1. aug 2007 o 17:22
Chce byť medzi najlepšími svetovými baristami
Pripraviť dobrú kávu je skutočné umenie a pre baristu priam rituál. Vyžaduje si nielen teoretické vedomosti, zručnosť, ale aj kus hereckého fortieľu. Kávové zrnká treba pomlieť, kávu nadávkovať, utlačiť, správny čas filtrovať...
V tomto je naozajstným ma
Pripraviť dobrú kávu je skutočné umenie a pre baristu priam rituál. Vyžaduje si nielen teoretické vedomosti, zručnosť, ale aj kus hereckého fortieľu. Kávové zrnká treba pomlieť, kávu nadávkovať, utlačiť, správny čas filtrovať...
V tomto je naozajstným majstrom tridsaťročný Stano Cibuľa z Banskej Bystrice, ktorý to dotiahol až na Majstrovstvá sveta v Japonsku. V Tokiu bude prvé tri augustové dni hájiť ako jediný reprezentant farby Slovenskej republiky. Ambíciou Baristu roku 2007 z januárových Majstrovstiev SR je dostať sa spomedzi asi polstovky súťažiacich medzi šesticu najlepších svetových baristov. Obáva sa najmä konkurentov zo Švédska, kde sú najväčší konzumenti kávy, ale i z Nórska a Dánska. Praktické zručnosti trénuje Stano v práci za barovým pultom v penzióne patriacom rodine hokejistu Vladimíra Országha. Teoretické vedomosti hltá po večeroch doma z odborných článkov. Rodáka zo Zvolena, absolventa hotelovej akadémie, chytila káva za srdce v roku 2004. Odvtedy má vyučený čašník a barman za sebou mnoho školení. Aj v Taliansku prenikal do tajov prípravy originálneho espressa, sníva však o poprechádzaní sa po brazílskych či venezuelských kávových plantážach. Sen je vraj splniteľný, len sa treba trochu snažiť. „Zalievaná káva alebo takzvaný turek ustupuje, letí espresso či cappucinno. Trend udávajú Taliani. Správne cappucinno nesmie mať na pene bublinky. Fajnšmekri, ktorí vedia vychutnať espresso, ho pijú čisté, bez mlieka a cukru. V obľube sú kávy ochutené rôznymi sirupmi, lekvármi, ovocím, olivami i čili papričkami,“ tvrdí Stano. Bežne ich síce ešte nerobia, ale on stále experimentuje. Vymýšľa, čo sa dá s kávou spojiť, aby sa zvýraznila jej chuť. Neobvyklá kombinácia je káva s banánmi alebo melónmi. „Mám aj špeciálny kávičkový recept, ktorý však bude mať premiéru v Tokiu, preto ho zatiaľ neprezradím,“ hovorí Stano.
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou