadne prevarené mlieko a v ňom pokrájaný suchý chlieb. Večera pozostávala z uvarených zemiakov, tie patrili k základu potravy. Jedávali ich v kapuste, alebo ich polievali rozškvarenou slaninou a zapíjali kyslým mliekom, srvátkou a žinčicou. Variantom boli zemiaky pečené s maslom. Zemiaky si na jeseň, a takisto kapustu, zaobstarávala každá rodina, potom sa už nemuseli „báť zimy“, a táto tradícia sa vo väčšine rodín udržala dodnes. Dôležité miesto v jedálničku mal chlieb, na Podpoľaní sa však do konca 19. storočia piekol zriedkavo. Vždy sa ho upieklo v domácnosti naraz viac, aby „dlhšie vydržal“. Na chlieb pripravovali múku zomletú z raže, menej z jačmeňa.
Okrem bravčoviny a baraniny kupovali ľudia aj hovädzinu, ale len na výročné sviatky a len na polievku. Pravidelne, každú sobotu, ju začali kupovať až od druhej svetovej vojny. Mäso sa jedávalo hlavne údené; vyúdené kúsky rozvešali po povale, odkiaľ ho brali podľa potreby. Približne pred druhou svetovou vojnou už začali konzumovať aj pečené mäso, slepačinu však jedávali len varenú. Čo sa týka kačíc a husí, tie do prvej svetovej vojny chovali len na predaj, na stoly v domácnostiach sa začala dostávať až počas prvej ČSR.
Nápojom na slávnostné príležitosti bola pálenka, takzvaný gajst, ktorý riedili vodou v pomere 1 : 3. Tradíciu, samozrejme, mala aj hruškovica, slivovica, čerešňovica či rožovka. Menej používali víno – to museli kupovať. V 19. storočí sa vyskytli ojedinelé prípady varenia piva, ktoré sa od druhej svetovej vojny stalo denným a obľúbeným nápojom.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  9. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  1. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  4. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  7. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  8. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 24 454
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 15 596
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 044
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 111
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 539
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 650
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 6 624
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 595
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 322
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 163
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Prehľad: Kde sa môžete dať otestovať

Ľudia môžu využiť aj testovacie miesta v blízkom okolí.

Ilustračné foto

Cez víkend pribudne v Detve sedem testovacích miest

Hriňová chce sprístupniť odberové miesta ešte pred víkendom.

Ilustračné foto.

V kuchyni mu to veľmi nejde, na trati mu vyhovujú ťažké podmienky

Hosťom v rubrike Športové naj bol úspešný cyklista Martin Haring.

Martin Haring na cestnom bicykli
Aktualizované

Inšpekcia udelila Hriňovskej mliekarni doteraz najvyššiu pokutu

Spoločnosť podľa inšpekcie vypúšťala odpadovú vodu z priemyselnej výroby do povrchových vôd. Mliekareň sa odvolá.

Pohľad na rieku Slatina v Slatinke.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Informácie o skríningovom testovaní v Martine

Zatiaľ je v meste k dispozícií deväť funkčných odberových miest, celoplošne sa v metroplote Turca bude testovať najmä počas víkendu.

V Banskej Bystrici nahlásili hromadné prepúšťanie 1 486 zamestnancov

Ohrození sú zamestnanci z oblasti poštových služieb, ide o avizované prepúšťanie v Slovenskej pošte.

Zoznam mobilných odberových miest v Turci

Tieto mobilné odberové miesta fungujú už dlhšie, ďalšie odberové miesta budú mestá a obce vytvárať.

Už ste čítali?