Nedeľa, 18. apríl, 2021 | Meniny má ValérKrížovkyKrížovky

Hotel Hviezda v Dudinciach počíta straty v státisícoch, prepustili už štvrtinu zamestnancov

Ak sa neurýchli vyplácanie pomoci od štátu, dva mesiace už nezvládnu.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: FOTOLIA)

DUDINCE. Straty plynúce zo zákazu prevádzkovať Hotel Hviezda v Dudinciach počítajú v státisícoch eur. Vedenie už muselo rozhodnúť o prepustení približne štvrtiny zamestnancov.

Hotel je pre opatrenia súvisiace s pandémiou ochorenia covid19 od 15. októbra minulého roka zatvorený, pričom bol zatvorený aj v prvej vlne pandémie od 15. marca do 1. júla 2020.

Ako pre agentúru SITA uviedol riaditeľ relaxačného hotela Vincent Andraško, pomoc štátu považuje za pomalú a podmienenú veľkou byrokraciou.

„Je nám ľúto, že sme zatiaľ boli nútení pristúpiť k prepusteniu približne 25 percent zamestnancov. Medzi nimi aj takých, ktorí už boli zabehnutí a predovšetkým odborne kvalifikovaní, pretože sme ich pre aktuálnu situáciu

Skryť Vypnúť reklamu

nevedeli naďalej dostatočne finančne motivovať. Smutné je, že časť z nich odišla do absolútne iného sektora a do služieb v cestovnom ruchu sa už ani neplánujú vrátiť,“ popísal riaditeľ.

Ako hotel sú diskriminovaní

Neďaleké súkromné aj štátne kúpele môžu byť otvorené a Andraško to vníma ako diskrimináciu, pretože požadované opatrenia by bez problémov dokázali dodržiavať aj v ich zariadení.

„Kúpeľné zariadenia neprijímajú len pacientov na kúpeľnú liečbu, ale bez akýchkoľvek vážnejších obmedzení sa v nich môžu zrelaxovať aj tzv. samoplatcovia. Týmto opatrením sa vytvorilo veľmi neférové a z pohľadu

konkurencieschopnosti nevyrovnané prostredie voči bežným hotelierom, ktorí sú schopní dodržiavať všetky opatrenia ako ktorékoľvek liečebné kúpele,“ objasnil riaditeľ s tým, že štatisticky nie je vyčíslené, ako sa podieľali na šírení koronavírusu takéto zariadenia.

Skryť Vypnúť reklamu

Pomoc je pomalá a byrokratická

Pomoc pre gastro sektor je podľa Andraška nedostatočná, ale hlavne pomalá a podmienená veľkou byrokraciou. „Značná časť hotelov, penziónov a reštaurácií je z dôvodu nedostatočnej a včasnej pomoci na prahu krachu,“ hovorí s tým, že aj ich spoločnosti nabehli dotácie na mzdy za február až na konci marca a zamestnancom s veľkým oneskorením vyplatili mzdy.

„Ak sa v dohľadnom čase neurýchli a nedorieši vyplácanie príspevkov na mzdy zamestnancov a príspevkov na fixné náklady, odhadujeme, že nebudeme schopní v takomto režime vydržať viac ako 30 až 45 dní,“ povedal riaditeľ a dodal, že vlastné financie už vyčerpali a aktuálne už čerpajú úverové zdroje, ktoré sú tiež obmedzené.

Splátky majú odklad

„V neposlednom rade pred sebou tlačíme množstvo záväzkov vo forme odložených splátok, odvodov a nevybavených faktúr od našich dodávateľov,“ dodal šéf zatvoreného hotela.

Následky pretrvávajúcej situácie budú podľa Andraška katastrofálne a likvidačné. „Nielen pre našu spoločnosť ako takú, ale najmä pre jej zamestnancov a ich rodiny, ktoré budú mať v súčasnej dobe vážny problém s následnou zamestnanosťou,“ uzavrel riaditeľ s tým, že len skutočná a promptná pomoc môže zachrániť nielen gastro sektor, ale aj iné odvetvia ekonomiky.

Skryť Vypnúť reklamu

Množstvo bankrotov rôznych spoločností a ich zamestnancov spôsobí odkázanosť na pomoc zo strany štátu prostredníctvom úradov prace, takže finančnej záťaži sa štát tak či tak nevyhne.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Happy Hour vymysleli námorníci, dnes poteší aj vaše auto
  2. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  3. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  4. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  5. Korporátne dlhopisy s fixným ročným výnosom od 7 do 8 %
  6. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME
  7. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  8. Festival pre dušu prináša návod, ako si zachovať duševnú pohodu
  9. Slováci sú rekordéri, majú aj 20 vernostných programov súčasne
  10. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť!
  1. Zase pozeráte do obrazovky? Radí fyzioterapeut aj očný lekár
  2. Happy Hour vymysleli námorníci, dnes poteší aj vaše auto
  3. Podcasty zdravotnej poisťovne Union sú najpočúvanejšie
  4. AURES Holdings sa vydáva na západ
  5. Výčínanie počasia spôsobuje najviac škôd v júni
  6. Dodávame len preverené riešenia, hovorí šéf ABRA Software
  7. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  8. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  9. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  10. Reverzné inžinierstvo na FVT
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 51 932
  2. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 18 700
  3. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 17 382
  4. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 10 305
  5. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 9 761
  6. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 8 694
  7. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 7 864
  8. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 7 829
  9. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť! 6 956
  10. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME 6 057
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Koronavírus na Slovensku: Všetko dôležité na jednom mieste

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Ekonomická kríza 2020

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Futbalisti Zv. Slatiny (v žltom) - ilustračné foto

Obľúbenú rubriku zakončujeme s poslednými troma tímami z I. triedy ObFZ Zvolen.

3 h
Nemocničné laboratórium. Archívne foto.

Darca musí spĺňať prísne kritériá.

19 h
Ján Chlepčok

Útočník HKM Zvolen dostal počas piatkového tréningu nešťastný zásah pukom.

17. apr
Ilustračné foto.

Okolnosti smrti dvoch mužov naďalej vyšetrujú.

16. apr

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Martin Spano, rodák z Čaky.

16. apr

Svadbu mladomanželov z Turca sprevádzali aj lavíny.

15. apr

Horčica sa stala pevnou súčasťou slovenskej kuchyne. Každý národ má tu svoju, Francúzi dijonskú, Nemci svoju žltú a Slováci majú liptovskomikulášsku.

15. apr

Zlodej sa po niekoľkých dňoch na pole vrátil. Odniesol aj snímače.

17 h

Už ste čítali?