Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Suchých vín bolo v tejto sezóne menej

Zvolen – Vinohrady vinárov potešili. „Bol to jeden z najlepších rokov z posledných desiatich až pätnástich,“ povedal vinár Jaroslav Knápek zo Zvolena. Nepovedal nič nové. O tom, že táto sezóna bude vynikajúca, sa hovorilo ešte pred začiatkom zberu hrozna. Skvelá úroda bola i v roku 2003, no na minulý predsa len nemala. Čo je pre vinárov najlepšie? „Hrozno potrebuje veľa slnka, potom je aj menej chorôb,“ vysvetlil vinár. Okrem niekoľkých dní v lete, kedy sa rozšírila plieseň sivá, bol rok skutočne dobrý. Počasie prialo najmä odrodám s väčšími plodmi, ktoré mali priam úžasnú cukornatosť. „Najmä na červené vína je to úžasne dobrý rok,“ dodal J. Knápek. Vo svojich vinohradoch, ktoré má na svahoch v okolí Rykynčíc, dosahoval skutočne vysoký obsah cukru – až 25 kilogramov cukru na sto litrov muštu. Čo to zmení na vínach? „Vína budú plné – telnaté. Niektoré sme museli nechať aj polosuché. Budú obsahovať okolo trinásť percent alkoholu a ešte približne 25 až 30 gramov zbytkového cukru. Keď necháte prekvasiť čistý cukor, tak vám vyjde až pätnásť percent alkoholu. A to už človek potrebuje obruče okolo hlavy,“ zasmial sa vinár. Niektoré odrody zberali v predstihu, keď ešte mali menej cukru a viac kyseliny. Aby mali aj suché vína. Obsah cukru v hrozne musí vinár dôkladne kontrolovať. Refraktometer je zariadenie, ktorým sa to dá celkom presne. „Náhodne vyberáme bobuľky hrozna a šťavu rozkvapkáme na zrkadlo. Na ňom proti svetlu pekne vidieť, ako veľa cukru hrozno obsahuje,“ vysvetlil vinár. Podľa obsahu cukru musí vedieť zorganizovať aj zber. Táto jeseň však bola úžasne teplá a obsah cukru sa menil doslova zo dňa na deň. Organizovať zber bolo veľmi zložité, preto aj suchých vín je menej.

Skryť Vypnúť reklamu

Je už slovenský spotrebiteľ skutočným fajnšmekrom? „Ekonomická situácia núti ľudí siahať skôr po lacnejších, dovážaných vínach. Aké to však môžu byť vína, keď prejdú cez troch štyroch predajcov a stále sú lacné...,“ pýta sa J. Knápek. Podľa neho náš trh zaplavili vína z Talianska, Španielska i Maďarska. Koľkokrát sa vraj tvária ako domáca produkcia. Na druhej strane stále silnie vrstva ľudí, ktorí dávajú prednosť kvalite a produkcii z prvej ruky, teda priamo od výrobcu.

Milan SUJA

Menšie výnosy, no kvalitnejšie víno...

„Sme zapojení do integrovanej produkcie hrozna, to znamená, že vinohrady nestriekame žiadnymi insekticídmi. Viac ako chemickú ochranu používame biologickú...,“ vysvetlil nám vinár Jaroslav Knápek. S integrovanou produkciou hrozna začali vinári už v roku 2002. Predchádzajúca vláda však nemala záujem o rozvoj tejto oblasti, pritom na takúto produkciu mohli vinári dostať i dotáciu. Až nový minister dal všetko do pohybu a prvýkrát peniaze z Európskej únie možno vinári skutočne i dostanú. Na Slovensku je do integrovanej produkcie zapojených len dvanásť pestovateľov, čo je v percentách okolo päť percent z celej produkcie. Normy na takúto výrobu sú prísne, vinohrad musí byť napríklad zatrávnený. Integrovaná produkcia totiž nevynáša toľko, koľko produkcia bežná. Kým z hektára pri takomto hospodárení má vinár päť ton hrozna, v normálnom je to desať i dvanásť ton na hektár. O čo menšie sú výnosy, o to kvalitnejšie je víno. Základom integrovanej produkcie je dravá roztoč. Namiesto chémie pracuje malý chrobák. Toho vychovajú v určitom prostredí a neskôr prenesú do vinohradu. Tam žije, množí sa a pracuje pre vinára. Chemická výživa je pri integrovanej produkcii minimálna. Hnojivo napríklad nakupujú až v Holandsku – slepačí trus v granulách. Je to základ výživy. Integrovaná produkcia je pritom veľmi šetrná k prírode. Vo vinohrade stretnete užovky, jašterice, nájdete množstvo vtáčích hniezd. Prečo aj nie, veď ich neohrozuje žiaden nebezpečný postrek. (ms)

Skryť Vypnúť reklamu

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  6. Päť chýb pri zateplení strechy
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  2. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  3. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  4. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  7. Úprava osobného motorového vozidla
  8. Important information for Brazilians living in Slovakia
  9. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  10. Vitajte v postapokalyptickom svete
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 841
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 668
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 13 003
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 687
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 936
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 547
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 082
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 578
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 488
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 331
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Kováčová je najlepším tímom v regióne, Zvolen na okraji priepasti (+ NAJ HRÁČI JESENE)

Hodnotíme, bilancujeme a známkujeme oboch našich účastníkov Tipos III. ligy Stred za účinkovanie v lige počas jesene 2020.

Momentka z derby III. ligy medzi Zvolen a Kováčovou.
Akcia platí len 24 hodín

LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Aktuálne: Na R2 pri Zvolene havaroval kamión

Úsek je prejazdný len v jednom pruhu.

Na R2 havaroval opitý kamionista.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Na Slovensku prebieha celoplošné testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest na Orave.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

Od soboty bude platiť na Slovensku zákaz vychádzania, sú aj výnimky

Pre žiakov druhého stupňa základných škôl sa v pondelok začína dištančné vyučovanie.

Už ste čítali?