Zvolen – Informácie o vtáčej chrípke naháňajú strach. Viditeľné dôkazy majú najmä spracovatelia a predajcovia hydinového mäsa. Najväčšiemu spracovateľovi v Banskobystrickom kraji, Zvolenskej hydine, sa znížil predaj v prvom štvrťroku tohto roku v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku o dvanásť percent. Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Rudolfa Šrojtu prvé prejavy poklesu sa objavili v októbri minulého roka, kedy oproti porovnateľnému obdobiu z vlaňajška predali o 26 percent svojej produkcie menej. „Okrem prepadu predaja hydinového mäsa sa do hospodárskych výsledkov spracovateľov negatívne premieta aj hlboký prepad cien, ktoré oproti minulému roku klesli o vyše desať percent. Takéto ceny sú výrazne pod naše vnútropodnikové náklady, ak táto situácia bude dlhšie pretrvávať, môže vážne ohroziť našu existenciu, ako aj existenciu väčšiny hydinárskych spracovateľských podnikov,“ hovorí Šrojta. Zvolenská hydina už pred vstupom do EÚ investovala 70 miliónov korún do splnenia veterinárnych a hygienických podmienok spracovania mäsa a z toho dôvodu v minulom roku minimalizovala investície. V záujme razantného zníženia nákladov výroby v predchádzajúcich dvoch rokoch prepustila približne sto zamestnancov. Podľa slov Rudolfa Šrojtu je situácia v obchode s hydinovým mäsom vážna v celej Európskej únii. Z tohto pohľadu je pozitívne aspoň to, že EÚ chce riešiť dopady vtáčej chrípky na chovateľov hydiny a jej spracovateľov. Nakoľko v niektorých krajinách EÚ klesol predaj ešte výraznejšie ako u nás (napr. v Taliansku o 70 %), spracovateľom môže pomôcť regulácia dovozu hydiny najmä z Ázie (z hľadisko zdravotnej bezpečnosti) a z Ameriky (kde používajú na kŕmenie aj mäsokosť, pričom v EÚ už 2 roky nie).
(schv)