Víťaz si halušky polial cmarom

Dušan Šaling zo Sliača skončil druhý. Foto: autor

Haluškám patrila sobota 26. augusta vo Zvolenskej Slatine. Súťaž Slatinské halušky usporiadali v obci už štvrtýkrát. Jednotlivci, deti i súťažné družstvá úporne bojovali doslova do poslednej halušky. Veď o to išlo. Zjesť kilogram halušiek v čo najkratšom čase. Pravdaže, iba dospelí, deti mali 350-gramové porcie, štvorčlenné družstvá si museli poradiť so štyrmi kilami. Spestrením boli aj ďalšie súťaže – v pití piva a pílení dreva.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Dobre omastené...

Na to, aby sa človek pustil do kila halušiek, ich musí mať skutočne rád. Dušan Šaling, ktorý vo Zvolenskej Slatine skončil medzi jednotlivcami druhý, ich zje na všetky možné spôsoby, až na kapustové. Tie vraj nemusí. Po zjedení halušiek sa dušoval, že by si ešte tridsať deka dal. Hoci si na stôl pripravil pohár s vodou, popri jedle sa nestihol ani raz napiť. A ani nepotreboval. „Dobre som si ich omastil,“ vysvetľuje Dušan. Na halušky ho nahovoril kamarát, vraj aby išiel reprezentovať svoju firmu. Kamarát všetko aj zaplatil. Aj borovičku, na ktorú išiel hneď od súťažného stolíka. To aby halušky lepšie žalúdok strávil. „Borovička je na to najlepšia,“ smeje sa Dušan Šaling zo Sliača. Na súťaž sa veľmi nepripravoval, na raňajky si dal krajec chleba, dve vajcia a štyri paradajky.

SkryťVypnúť reklamu

Každú sobotu jedia halušky

„Halušky s bryndzou mám veľmi rád, no dávam si na ne i smotanu. Tá ich rozriedi,“ hovorí víťaz kategórie jednotlivcov Milan Kováčik. Na súťaži si namiesto smotany pomohol cmarom, aby mu išli lepšie dolu hrdlom. Halušky varí každú sobotu. Hneď ráno. „Syn býva v Banskej Bystrici a každú sobotu príde k nám do Brezna. Už okolo deviatej jeme halušky,“ vysvetľuje Milan Kováčik a načrie aj do histórie: „Na Horehronie sa zemiaky dostali v roku 1820. Predtým ľudia používali cesto na halušky iba zo pšeničnej múky. Keď sa objavili zemiaky, začali ich pridávať do cesta. Zapáčilo sa im to a takto vlastne vznikli dnešné halušky.“

Kováčikovci postavili vlastný tím

SkryťVypnúť reklamu

Starostom Zvolenskej Slatiny je Juraj Kováčik. Kováčikovcov však bolo v sobotu v Slatine neúrekom. A tiež starostov tohto mena. Dušan Kováčik je starostom obce Pinciná z okresu Lučenec, Rudolf Kováčik zasa v minulosti „starostoval“ v Čiernom Balogu. Syn starostu Brusníka pri Veľkom Krtíši bol ďalším Kováčikom na haluškách. Kováčikovci dokonca postavili vlastný tím.

Najstarší účastník súťaže Jozef Kováčik bojoval medzi jednotlivcami. Výdatne ho povzbudzovala manželka Mária. Podľa nej doma zje halušky rýchlejšie ako na súťaži. Pán Jozef doma varí väčšinou bačovské. „Pri nich sa do cesta dáva aj čierne korenie. Potom sa zapražia slaninkou. Nedáva sa na ne bryndza, ale oštiepok,“ hovorí Mária Kováčiková a na otázku, ktoré halušky má jej manžel najradšej, dodáva: „On je dobrý jedák, zje všetky.“ Pred súťažou chcela vyskúšať, či kilo halušiek nebude pre jej muža priveľa a vlastne za aký čas ich zvládne. Nakoniec sa nedalo. „Mám tu návštevu z Ameriky a včera večer sme mali menšie posedenie. Čakala som, že mu dnes ani nebude chutiť,“ dodáva Mária Kováčiková.

