Zvolen – V Charitatívno–sociálnom centre vo Zvolene rozvoniavala vo štvrtok minulý týždeň fazuľová polievka s párkom. Nad stolmi sa skláňali hlavy stravníkov, ktorými sú zväčša bezdomovci. Na Jesenského ulicu sa však prídu najesť aj ľudia, ktorí sa ocitli v zlej finančnej situácii a na jedlo im nezostávajú peniaze. Každý pracovný deň sa opakuje rovnaký obraz - z misiek sa parí horúca polievka, ktorú zajedajú čerstvým chlebom. „Chutí mi tu. Varia veľmi dobre,“ pochválil ju medzi jednotlivými sústami Peter, ktorý sa sem chodí najesť každý deň. Jednorázové misky z umelej hmoty sú malé a polievka v nich aj s dvomi krajcami chleba navrch zrejme celkom nezaplní prázdny žalúdok. Zvlášť nie vtedy, ak je to jediné jedlo cez deň. „Predtým boli polievky slabšie, ale teraz sú kvalitné, hustejšie. Dá sa z nich najesť a keď nám je málo, dajú nám dupľu. Sme spokojní,“ dodáva. Vo štvrtok mali stravníci v charite, vďaka našej kolegyni, hody. Na stole im okrem polievky rozvoniavali pravé domáce vianočné klobásky. „Hlad je najlepší kuchár,“ konštatuje Viktor, no napriek tomu vraj klobása s horčicou, ktorú má pred sebou, už na prvý pohľad vyzerá výborne. „Stopercentne mi bude chutiť, bude to dobré,“ hovorí ešte predtým, ako sa do nej zahryzne. Hoci na obedy do charity chodí len občas, keď ho pritlačí núdza, takýto kompletný obed by privítali aj každý deň, nielen v piatok, kedy im okrem polievky dajú aj hlavné jedlo. „Takéto klobásky sú príjemné spestrenie. Keď som ich videl, aj som sa čudoval, že sú na obed vo štvrtok,“ vysvetľoval. Napokon sa do klobásy zahryzol a ešte s plnými ústami skonštatoval: „Vynikajúca, podľa mojej chuti.“
Sestra Klára svojich zákazníkov dobre pozná. Niektorí chodia denne, iní prídu niekoľkokrát za mesiac. Rovnako má prehľad o ich príjmoch. Stravu dá iba tým, ktorí prinesú potvrdenie, že sú sociálne odkázaní. V týždni sa do charity príde najesť štyridsať až päťdesiat ľudí. Cez víkend, kedy dávajú len suchú stravu, je ich až sedemdesiat. „V sobotu a nedeľu chodí päť rodín, ktoré berú jedlo aj pre svoje deti,“ vysvetľuje sestra Klára zvýšený dopyt. Stravu pre ľudí v núdzi spestrujú, tak ako minulý týždeň naša kolegyňa, viaceré dobré duše. Jedna zvolenská rodina každý piatok zaplatí dvadsať porcií hlavného jedla, ktoré pripravujú v kuchyni gymnázia a potom ich donesú do charity. „Okrem toho ďalšia pani dva – trikrát v mesiaci niečo upečie a donesie. Sú aj ľudia, ktorí pravidelne prispievajú finančnými čiastkami na náš účet. Z týchto peňazí kupujeme chlieb a ostatné drobnosti pre stravníkov v charite a pre chudobné rodiny. Väčšinou fungujeme z toho, čo nám ľudia darujú,“ konštatuje sestra Klára.
(schv)