Emília Čipčalová, Zuzana Pohorelcová a Mária Rojíková sú Hriňovčanky, ktoré sa odvážne prihlásili do súťaže vo varení bryndzových halušiek. Podľa posledne menovanej ich moderátor Martin Kopor nazval Rojíkovci. Je to jednoduchšie ako družstvo číslo 1. „Každá žena by mala vedieť variť halušky,“ povedala Mária Rojíková. Tak prečo sa neprihlásiť. Každá z družstva má skúsenosti, varia ich pre manželov i deti. A najlepšie navarili i podľa poroty – ktorá práve ženskému družstvu prisúdila jednotku na súťažnom poli i ako celkovým víťazom.
No Name skončili na druhom mieste
Ján Jackuliak, Martin Vrťo a Ondrej Vrťo sú hriňovskí súboristi. Prečo sa dali na halušky? „Keď už niečo má byť, tak nech je to poriadne,“ povedal Ján Jackuliak. Vonku varili halušky po prvýkrát, väčšinou sa k nim dostanú na internáte. „Naša starká nás halušky naučila robiť, kedysi pracovala v Detve na Salaši,“ dodal Martin Vrťo. Na klasické bryndzové halušky si pripravili špeciálnu výbavu. Haluškárku alebo halušnicu s malými dierkami, navŕtanými ručne. Ich halušky mali byť iné aj tým, že nedávajú do halušiek žiadne mlieko. Ich súťažné meno bolo. No Name a skončili na druhom mieste.
Aj v treťom družstve sa dajú halušky navariť
Vaše meno? Bremeno. Takto prebehol rozhovor moderátora s tretím družstvom, ktoré dlho zastupoval iba Ján Priadka. Prečo sa rozhodol zapojiť do súťaže? „Nó... Aby sme ukázali, že na Podpoľaní sa halušky dajú uvariť aj v treťom družstve,“ zasmial sa. Keďže nemal nič, pomohli mu kamaráti Ján Priadka a Dušan Nosáľ. Zabezpečili všetko potrebné. Začiatok súťaže stihli len tak – tak. Družstvo so súťažným názvom Bremeno bolo pozbierané na poslednú chvíľu, no na jeho práci to nebolo vidieť. Chlapi dreli akoby ich za to platili. Nakoniec skončili na čestnom treťom mieste. Že išlo o miesto posledné... to si nikto nebude pamätať. V historických hriňovských tabuľkách im patrí bronz a basta!
(ms)
Nestihli sa najesť
Okrem poroty mali možnosť ochutnať halušky i diváci a behom minúty sa za haluškami doslova zaprášilo. Zajesť si nestihli ani samotní súťažiaci. „Trochu nás mrzí, že viacerí súťažiaci, ktorí sa sľúbili, neprišli. Dokonca malo prísť družstvo i z Hrušova,“ povedal po súťaži primátor Imrich Matúška. Ani záujem ľudí nebol taký ako očakával – čo malo ruky a nohy, v sobotu v Hriňovej vyberalo zemiaky. „Chceme v tradícii pokračovať, len to zrejme presunieme na nedeľňajšie popoludnie,“ dodal primátor. Napriek tomu súťaž vo varení halušiek bola pokusom, ktorý vôbec nemožno nazvať neúspešným.
Najlepšie halušky navarili ženy
Uplynulý víkend oslavovala Hriňová 115. výročie osamostatnenia sa od Detvy. Už v sobotu dopoludnia bol na tréningovom ihrisku na sídlisku Murínka čulý ruch. Vyhrávala ľudová muzika – to prišli zanôtiť známi Hrončekovci. Komu? Nuž - kuchárom, profesionálom i amatérom... O deviatej začínala súťaž vo varení bryndzových halušiek. Každý poriadny Hriňovčan má predsa halušky rád, navyše je v meste mliekareň, ktorá bryndzu vyrába. Práve mliekareň sponzorovala súťaž, ktorú zorganizovalo mesto. Na súťaž sa prihlásilo šesť družstiev, no o deviatej boli na stanovištiach pripravené iba dve. Ani divácky záujem nebol práve masový. Nie že by Hriňovčanov podobné súťaže nezaujímali, už len letmý pohľad na okolité polia všetko vysvetľoval. Polia i malé políčka boli plné ľudí vyberajúcich zemiaky. Dve družstvá síce ešte stále na súťaž stačia, no čo s cenami, ktoré boli pripravené pre prvé tri najlepšie? Nakoniec sa našiel odvážlivec a do súťaže sa prihlásil. Jeho jediným vybavením však bola drevená lyžica a to bolo málo. Začal sa boj s časom. O chvíľu si už doniesol za vedierko zemiakov, potom mu niekto dal hrniec, misku, nožík... Najväčším problémom bol kotlík. Ten mu zohnal kamarát doslova v hodine dvanástej. To už bola súťaž odštartovaná.
Nebolo dôležité ako rýchlo sa halušky urobia, rozhodovala chuť. Každé družstvo ich urobilo inak. Porota nemala jednoduchú úlohu, nakoniec víťazstvo prisúdili ženskému družstvu. Ich mužskí kolegovia v ostatných dvoch tímoch nesmútili, veď ceny sa im tak či tak ušli.
(ms)