Štvrtok, 29. júl, 2021 | Meniny má MartaKrížovkyKrížovky

Celozrnný chlebíček. Jednoduchý a zdravý

Máloktorá priemyselne vyrábaná potravina je taká jednoduchá. Za slovkom zloženie nájdete iba jediné: pšenica! Celozrnný chlebíček je preto skutočným c

Začali to družstevníci

História pečenia celozrnných chlebíčkov v Podpoľaní siaha pred osemdesiaty deviaty rok. Prvé stroje doviezli do regiónu vtedy vychýrení družstevníci zo Slatinských Lazov. Po rozpade družstva a zániku prevádzky, vznikla eseročka Celpo. Hoci firma začala iba pred štyrmi rokmi, nadviazala na skúsenosti predchádzajúceho výrobcov, kde pracovali aj zakladatelia spoločnosti Celpo.

Dnes firma patrí v rámci V4 medzi piatich najväčších výrobcov celozrnných chlebíčkov. V Podpoľaní sa síce chytili aj ďalší výrobcovia, ich produkcia je však oveľa nižšia.

Skryť Vypnúť reklamu

Pre normy súčasné i budúce

Zo začiatku sídlili v prenajatých priestoroch v Brezinách, teraz sú pri areáli detvianskej PPS-ky. Tu začali vlani v júli, paradoxne nie sú na detvianskom území - kataster už patrí k Očovej. Budova kedysi slúžila na výrobu kyslíka pre strojárstvo, potom bola dlho opustená, čo sa na nej aj prejavilo. „Vnútorné priestory sme rozdelili tak, aby spĺňali kritériá súčasných i budúcich noriem, kde budú požiadavky oveľa prísnejšie,“ povedal nám jeden z troch majiteľov firmy, Vlado Križmanek. Zamestnanec vchádza do šatne, kde sa odstrojí a cez sprchy prejde do ďalšej šatne. Teraz to hygienici ešte nevyžadujú, no vedenie firmy predpokladá, že k tomu o pár rokov dôjde. Aby potom nemuseli nič rekonštruovať, pripravili sa na zmeny už teraz.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako to všetko funguje?

Prvé stroje na pečenie celozrnných chlebíčkov vraj vymysleli v Austrálii. Neskôr sa dostali do Európy. Väčšinu výrobcov v európskych štátoch zásobovali technológiou Belgičania a presadili sa aj v krajinách strednej Európy. Princíp výroby je rovnaký. Navlhčené obilie sa dávkuje do lisu, ktorý má vyhrievané platne. Pomocou hydrauliky sa zrná rozdrvia. Uvoľnením tlaku dochádza k expanzii. V princípe je to ako pri pukancoch. Na rozdiel od nich je obilie vo vymedzenom priestore, v ktorom sa natlačí na seba a vytvorí chlebíček. Celozrnný chlebíček... Je úžasne jednoduchý a zdravý. „Veď pri výrobe sa okrem pšenice používa iba pitná voda,“ pripomenul spolumajiteľ Pavel Moravík. Variácií je však niekoľko. Do pšenice sa môže pridávať raž alebo ryža. Chlebíčky však robia aj čisto ryžové, prípadne sa kombinuje ryža a sója. Prednosťou týchto potravín je, že nepotrebujú žiadne konzervačné látky. Záruka na nemáčané chlebíčky je pritom až dvanásť mesiacov. Ani po tejto dobe sa však vnútorná hodnota chlebíčkov nezmení.

Skryť Vypnúť reklamu

Slané i sladké

Pre mlsné jazýčky sú určené máčané chlebíčky. Ide o základný pšeničný alebo ryžový chlebíček v kakaovej, jogurtovej alebo karamelovej poleve. Najmladším druhom výrobkov sú však slané chlebíčky. „Reagovali sme na dopyt trhu, na ktorom sa žiadal takýto výrobok,“ vysvetlil ďalší z majiteľov, Ján Fekiač. Podľa neho však obsah soli nie je vôbec vysoký. Sú vlastne iba jemne prichutené a výborné napríklad i k pivu. Veď pomáhajú pri problémoch so žalúdočnou kyselinou.

Väčšina produkcie z Celpa ide na slovenský trh, exportujú však aj na maďarský, poľský a český trh. V každej krajine si miesto na trhu musia vybojovať, v každej sú totiž aj domáci výrobcovia. V Celpe sa však neustále snažia vymýšľať nové výrobky. Nikto totiž nespí. Aké to budú výrobky? To by sme už prezradili priveľa.

(ms)

Najčítanejšie na My Zvolen

Inzercia - Tlačové správy

  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  2. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  3. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  7. Lenivý brunch s Muchom
  8. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  9. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  1. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  2. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  3. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  4. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  5. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  6. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  7. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  8. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  9. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  10. Keď ekológia spája
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 429
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 137
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 402
  4. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 316
  5. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 131
  6. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 2 891
  7. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 858
  8. Od Česka až po Jadran 2 826
  9. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 2 667
  10. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 2 504
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Ivan Saktor.

Podľahol ťažkej chorobe.


1 h
Marcel Beník

„Kombinézy sú v našom tíme prekliatie,“ smeje sa automobilový pretekár Marcel Beník, ktorého sme vyspovedali v rubrike Športové naj.


1 h

Máš chuť zmeniť svoje podnikanie a nevieš ako na to? Zdá sa ti, že doba dnes nepraje odvážnym ľuďom? Nepremeškaj diskusiu, ktorá dá cenné informácie podnikateľom každého zamerania. Sleduj nás už v pondelok o 11:00 hod.


2 h

Aké je športové zázemie v zahraničí a na Slovensku? Aj o tom sme sa rozprávali s futbalovým odborníkom a bývalým hráčom Stanom Angelovičom.


21 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Šelma ležala neďaleko kontajnera.


a 1 ďalší 23 h

K machináciám malo prísť v súvislosti s výstavbou parkovacích domov.


28. júl

Pre havarijný stav bola zatvorená takmer desať rokov. Stala sa rajom pre asociálov a vandalov.


18 h

Drevené sedenia budú čiastočne prekryté z hornej a bočnej strany. Vedľa nich bude zeleň.


21 h