Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

Espresso s banánom vynieslo Stanovi majstrovský titul

Klasická zalievaná káva, ktorú poznajú iba Slováci a Česi, je už na ústupe. Dnes sú bežné espressa, cappuccina s rôznymi sirupmi a likérmi, priazni kávičkárov sa však začínajú tešiť aj kávy ochutené s ovocným pyré či dokonca čili papričkami.

Ranný rituál pri káve absolvuje väčšina ľudí. Pre niektorých je káva doslova drogou, majú pocit, že by bez nej neprežili. Hoci je dnes zalievaná káva, takzvaný turek, na ústupe, v domácnostiach a kanceláriách má stále zelenú, pretože jej príprava je najjednoduchšia a najrýchlejšia. V kaviarňach je hitom skôr espresso či cappuccino, fajnšmekri však vedia oceniť aj kávy s rôznymi exotickými ingredienciami. Priazni kávičkárov sa začínajú tešiť aj kávy ochutené rôznymi sirupmi, lekvármi či ovocným pyré a dokonca aj čili papričkami. Expertom na prípravu espressa a miešaných nápojov z neho je tridsaťročný Stanislav Cibuľa zo Zvolena, ktorý získal aj majstrovský titul. Ako majster Slovenska v príprave kávy súťažil začiatkom augusta s najlepšími baristami zo 47 krajín na majstrovstvách sveta v Tokiu. Umiestnil sa za prvou polovicou. „Som rád, že som neskončil medzi poslednými a že som stihol 15-minútový časový limit,“ poznamenal s úsmevom. Stano to stihol pár sekúnd pred uplynutím limitu. Kto pokračoval aj v šestnástej minúte, za každú ďalšiu sekundu dostal trestné body. Kto šestnástu minútu presiahol, toho diskvalifikovali.
Absolvent zvolenskej hotelovej akadémie zbieral skúsenosti o tajomstvách kávy aj v Taliansku, no nedrží sa len známeho a odskúšaného. Stano rád experimentuje a kombinovať dokáže naozaj nezvyčajné chute. Aj jeho dielo, s ktorým sa predstavil na svetovom šampionáte, malo v Tokiu premiéru. „Pripravovali sme štyri espressa, štyri cappuccina a štyri ľubovoľné kávy bez alkoholu. S alkoholom je možností viac, ale keďže súťažne nie je povolený, museli sme si poradiť s tým, čo je povolené.“ Stano sa rozhodol pre studenú kávu, v ktorej skombinoval espresso s olivami, mliekom a mandľovým sirupom s názvom Martini Caffé. Na majstrovstvách Slovenska zvíťazil s kombináciou espressa, banánu, banánového sirupu, studenej mliečnej peny a ľadovej drte. „Samozrejme, takáto kombinácia sa nezrodí zo dňa na deň. Jednotlivé chute najskôr testujem, skúšam, čím by som ich ešte doplnil. Testovať ich dávam aj priateľom a neraz aj oni dostanú dobrý nápad, čím chuť ešte vylepšiť.“
Na súťaži hodnotila porota napríklad aj správnu veľkosť šálky, ale tiež spôsob podávania či čistotu pracoviska. Každá kvapka a každé zrniečko kávy mimo šálku znamenali trestné body. „Pri práci sa na mňa pozeralo sedemsto ľudí, päť rozhodcov a traja technickí rozhodcovia mi chodili poza chrbát. Sledovali, ako si počínam. A k tomu plno kamier a strašné teplo. Všetci sme navyše boli v časovom strese, takže som rád, že som nemal žiadne trestné body, ktoré by ma posunuli o niekoľko priečok nižšie. Keď som videl toľkých profíkov pokope, bol som rád, že som vôbec niečo predviedol,“ priznal. „Ale, samozrejme, zahanbiť som sa nedal,“ dodal.
Napriek rôznym kávovým variáciám, ktoré ovláda, si Stano najradšej pochutná na dobrom espresse a neodolá ani dobrému cappuccinu. Ale iba v overených kaviarňach, baroch a reštauráciách. Majstra Slovenska hnevá, keď vidí v ponukovom liste expreso namiesto espresso alebo tureckú kávu, pod ktorou sa ukrýva klasická zalievaná káva. „Svedčí to o tom, že sa káve nerozumejú, pretože turecká káva sa pripravuje v džezve a varí sa až na trikrát. Príprava espressa má takisto svoj fortieľ. Nestačí kvalitná káva či špičkový preso stroj. Správne zomletie kávy, dávkovanie a správny čas filtrovania zohrávajú rozhodujúcu úlohu kvality espressa. Ak sa lúhuje pridlho, uvoľňujú sa z nej horké chute a škodliviny. Ak príliš krátko, nedostane sa nám do šálky, čo by sme v správnom espresse očakávali. A správne cappuccino nesmie mať na pene bublinky, ktoré odrážajú neznalosť speňovania mlieka,“ vysvetlil Stano, ktorý šéfuje v caffé & cocktail bare v banskobystrickom penzióne, patriacom rodine hokejistu Vladimíra Országha.
Z krajiny vychádzajúceho slnka si ako suvenír okrem tradičných čínskych paličiek priniesol aj vejár. Ako dar ho priniesol aj pre svojich blízkych. „Tam je vejár samozrejmosť a čo ma prekvapilo, nepoužívajú ho len ženy. Je tam pomerne dusno, takže kdekoľvek na ulici či v metre aj muž v obleku a kravate vytiahne z tašky vejár a ovieva sa. Tam sa ovievajú všetci,“ doplnil majster.


Najčítanejšie na My Zvolen

Inzercia - Tlačové správy

  1. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  2. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  3. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
  4. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  6. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
  7. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  8. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  2. Keď ekológia spája
  3. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  4. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  5. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  6. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Slovník investora 07: Bitcoin a jeho úloha v portfóliu investora
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 10 819
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 740
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 4 905
  4. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 4 322
  5. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 4 223
  6. Od Česka až po Jadran 3 970
  7. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 149
  8. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 3 071
  9. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 2 870
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 202
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Rybári zbierajú uhynuté ryby.

Medzi uhynutými rybami sú aj viaceré druhy európskeho významu.


TASR 7 h
Ilustračné foto.

Projekt financovalo mesto.


SITA 9 h
Ilustračné foto.

Veľký prehľad: Cesty, ktoré kraj opravil a za koľko a ktoré má v pláne.


15 h
Relácia MY Športujeme denne prináša dynamický prehľad športových aktualít, exkluzívne rozhovory a aj rady a tipy nielen pre športovcov.

Dozviete sa aj, kto zo Slovákov je bližšie k medaile na Olympiáde a aj to, ktorý futbalový veterán má ambíciu trénovať AS Trenčín.


20 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Za Chovana sme nedostali šesťcifernú sumu, prezradil Martin Ondrejka.


(KIJ) 26. júl

Zaznamenaná bola aj škodová udalosť.


26. júl

Voda zaliala viaceré domy a podmyla cesty. Starosta odhadol škody na státisíce eur. Do obce smerujú ťažké mechanizmy.


26. júl

Na miesto udalosti bol vyslaný súdny lekár.


TASR 26. júl

Už ste čítali?