Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Rôzne zamestnania, rôzne podmienky

Horúce dni sú vytúženým snom dovolenkárov a prázdninujúcich detí. Mnohí ľudia však aj v lete chodia do zamestnania. Kvôli tridsaťstupňovým teplotám sa život nezastaví.

Sme na Mestskom úrade vo Zvolene. Miestnosti tu ochladzujú ventilátory, keďže na klimatizáciu nie sú peniaze. Zuniace prístroje zamestnancom neprekážajú. Myslím si, že sú dokonca vyhovujúcejšie ako klimatizácia, ktorá škodí dýchacím cestám,“ hovorí sekretárka Katka. Prezrádza, že zamestnávatelia im vychádzajú v ústrety nielen dodávaním tekutín, ale aj úpravou pracovného času. V období letného režimu chodia ráno do práce skôr. Teploty sa však niekedy dokážu vyšplhať oveľa vyššie. V tom prípade si môžu pracovnú dobu skrátiť o polhodinu.

Skryť Vypnúť reklamu

Existujú však aj zamestnania, v ktorých úprava pracovnej činnosti nie je možná. Vodiči autobusov musia dodržiavať schválený cestovný poriadok. V mimoriadne teplých dňoch im dopravný podnik kvôli zvýšenej záťaži bezplatne zabezpečuje pitný režim formou vody, minerálnych vôd, štiav alebo čajov. „Momentálne spracúvame aj smernicu o zabezpečení pitného režimu v podobe najnovšej platnej právnej úpravy,“ uvádza Marek Modranský, vedúci odboru dopravných informácií. Vodiči na kratších linkách sa občerstvujú v bufetoch dopravných závodov. Diaľkové autobusy disponujú bufetom, minibarom alebo chladničkou. Vodiči na dlhých cestách majú navyše nárok na občerstvenie alebo hygienu v iných priestoroch počas prestávok. Na pracovné podmienky sme sa spýtali aj jedného zo šoférov. Jána Ryboša sme práve zastihli pri oddychu. Cestujúci vystúpili z autobusu a on mal konečne čas na osvieženie. „Tekutín máme dosť. Horšia je horúčava vo vnútri. Vetráme si, ako vieme. Mám tu malý ventilátorík, ale tým môžem nanajvýš odháňať muchy,“ zveruje sa nám vodič.

Skryť Vypnúť reklamu

Inštruktori v autoškole tiež patria k ľuďom, ktorí celé dni trávia vo vnútri zohriateho vozidla. „Hodiny sa snažíme upravovať tak, aby sme nejazdili uprostred najväčšej horúčavy, v aute sme napríklad od rána do jedenástej, poobede začíname až okolo štvrtej,“ hovorí inštruktor Ján Gabľas. Program teda môžu pružne upravovať podľa počasia. Výnimkou sú len dni skúšok, kedy sa žiaci aj inštruktori musia prispôsobiť harmonogramu testov. Vozidlá síce majú klimatizáciu, ale aj podľa Jána Gabľasa nie je práve prospešná pre zdravie, vetrajú preto radšej klasickým spôsobom.

Zastavili sme sa aj v krajčírskej dielni. „V miestnostiach máme teplomery, ktoré kontrolujú stav. Nemáme síce klimatizáciu, ale ľuďom dávame príplatky za zhoršené podmienky,“ vysvetľuje Anna Výbošťoková, vedúca detvianskej dielne. Popri tom zamestnancom zabezpečujú pitný režim.

Skryť Vypnúť reklamu

„Keby som tu nemala stromy, tak tu asi aj odpadnem. Nemáme tu ani vodu, preto sa musíme zásobovať tou z knižnice. Niekedy chodíme na medokýš, no tam je zasa veľakrát toľko národa, že sa ani neoplatí čakať,“ sťažuje sa Božena Černeyová, ktorá je predavačkou v novinovom stánku. V malých búdkach sa chladná voda v priebehu polhodiny zmení na nechutnú teplú tekutinu. Vetrá sa dverami a malým ventilátorom, no v stánku je napriek tomu neznesiteľný vzduch. „Keby záležalo na mne, všetky stánky dám z hygienického aj zdravotného hľadiska zatvoriť, pretože sú tu neľudské podmienky v lete či v zime.“

Vývarovne alebo sauny? V kuchyniach reštaurácií je pre veľké množstvo pary tiež oveľa teplejšie ako vonku. „Môže tu byť takých štyridsať stupňov, ak nie aj viac,“ hovorí kuchárka Paulína Kuchárová. Majiteľ sa stará o pitný režim, s počasím však bojovať nemôže. Ventilácia nestačí osviežovať vzduch, preto sa vetrá aj dverami. Čašníkom stekajú po tvári kvapky potu, zákazníci však posielajú nové a nové objednávky. Čapovanie piva nie je obľúbenou záležitosťou. Na nohy ťahá horúci vzduch z motora chladiča. „Nuž čo,“ usmieva sa čašníčka, „veď všetkým je teraz teplo a pracovať sa musí.“ Juraj Barjak zasa vlastní s manželkou grilpodnik. Podľa jeho slov je kameňom úrazu zlé architektonické riešenie budovy, v ktorej sa bufet nachádza. „Urobili jediné vetracie okienko nad dverami, oproti však žiadne okno nie je vybudované, je to jednoducho skleník,“ hovorí Juraj Barjak a ukazuje na miestnosť. Problém sa snažili vyriešiť zavedením dvoch ventilátorov v kuchyni a jedného v priestoroch bufetu, napriek tomu je výsledok málo badateľný.

Anna SALVOVÁ

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 555
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 607
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 061
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 032
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 843
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 11 478
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 523
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 750
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 644
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 606
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

HKM Zvolen ide do karantény, zrušil sa aj tréningový proces mládeže

Pozitívne prípady na ochorenie COVID-19 hlási už aj HKM Zvolen.

Gólová radosť Zvolenčanov v zápase s Trenčínom.

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Kováčová je najlepším tímom v regióne, Zvolen na okraji priepasti (+ NAJ HRÁČI JESENE)

Hodnotíme, bilancujeme a známkujeme oboch našich účastníkov Tipos III. ligy Stred za účinkovanie v lige počas jesene 2020.

Momentka z derby III. ligy medzi Zvolen a Kováčovou.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Ľudia stoja v radoch pred odbernými miestami

Odberové miestnosti sa otvorili o ôsmej hodine ráno.

Už ste čítali?