Milan SUJA

Pre kuchára je kilo halušiek priveľa

Súťažné halušky pripravoval kuchár Vladimír Belaj zo Združenej strednej školy služieb vo Zvolene. „Ide o čisté bryndzové halušky bez slaninky. Tú si každý súťažiaci dá sám. Halušky sú iba trochu omastené,“ hovorí kuchár. Vo Zvolenskej Slatine varil halušky od prvého ročníka. Klasické bryndzové si podľa hlavného kuchára súťaže pripravíme nasledovne: Nastrúhame zemiaky, pridáme múky, no iba toľko, koľko si poberú zemiaky. Posolíme a urobíme cesto. Potom hádžeme do vriacej vody. Keď halušky vyplávajú na povrch povyberáme ich a premiešame s bryndzou. Nezaškodí ani keď pridáme trochu mlieka. Nakoniec halušky omastíme masťou vyškvarenou zo slaniny. Podľa chuti. „Klasická porcia má tristopäťdesiat gramov a dve deká uškvarenej slaninky. Môže byť i klobása, nastrúhaný syr...,“ vysvetľuje kuchár. Sám halušky doslova miluje. Poradil by si však s kilovou porciou, s ktorou sa trápili súťažiaci? „Tak to je pre mňa priveľa,“ dodáva úprimne.

(ms)

Najčítanejšie na My Zvolen

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 740
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 553
  3. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 11 069
  4. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 902
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 617
  6. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 9 675
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 8 104
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 099
  1. Reštartnisa, o.z.: Skúsili ste už kolobežku ako terapeutický nástroj?
  2. Viktor Pamula: Dvadsať rokov v NATO.
  3. Ivan Mlynár: Nácek Tomáš Taraba : „Medveď hnedý, vinný vo všetkých bodoch obžaloby“.
  4. Jozef Varga: Krkavci / 48. /
  5. Marek Strapko: Aj za čias Ježiša žili dezoláti
  6. Ondřej Havelka: Starý zákon pohledem poutníka. Bible jako nejstarší cestopis odhalující smysl Cesty 10/11
  7. Rado Surovka: Chameleón prezidentom ?
  8. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (29.3. - 4.4.1924)
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 47 298
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 686
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 496
  4. Juraj Kumičák: Kolaborant 11 164
  5. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 432
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 399
  7. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 7 387
  8. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 7 153
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Vpravo Anton Ulbricht, konateľ spoločnosti Tanawa, ktorá vyrába tatranskú minerálku.

V ďalšej časti seriálu Príbeh značky sme hovorili s konateľom spoločnosti Tanawa.


Oravský hrad.

Na svoje si prídu všetky vekové skupiny.


Kabáč otočil duel dvoma gólmi.


TASR
Konateľ spoločnosti Tanawa Anton Ulbricht.

Toto je príbeh značky Tatranská minerálka.


  1. Reštartnisa, o.z.: Skúsili ste už kolobežku ako terapeutický nástroj?
  2. Viktor Pamula: Dvadsať rokov v NATO.
  3. Ivan Mlynár: Nácek Tomáš Taraba : „Medveď hnedý, vinný vo všetkých bodoch obžaloby“.
  4. Jozef Varga: Krkavci / 48. /
  5. Marek Strapko: Aj za čias Ježiša žili dezoláti
  6. Ondřej Havelka: Starý zákon pohledem poutníka. Bible jako nejstarší cestopis odhalující smysl Cesty 10/11
  7. Rado Surovka: Chameleón prezidentom ?
  8. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (29.3. - 4.4.1924)
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 47 298
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 686
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 496
  4. Juraj Kumičák: Kolaborant 11 164
  5. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 432
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 399
  7. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 7 387
  8. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 7 153
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu