Antifajčiarske snahy nedostávajú všade zelenú. Niektoré európske krajiny fajčenie zakázali aj v reštauráciách a baroch. U nás takmer prešiel zákon, ktorý by prikazoval, že v každom takomto zariadení musia byť oddelené zóny pre nefajčiarov. Alebo pre fajčiarov? Je jedno, koho vyčleníme niekde do kúta, aj tak naši politici nakoniec odvahu na zavedenie tohto zákona do praxe nenašli. Myslia na voľby, veď aj hlas od voliča – fajčiara môže byť rozhodujúcim. Navyše by viacerým majiteľom reštauračných zariadení poriadne skomplikovali život. „Ja v podstate mám nefajčiarsku zónu,“ hovorí majiteľ zvolenskej reštaurácie Taverna Ladislav Kepko. Má šťastie - reštauráciu tvoria tri miestnosti, jedna z nich je pre nefajčiarov. Ani tá však nie je úplne oddelená. „Izolovať tento priestor od fajčiarskej zóny by nebol až taký veľký problém,“ dodáva. Podľa neho by prevádzkovateľom reštaurácií zákon spôsobil nemalé problémy. Nevie si ani predstaviť, že by si niekto vo Zvolene otvoril čisto nefajčiarsku reštauráciu. Iné by to bolo, keby zákonom zakázali fajčenie v reštauráciách. „To by mali všetci rovnaké podmienky. A zákazníci by si museli zvyknúť,“ dodáva Ladislav Kepko. V inej situácii je majiteľka zvolenského Filip pub-u. „Nefajčiarsku zónu? V tomto malom priestore sa to asi nedá urobiť,“ hovorí Ľubica Moravčíková. Priestor pub-u je naozaj príliš malý na rozdelenie. Podobné zariadenia ako Filip pub by zrejme zákon ohrozil. „Takmer každý si k pivu zapáli cigaretu,“ dodáva majiteľka.
Fajčiari a nefajčiari budú stále v opozícii. Viacerým nefajčiarom nevadí, keď „hodia“ do seba pivo v pivárni, kde iní fajčia. Mali by však mať na výber.
(ms)