Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Espresso s banánom vynieslo Stanovi majstrovský titul

Klasická zalievaná káva, ktorú poznajú iba Slováci a Česi, je už na ústupe. Dnes sú bežné espressa, cappuccina s rôznymi sirupmi a likérmi, priazni kávičkárov sa však začínajú tešiť aj kávy ochutené s ovocným pyré či dokonca čili papričkami.

Ranný rituál pri káve absolvuje väčšina ľudí. Pre niektorých je káva doslova drogou, majú pocit, že by bez nej neprežili. Hoci je dnes zalievaná káva, takzvaný turek, na ústupe, v domácnostiach a kanceláriách má stále zelenú, pretože jej príprava je najjednoduchšia a najrýchlejšia. V kaviarňach je hitom skôr espresso či cappuccino, fajnšmekri však vedia oceniť aj kávy s rôznymi exotickými ingredienciami. Priazni kávičkárov sa začínajú tešiť aj kávy ochutené rôznymi sirupmi, lekvármi či ovocným pyré a dokonca aj čili papričkami. Expertom na prípravu espressa a miešaných nápojov z neho je tridsaťročný Stanislav Cibuľa zo Zvolena, ktorý získal aj majstrovský titul. Ako majster Slovenska v príprave kávy súťažil začiatkom augusta s najlepšími baristami zo 47 krajín na majstrovstvách sveta v Tokiu. Umiestnil sa za prvou polovicou. „Som rád, že som neskončil medzi poslednými a že som stihol 15-minútový časový limit,“ poznamenal s úsmevom. Stano to stihol pár sekúnd pred uplynutím limitu. Kto pokračoval aj v šestnástej minúte, za každú ďalšiu sekundu dostal trestné body. Kto šestnástu minútu presiahol, toho diskvalifikovali.
Absolvent zvolenskej hotelovej akadémie zbieral skúsenosti o tajomstvách kávy aj v Taliansku, no nedrží sa len známeho a odskúšaného. Stano rád experimentuje a kombinovať dokáže naozaj nezvyčajné chute. Aj jeho dielo, s ktorým sa predstavil na svetovom šampionáte, malo v Tokiu premiéru. „Pripravovali sme štyri espressa, štyri cappuccina a štyri ľubovoľné kávy bez alkoholu. S alkoholom je možností viac, ale keďže súťažne nie je povolený, museli sme si poradiť s tým, čo je povolené.“ Stano sa rozhodol pre studenú kávu, v ktorej skombinoval espresso s olivami, mliekom a mandľovým sirupom s názvom Martini Caffé. Na majstrovstvách Slovenska zvíťazil s kombináciou espressa, banánu, banánového sirupu, studenej mliečnej peny a ľadovej drte. „Samozrejme, takáto kombinácia sa nezrodí zo dňa na deň. Jednotlivé chute najskôr testujem, skúšam, čím by som ich ešte doplnil. Testovať ich dávam aj priateľom a neraz aj oni dostanú dobrý nápad, čím chuť ešte vylepšiť.“
Na súťaži hodnotila porota napríklad aj správnu veľkosť šálky, ale tiež spôsob podávania či čistotu pracoviska. Každá kvapka a každé zrniečko kávy mimo šálku znamenali trestné body. „Pri práci sa na mňa pozeralo sedemsto ľudí, päť rozhodcov a traja technickí rozhodcovia mi chodili poza chrbát. Sledovali, ako si počínam. A k tomu plno kamier a strašné teplo. Všetci sme navyše boli v časovom strese, takže som rád, že som nemal žiadne trestné body, ktoré by ma posunuli o niekoľko priečok nižšie. Keď som videl toľkých profíkov pokope, bol som rád, že som vôbec niečo predviedol,“ priznal. „Ale, samozrejme, zahanbiť som sa nedal,“ dodal.
Napriek rôznym kávovým variáciám, ktoré ovláda, si Stano najradšej pochutná na dobrom espresse a neodolá ani dobrému cappuccinu. Ale iba v overených kaviarňach, baroch a reštauráciách. Majstra Slovenska hnevá, keď vidí v ponukovom liste expreso namiesto espresso alebo tureckú kávu, pod ktorou sa ukrýva klasická zalievaná káva. „Svedčí to o tom, že sa káve nerozumejú, pretože turecká káva sa pripravuje v džezve a varí sa až na trikrát. Príprava espressa má takisto svoj fortieľ. Nestačí kvalitná káva či špičkový preso stroj. Správne zomletie kávy, dávkovanie a správny čas filtrovania zohrávajú rozhodujúcu úlohu kvality espressa. Ak sa lúhuje pridlho, uvoľňujú sa z nej horké chute a škodliviny. Ak príliš krátko, nedostane sa nám do šálky, čo by sme v správnom espresse očakávali. A správne cappuccino nesmie mať na pene bublinky, ktoré odrážajú neznalosť speňovania mlieka,“ vysvetlil Stano, ktorý šéfuje v caffé & cocktail bare v banskobystrickom penzióne, patriacom rodine hokejistu Vladimíra Országha.
Z krajiny vychádzajúceho slnka si ako suvenír okrem tradičných čínskych paličiek priniesol aj vejár. Ako dar ho priniesol aj pre svojich blízkych. „Tam je vejár samozrejmosť a čo ma prekvapilo, nepoužívajú ho len ženy. Je tam pomerne dusno, takže kdekoľvek na ulici či v metre aj muž v obleku a kravate vytiahne z tašky vejár a ovieva sa. Tam sa ovievajú všetci,“ doplnil majster.


Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 652
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 755
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 8 743
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 729
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 596
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 625
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 436
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 328
  9. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 186
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 076
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Meteorológovia očakávajú extrémne mrazy. Ilustračné foto.

Kraj pokračuje na prípravách obnovy, budova bývalého gymnázia zmení tvar

Budova v tvare písmena H sa premení na číslicu 8.

Bývalé gymnázium na Lipovci.

Očkovať bude aj nemocnica vo Zvolene

Nemocnica už zaočkovala svojich zamestnancov.

Nemocnica už zaočkovala svojich prvých zamestnancov.

Vo Zvolene objavili nelegálnych migrantov

Prednedávnom objavili cudzincov aj v okrese Krupina.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Hľadá sa nezvestný Martinčan

Naposledy sa nachádzal vo Valčianskej doline.

AKTUALIZOVANÉ o 16.31

Rady pred odbernými miestami v Nitre sa skrátili, mnohých vybavili bez čakania

V meste je otvorených o päť odberných miest viac ako pred týždňom.

Už ste čítali?